Presedintele Iohannis: Vizele vor fi eliminate total de la 1 decembrie 2017

Vlad Toma | 21.10.2016

Klaus Iohannis, presedintele Romaniei, a declarat astazi, la Bruxelles, ca autoritatile romane isi vor retrage rezerva declarata in privinta Acordului economic si comercial UE-Canada (CETA) deoarece au ajuns la un acord cu autoritatile canadiene in privinta ridicarii totale a vizelor de la 1 decembrie 2017.

Pe aceeași temă

 

"​Am ajuns la un acord cu Canada, un acord rezonabil. Suntem in situatia sa ne retragem rezerva declarata fata de CETA. Romania nu mai are obiectiuni fata de acordul comercial cu Canada", a spus presedintele Klaus Iohannis, citat de Hotnews.

 

Conform sursei citate, de la 1 mai 2017 Canada va elimina vizele pentru romanii care au mai avut viza, iar de la 1 decembrie 2017 Canada va elimina vizele pentru toti cetatenii romani. Timp de 3 ani autoritatile canadiene vor mai avea posibilitatea de a reveni asupra acestei decizii daca vor ajunge la concluzia ca numarul imigrantilor ilegali e foarte mare.

 

Iohannis a declarat inainte de plecarea la Bruxelles ca Romania isi va retrage rezervele in privinta CETA doar daca va ajunge la o intelegere rezonabila cu autoritatile canadiene in privinta vizelor.

 

Daca se ajunge la o intelegere rezonabila, ne vom retrage rezervele... O intelegere rezonabila inseamna o intelegere pentru liberalizarea vizelor, intr-un termen rezonabil. O intelegere rezonabila inseamna pentru noi ridicarea vizelor pentru Canada in 2017, nu in 2018," a spus presedintele.

 

MAE a informat zilele trecute ca Romania se va opune semnarii de catre UE a acordului comercial cu Canada din cauza mentinerii de catre Canada a vizelor pentru romani.  

 

CETA a fost blocat pana in prezent de Romania si Bulgaria, din cauza vizelor, si de regiunea Valonia din Belgia. Daca autoritatile canadiene vor ajunge la o intelegere cu belgienii, acordul ar urma sa fie semnat in 27 octombrie, in cadrul unui summit UE-Canada.

 

Premierul Dacian Ciolos a efectuat o vizita de lucru in Canada, in vara acestui an, obiectivul principal al vizitei fiind discutarea ridicarii vizelor pentru români, atat pe linia dialogului româno-canadian, cat si pe cea a formatului tripartit România-Canada-Comisia Europeană, a anuntat atunci Guvernul intr-un comunicat.

 

Guvernul roman a respins insa oferta initiala a canadienilor, aceasta prevazand o eliminate etapizata a vizelor avand ca termen final luna mai 2018.

 

Romanii si bulgarii sunt in prezent singurii cetateni ai UE care nu pot intra liber in Canada.

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2021 Revista 22