Ponta nu mai este doctor in drept. Ministrul Educatiei a semnat ordinul de retragere a titlului

Dora Vulcan | 01.08.2016

Ministrul Educatiei, Mircea Dumitru, a semnat luni ordinul prin care lui Victor Ponta i se retrage titlul de doctor in drept, anunta Digi 24.

Pe aceeași temă

 

 

 

 "Se retrage titlul științific de doctor în domeniul drept acordat domnului Ponta V. Victor Viorel de către Universitatea din București, conferit prin Ordinul ministrului educației, cercetării și tineretului nr. 5663 din 15.12.2003", se arată la articolul 1 al ordinului emis de ministrul Educației Naționale și Cercetării Științifice, publicat pe site-ul MENCS.

 

La articolul 2 al aceluiași ordin se precizează că "Direcția Generală Învățământ Superior comunică prezentul ordin IOSUD — Universitatea din București, care îl va duce la îndeplinire, și persoanei nominalizate la art. 1".

 

Totodată, potrivit articolului 3, "prezentul ordin se publică pe site-urile oficiale ale CNATDCU, MENCS și IOSUD — Universitatea din București".

 

Ordinul emis de ministrul Educației, Mircea Dumitru, survine "deciziei finale a Consiliului General al CNATDCU din data de 27.07.2016, înregistrată la MENCS cu nr. 39743 din 01.08.2016, prin care s-a confirmat că teza de doctorat elaborată de domnul Ponta V. Victor Viorel nu respectă standardele de etică a cercetării științifice, propunându-se în consecință retragerea titlului de doctor în drept, în baza art. 170 din Legea educației naționale nr. 1/2011", "avizului juridic al MENCS din 28.07.2016", precum și mai multor prevederi legislative din domeniul educației.

 

 

 

***Treizeci si sapte din cei patruzeci si sapte de membri ai consiliului general al CNTADCU au respins in urma cu o saptamana contestatia lui Victor Ponta la decizia anterioara data de acelasi consiliu prin care s-a stabilit ca teza sa de doctorat in drept este plagiata. Cu o zi inainte,  comisia de experti CNATDCU respinsese si ea contestatia lui Ponta.

 

Comisia de experti a CNATDCU a respins contestatia depusa de fostul premier Victor Ponta in legatura cu teza de doctorat si a mentinut verdictul de plagiat dat initial de CNATDCU, anunta Agerpres. 

 

 

 

*** Fostul premier Victor Ponta a contestat decizia Consiliul National de Atestare care a recomandat retragerea titlului de doctor.  Urmeaza ca o comisie sa preia contestatia, sa o analizeze si in cel mult 10 zile sa decida daca o aproba sau nu. ce ar dura inca 45 de zile.  Ponta a lansat si un atac dur la adresa ministrului Educatiei, Mircea Dumitru, sustinand ca verdictul de plagiat pe care l-a primit de la CNATDCU (Consiliul National de Atestare a Titlurilor Diplomelor si Certificatelor Universitare) reprezinta un "pret murdar" platit de acesta.

 

 

"Bineinteles ca am contestat decizia pur politica a noului Ministru al Educatiei Mircea Dumitru - de fapt pretul murdar pe care fostul instructor de pionieri din 1989 l-a platit pentru a ocupa timp de cateva luni scaunul din Guvern (fostul ministru Curaj nu a acceptat sa calce in picioare toate legile pentru a-si pastra functia) ", scria pe Facebook Victor Ponta, desi cand a primit verdictul de plagiat de la CNATDCU, Ministerul Educatiei era condus de Adrian Curaj.

 

Ponta mai acuza ca "Guvernul de tehnocrati isi foloseste puterea pentru a lupta" doar cu el si si spune ca a respectat "toate legile aflate in vigoare" cand a scris teza de doctorat.

 

"Sunt judecat acum dupa o Ordonanta de Urgenta aprobata in stil comunist in 2016 (la 13 ani dupa) / o regula fundamentala a statului de drept este neretroactivitatea legilor. (...). Am primit verdict de neplagiat in 2012 de la CNACTDU (aceeasi institutie care a analizat atunci si teza de doctorat a Dnei Kovesi) - nimeni nu a contestat legal acel verdict / nu pot sa fiu judecat de acelasi CNACTDU dupa 4 ani si sa dea un verdict diferit fara sa fi aparut niciun element nou/ o alta regula fundamentala a unui stat de drept este sa nu judeci de mai multe ori acelasi caz daca nu au aparut elemente noi", mai scrie Ponta.

 

 

***Cu privire la atacurile lui Ponta la adresa sa, ministrul a declarat intr-un interviu acordat in exclusivitate pentru Revista 22 urmatoarele:

 

"Pentru mine era de așteptat că va avea această reacție. Poziția în care se află d-l Ponta este clar una extrem de dificilă, nu numai în ce privește percepția publică, ci și din punct de vedere juridic, pentru că au existat anumite avantaje pe care le-a avut în urma obținerii titlului de doctor. Sigur că domnia sa încearcă să se apere în maniera care-l caracterizează, acuzându-mă public de lucruri care sunt pur și simplu inventate, care n-au niciun fel de bază faptică. Și anume, situația că aș fi tradus dintr-o limbă pe care nu o cunosc, germana. Am început colaborarea cu prof. Mircea Flonta atunci când eram foarte tânăr, într-un moment în care eu nu puteam să am niciun fel de forță instituțională prin care să-l conving să accepte un lucru imoral. Am explicat că eu am tradus din limba engleză, pentru că toate cărțile lui Wittgenstein au traduceri în engleză și cei care fac studii wittgensteiniene, cei care sunt specialiști în Wittgenstein întotdeauna studiază și edițiile în engleză. Pe de altă parte, eu pot să citesc în germană și cu un dicționar pot să fac traduceri de filozofie din germană în română. Deci, niciunul dintre aspectele semnalate de d-l Ponta nu este real."

 

 

***Specialistii care au verificat, in ultimele doua luni, teza de doctorat a lui Victor Ponta spun ca o treime din lucrare este plagiata.

 

Comisia de lucru care a studiat teza de doctorat a lui Victor Ponta "a analizat ca teza de doctorat nu respecta standardele cercetarii stiintifice si propune retragerea titlului de doctor in drept", se arata in raportul acesteia.

 

Intr-o prima faza, CNATDCU a decis, in 29 iunie 2012, ca Victor Ponta a plagiat 85 de pagini cuvant cu cuvant, iar pe 17 iulie 2012, Comisia de Etica din cadrul Universitatii Bucuresti a hotarat, in unanimitate, ca este vorba de plagiat.

 

Pe 18 iulie 2012, insa, Consiliul National de Etica a decis ca Ponta nu a plagiat.

 

In martie 2016, Universitatea din Bucuresti a anuntat ca a trimis din nou la Ministerul Educatiei dosarul care probeaza verdictul de plagiat dat in cazul lucrarii de doctorat a lui Victor Ponta, cu solicitarea de retragere a titlului de doctor.

 

 

Dovada plagiatului si proba cu facsimile, AICI

 

 

 Istoria plagiatului pontist

 

29 iunie 2012 – CNATDCU a decis că teza de doctorat a premierului Victor Ponta este un „plagiat de tip copy-paste“. Consiliul a luat teza de doctorat „pagină cu pagină pentru că s-a dorit să fie facută o analiză din punct de vedere profesional“, a anunţat preşedintele Comisiei, Marius Andruh. În aceeaşi zi, ministrul interimar al Educaţiei, Liviu Pop, a schimbat componenţa şi regulamentul de funcţionare ale CNATDCU, astfel încât Consiliul să nu mai poată avea atribuţii pentru a stabili dacă o teză de doctorat este sau nu plagiată.

 

19 iulie 2012 - Consiliul Naţional de Etică din subordinea ministerului a decis că Victor Ponta nu a plagiat. Componenţa Consiliului a fost schimbată de fostul ministru Liviu Pop. În presă s-a vorbit chiar despre sesizarea„ilegală“ a comisiei.

 

20 iulie 2012 - Comisia de Etică a Universităţii din București a decis că Victor Ponta a plagiat. Potrivit raportului comisiei, „elemente de plagiat pot fi identificate în 115 pagini din cele 297 de pagini“ ale tezei sale de doctorat.

 

26 iulie 2012 - Ministrul Ecaterina Andronescu a declarat că fostul CNATDCU a fost constituit pe criterii politice, „un lucru teribil de nefericit“, motiv pentru care a decis reconstituirea lui din „propunerile universităţilor“.

 

august 2012 - Mihail Neamţu, Adrian Papahagi şi Augustin Ofițeru au depus la Parchetul General o plângere penală împotriva premierului Victor Ponta pentru plagiat. Plângerea se referea la lucrarea Răspunderea în dreptul internaţional umanitar, publicată la Editura Universul Juridic în anul 2010 şi la care coautor este Daniela Coman şi care include în intregime teza de doctorat a lui Ponta.

 

5 septembrie 2012 - Noua componenţă a CNATDCU a fost mărită de la 21 la 44 de membri din ordinul ministrului Educaţiei, Ecaterina Andronescu. Se produce o diluare a componenţei critice a Consiliului.

 

27 noiembrie 2012 - Grupul pentru Dialog Social a inițiat strângerea de semnături pe o scrisoare deschisă adresată ministrului Educației, Ecaterina Andronescu, prin care îi cerea acesteia să-i retragă titlul de doctor lui Victor Ponta. Scrisoarea a strâns peste 3.500 de semnături din mediul academic și i-a fost înmânată Ecatrinei Andronescu, fără niciun rezultat însă.

 

14 martie 2013 - Parchetul a dispus efectuarea unei constatări tehnico-ştiinţifice a cărţii de către un expert de laOficiul Român pentru Drepturi de Autor (ORDA). Pe 21 mai 2013, Parchetul General a anunţat că nu începe urmărirea penală împotriva lui Ponta şi a invocat expertiza ORDA care spune că între lucrările comparate „nu există identitate totală de structură, ci doar o identitate parțială de structură“ şi că „nu se poate proceda la calcularea procentului de text identic preluat deoarece formatele lucrărilor, tipul caracterelor utilizate și paginațiile sunt diferite“.

 

martie 2013 – La un an de la verdictul Universităţii din Bucureşti, Ministerul Educației a respins raportul, dar l-a avizat favorabil pe cel al Consiliului Național de Etică (CNE) al ministerului, care a decis că premierul nu a plagiat.

 

martie 2014 – Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) a confirmat soluţia de neîncepere a urmăririi penale faţă de Victor Ponta, soluţie care fusese dată de Parchetul General.

 

16 decembrie 2014 - Ponta a trimis o scrisoare deschisă rectorului Universității din București, Mircea Dumitru, în care îl anunță că vrea să renunțe la titlul de doctor, deși legea nu prevedea o astfel de procedură.

 

29 decembrie 2014 - Guvernul a modificat Legea educației prin ordonanță de urgență, astfel încât renunțarea benevolă la un titlu academic să poată deveni posibilă.

 

25 februarie 2015 - Camera Deputaților a adoptat ordonanța de urgență, dar fără prevederea prin care Ponta putea renunța la titlu.

 

 

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22