Pe aceeași temă
În proiectul noului Cod Penal, limitele de pedeapsă scad astfel:
· pentru luarea de mită de la 3-12 ani (în codul actual) la 2-7 ani (pentru anumiţi subiecţi sunt chiar reduse la jumatate)
· pentru traficul de influenţă şi cumpărarea de influenţă de la 2-10 ani (în codul actual) la 1-5 ani.
Ministerul justitifică această decizie prin intenţia de a scădea pedepsele prevăzute de lege pentru toate infracţiunile şi prin faptul că instanţele de judecată aplică şi în prezent pedepse mici pentru faptele de corupţie. Această practică a instanţelor a fost criticată constant de Comisia Europeană şi de societatea civilă românească, deoarece pedepsele mici sau cele cu suspendare nu reprezintă sancţiuni care să descurajeze practicile corupte. Prin urmare, faptul că instanţele aplică pedepse mici în cazul infracţiunilor de corupţie impune o corijare a acestui aspect, nicidecum scăderea limitelor pedepselor legale. Este necesar ca legiuitorul să ridice limita minimă a pedepsei legale şi, eventual, să interzică aplicarea măsurilor de suspendare a executarii pedepsei pentru acest gen de infracţiuni.
Pedepsele mici antrenează, la rândul lor, termene de prescripţie mici care vor duce la imposibilitatea de a finaliza dosarele penale în cauze complexe, asigurând impunitate pentru infractori.
Membri IJC: Academia de Advocacy, Alianţa Civică, Asociaţia Societatea pentru Justiţie, Asociaţia 21 Decembrie, Blocul Naţional al Revoluţionarilor, Federaţia Sindicatelor din Administraţia Naţională a Penitenciarelor, Freedom House România, Grupul pentru Dialog Social, Sindicatul Naţional al Lucrătorilor din Penitenciare, Societatea Academică din România şi Societatea Timişoara.