Prof. dr. MIRCEA DUMITRU, rectorul Universității București: Comisie de experţi internaţionali

Fara Autor | 26.06.2012

Pe aceeași temă

1. Din textele comparate ale lucrării de doctorat a lui Victor Ponta şi cărţile din care acesta s-a inspirat (Dumitru Diaconu – Curtea Penală Internaţionlă, Istorie şi Realitate, Editura All Beck, 1999; Vasile Creţu - Drept Internaţional Penal, Editura Tempus, 1996 şi Ion Diaconu - The International Criminal Court: A New Stage, Nicolae Titulescu Romanian Inst. International Studies, 2002) reiese că zeci de pagini sunt identice, fără a avea vreun semn de citare sau note de subsol. Consideraţi că se poate vorbi în această situaţie de plagiat?

2. Care ar trebui să fie consecinţele în acest caz?

3. În cazuri similare din străinătate (Ungaria şi Germania), comunitatea academică a reacționat ferm. Consideraţi că ar fi normală o atitudine de acelaşi tip şi în România?

 

1 şi 2: În acest moment, este prematur ca Uni­versitatea din Bucureşti să se poată pro­­nunţa referitor la acuzaţiile de plagiat aduse d-lui prim-ministru, Victor Ponta, referitoare la teza de doctorat a domniei sa­le, susţinută la Facultatea de Drept a Uni­­­versităţii din Bucureşti, în anul 2003. În schimb, în urma şedinţei Senatului Uni­versităţii din Bucureşti din data de 21 iu­nie 2012, s-au propus următoarele mă­suri imediate.

Conducerea Universităţii din Bucureşti a adresat o solicitare conducerii Facultăţii de Drept a Universităţii din Bucureşti de a-şi preciza punctul de vedere referitor la contestarea calităţii ştiinţifice a tezei de doctorat a domnului Victor Ponta. Urmare a solicitării conducerii Universităţii din Bu­­cureşti, Consiliul Facultăţii de Drept va discuta constituirea unei comisii for­ma­te, de preferinţă, din experţi inter­na­ţio­nali, din universităţi străine, pentru a ana­liza acuzaţiile de plagiat cu privire la teza de doctorat a domnului Victor Ponta. Ul­terior acestei analize, concluziile ma­te­ria­lului care va fi realizat de comisia cons­ti­tuită ad-hoc vor fi prezentate Senatului Uni­versităţii din Bucureşti şi publicului larg.

Am solicitat întrunirea de urgenţă a Co­mi­siei de Etică a Universităţii din Bucureşti pentru a dezbate întregul caz.

Conducerea Universităţii din Bucureşti, în cunoştinţă de cauză şi pe baza celor do­uă materiale (punctul de vedere al Facul­tăţii de Drept şi punctul de vedere al Co­misiei de Etică a Universităţii din Bucu­reşti), va putea dispune măsuri adecvate în acel moment.

3: În principiu, pot spune că o atitudine fer­mă este potrivită. De altfel, comu­ni­ta­tea academică a Universităţii din Bu­cu­reşti a reacţionat prin dezbaterea întregii situaţii în cadrul şedinţei Senatului Uni­versităţii din Bucureşti de săptămâna aceasta, în data de 21 iunie 2012. Însă trebuie să ţinem cont de faptul că titlul de doctor a fost confirmat atât de comisia de doctorat, cât şi de direcţia abilitată din ca­drul Ministerului Educaţiei în anul 2003. Astfel, consider că este necesară o analiză riguroasă înainte de a emite o concluzie.

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22