Procurorii DNA ii deschid un nou dosar Elenei Udrea. In ce noua cauza e implicat deputatul

Tudor Despina | 02.11.2015

Dosare in cascada pentru Elena Udrea. Dupa ce, in 20 Octombrie, procurorii i-au deschis o noua cauza penala, astazi DNA a dispus urmarirea penala fata de deputat intr-un nou dosar.

Pe aceeași temă

 

E vorba despre acordarea creditelor presupus ilegale de la BRD, anchetatorii anticoruptie dispunand in acest caz urmarirea penala fata de Udrea – pentru complicitate la abuz in serviciu – si Sorin Popa, director general adjunct al BRD la data faptelor – pentru abuz in serviciu.

 

Procurorii explica in ordonanta dispunerii urmaririi penale: “În perioada 2007- 2010, suspectul Popa Sorin Mihai, în calitate de director general adjunct al unei bănci, și-a îndeplinit cu rea - credință atribuțiile de serviciu, prin aceea că a acordat clientului Udrea Elena Gabriela o serie de derogări care au condus la prejudicierea băncii. Prejudiciul în dauna băncii a fost determinat de neîncasarea sumelor datorate cu titlu de dobândă sau comision și prin neexecutarea garanțiilor la momentul la care creditul putea fi declarat scadent anticipat (practic a amânat declararea creditului ca neperformant și a privat banca de posibilitatea recuperării creanței din executarea garanțiilor).

 

De asemenea, a permis scoaterea bunurilor debitorului Udrea Elena Gabriela de sub incidența contractului de garanție; la cererea suspectei Udrea Elena Gabriela, a permis aprobarea unui contract de novație, prin care debitorul inițial solvabil, în persoana lui Udrea Elena Gabriela, a fost înlocuit cu unul insolvabil, împrejurare în care banca s-a aflat în imposibilitatea de a-și recupera creditul.

 

În conformitate cu atribuțiile stabilite prin contractul de administrare, suspectul Popa Sorin Mihai avea atribuții de coordonare și control cu privire la activitatea structurilor de Private Banking (clienți privilegiați) și risc, atribuții în validarea și aprobarea ofertării clienților privilegiați, precum și în ceea ce privește acordarea de derogări de la prevederile normei bancare.

 

Cu referire la infracțiunile reținute în sarcina suspectei Udrea Elena Gabriela, în perioada sus menționată, aceasta a solicitat directorului Popa Sorin Mihai acordarea unui credit în valoare de 3.280.000 de euro, în regim Private Banking (client privilegiat), fără să fi urmat procedura obișnuită a negocierii condițiilor de finanțare cu persoanele aflate în subordinea directorului, a pus la dispoziția băncii un raport supraevaluat a terenurilor pe care trebuia instituită ipoteca, a solicitat cedarea creditului prin novație către o altă persoană, în condițiile în care cunoștea că persoana respectivă nu are posibilitatea să achite obligațiile rezultate din contractul de credit, în sensul că nu avea bunurile necesare cu care să garanteze achitarea întregului credit”, arata procurorii.

 

DNA vorbeste in aceasta cauza de un presupus prejudiciu de peste 2,5 milioane de euro, reprezentand “folosul asigurat imprumutatului Udrea Elena, constand in creditul de care a beneficiat si bunurile mobile si imobile care au fost scoase din sfera garantiilor contractual si nu mai pot fi executate”.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2021 Revista 22