Pe aceeași temă
Cresterea economica din acest an pentru Romania se va situa intre -1% si 1,5%, a declarat astazi ministrul finantelor, Gheorghe Pogeam care nu a exclus o recesiune.
Declaratia a fost facuta imediat dupa intalnirea dintre reprezentantii Ministerului Finantelor si delegatia FMI. Este prima intalnire oficiala dintre cele doua parti, dupa decizia formala a Romaniei de a obtine un imprumut FMI. Discutia a vizat o serie de indicatori macroeconomici in functie de care se va stabili necesarul de finantare al Romaniei.
Oficiali ai BNR, citati de Hotnews.ro, au declarat ca un eventual acord de tip stand-by cu FMI ar putea fi incheiat pe o perioada de doi ani, urmand sa se concentreze pe realizarea unor reforme structurale in domeniul legislatiei, piata muncii si lupta anticoruptie. Delegatia FMI se afla de ieri in Romania si va negocia cu oficialii romani pana pe 25 martie.
Totodata, Emil Boc a declarat ca guvernul este interesat de mentinerea cotei unice de 16% in discutiile cu FMI si UE.
"Suntem preocupati de mentinerea cotei unice, este un bun castigat al mediului economic din Romania si este un bun castigat al sistemului financiar romanesc. Este un bun care ne-a permis sa avem crestere economica in anii anteriori", a declarat primul ministru.
Discutiile privind eventualitatea unui imprumut FMI au tensionat in ultimele zile relatiile din coalitia PSD-PD-L. Social democratii sunt in mod special preocupati de efectele si costurile sociale generate de masurile de austeritate bugetara cerute de FMI.
Ieri, Mircea Geoana a criticat eventualitatea unor negocieri cu delegatia FMI desfasurate in absenta unui consens si a unui mandat clar validat mai intai in coalitia de guvernare. "Regret ca acest inceput de discutie ramane oarecum intr-o ceata si un mister nejustificate. Nu cred ca este ceva nefiresc sa existe o discutie preliminara la Bucuresti, dar cred ca este foarte rau pentru Romania sa intram in negocieri fara sa avem un mandat clar de negociere, un proiect clar de evitare a recesiunii economice si o imagine clara cu privire la consecintele unui asemenea acord", a declarat Mircea Geoana.
Totodata, guvernul a decis infiintarea unei comisii interministeriale care sa decida conditiile contractarii imprumutului extern. Din comisie fac parte ministrii Finantelor, Economiei, Transporturilor, Sanatatii, Educatiei si Afacerilor Externe. In această dupa-amiaza va avea loc si o sedinta a coalitiei de guvernare pe tema acordului cu FMI.