Pe aceeași temă
Adunarea a fost convocată de Grupul pentru Reformă a USR, care contestă leadershipul lui Nicolae Manolescu şi statutul Uniunii. Ulterior, USR a anunţat excluderea scriitorilor Cristian Teodorescu, Florin Iaru, Ioana Crăciunescu, Dan Iancu, Cosmin Perţa, Valeriu Mircea Popa, Cristian Tiberiu Popescu, Octavian Soviany, Adrian Suciu, Paul Vinicius şi Daniel Vorona pentru că aceştia au „votat nestatutar noi organe de conducere“.
Mult zgomot pentru nimic sau cum se fabrică un eveniment de presă
NICOLAE MANOLESCU |
Nu mă simt deloc confortabil văzând cum o agresiune stupidă și fără șanse de reușită a câtorva scriitori nemulțumiți din cine știe ce pricini contra asociației lor de breaslă „concurează“ pe micile ecrane sau în presa scrisă evenimente cu adevărat importante și preocupante pentru noi toți.
Cu puține săptămâni în urmă, m-a sunat la telefon un prieten de peste ocean, scriitor și membru al Uniunii Scriitorilor, ca să afle ce se petrece la Uniune și de ce sunt dați afară unii membri. Tocmai fuseseră excluși doi membri care intentaseră procese Uniunii, solicitând anularea Statutului și a alegerilor din 2013, precum și numirea unuia dintre ei președinte interimar. I-am răspuns prietenului meu că la Uniune nu se întâmplă nimic neobișnuit. Statutul prevede că nu poți fi membru într-o asociație ca aceea a noastră contestându-i regulile de funcționare și, încă, nu după 30 de zile, cum cere legea, ci după doi ani și jumătate. Mai mult, unul dintre cei care au făcut plângere în justiție fusese membru în comisia însărcinată cu redactarea Statutului, îl prezentase Consiliului spre aprobare, îl votase laolaltă cu colegii săi, candidase pe baza lui la președinția Filialei de Poezie București și fusese ales, candidase apoi la președinția Uniunii și pierduse. Mă întorc la telefonul cu pricina. I-am spus prietenului meu ceea ce spun mereu de atunci încoace: Uniunea Scriitorilor funcționează statutar, a depășit perioada de criză de după 2009, nu are datorii, și-a respectat obligațiile asumate față de membrii ei, și-a dus la bun sfârșit toate programele, cu excepția Festivalului „Zile și Nopți de Literatură“, exclusiv din fonduri atrase, fără a cheltui un singur leu din veniturile interne sau din cotizații, care rămân, de altfel, la filiale, ca și banii din vânzarea revistelor, care le revin acestora din urmă. Totul, în deplină transparență. Numai cine nu vrea nu știe. În fine, i-am mai spus prietenului meu un lucru, și anume că, dacă îmi este cu adevărat prieten, ar fi trebuit să mă sune ceva mai de mult și să mă întrebe cine și de ce a declanșat o campanie de presă contra Uniunii și a mea personal, recurgând la un limbaj suburban, de nereprodus public, plin de injurii, calomnii, atacuri la persoană, amenințări și blesteme (!). Fiindcă despre o agresiune contra Uniunii e vorba, nicidecum despre un „război“ în sânul Uniunii, cum au titrat unele publicații; conducerea Uniunii nu se războiește cu nimeni; ea a reacționat la atacuri, aplicând Statutul. Acesta a fost însă doar începutul.
Agresiunii verbale i-au urmat procesele. Nu unul, nu două, mai multe. Ele sunt pe rol și astăzi. Este, cum spuneam, contestat Statutul și pusă în discuție alegerea mea ca președinte. În fond, acesta e nodul problemei. Justiția, care înregistrase Statutul, era solicitată să ia act de alegerea mea de către un „organ inferior“, Consiliul, deși alegerea fusese votată de Adunarea Generală, exact cum stipula Statutul. O minciună într-o plângere adresată justiției! Și cine știa cel mai bine cum stăteau lucrurile decât cel care făcea plângerea? Participase alături de mine în Adunările Generale din cele 20 de filiale și asistase la deschiderea urnelor, odată turul încheiat, necontestând, era și greu, rezultatul. Nu mă întrebați de ce după atâta timp a crezut că poate deveni președintele Uniunii pe altă cale decât acea a alegerilor democratice.
Lucrurile n-au rămas în acest stadiu. După o îndelungată forfotă pe Facebook sau pe bloguri personale, câțiva scriitori, unii membri ai Uniunii, alții, nu, au înființat un așa-numit Grup de Reformă, a cărui caracteristică principală este de a nu fi propus nicio umbră de reformă, mai puțin aceeași dorință imperioasă de a-l înlocui pe președintele statutar ales. Grupul a venit cu acuzații nefondate, ignorând totul despre activitatea Uniunii, mergând până la a solicita intervenția Curții de Conturi și chiar a DNA. Mai grav: o bună parte a semnatarilor pe lista Grupului și-au dezmințit în scris adeziunea. Alt fals, așadar! Campania a culminat cu convocarea unei Adunări Generale Extraordinare a Uniunii Scriitorilor, în cadrul căreia a fost aleasă o nouă conducere. Ilegalitate ușor de probat: conform Statutului în vigoare (și al oricăruia dintre cele anterioare), convocarea Adunării Generale Extraordinare este posibilă doar la cererea președintelui, a Consiliului sau a unei treimi din numărul membrilor (ceea ce înseamnă peste 800). Grupul a reușit să strângă 28 de scriitori, după cum au declarat înșiși membrii lui. Doar că o treime dintre participanți nu erau membri ai Uniunii, altă treime au votat prin delegație, nefiind prezenți, ceea ce e nestatutar, rămânând valabil votul a nouă sau zece persoane. În aceste condiții, votul nu are nicio valoare și e puțintel comic să vrei să schimbi conducerea unei instituții care numără 2.625 de membri prin votul a nouă sau zece dintre aceștia întruniți pe cont propriu. Ilegalitățile au continuat cu expedierea către presă a unui comunicat purtând sigla Uniunii, din care rezultă că cei nouă și cu sergentul zece au ales în conducere 12 scriitori, mai mulți decât cei cu drept de vot, așadar și unii care nu sunt membri ai Uniunii, și nu neapărat fiindcă ar fi fost excluși, ci fiindcă nu făcuseră niciodată parte din rândurile Uniunii. În mod ionic, așa-zisul președinte a semnat în trecut o solicitare de anulare a taxei de timbru, iar unul dintre așa-zișii vicepreședinți a pledat contra legii de bugetare a revistelor de cultură ale Uniunii, ceea ce nu-l împiedică acum să promită că va reduce cotizația și că va mări numărul indemnizațiilor de merit! Și încă: toate acestea, înainte ca noua (sic!) conducere să fi fost validată de către instanța judecătorească sau ca pretendenții la șefia Uniunii să fi obținut în justiție anularea Statutului în vigoare. Detaliu trecut suveran cu vederea de un moderator de televiziune care i-a prezentat pe contestatari drept aleși, dar nu instalați. Că ei înșiși se cred legitimi, treacă-meargă, dar ca un jurnalist să-i aducă în studio atribuindu-le titluri fictive este de neînțeles.
Iată cum se creează un fals eveniment de presă! Mărturisesc că, dincolo de, cum să zic mai blând, nedumerirea mea față de tot ce se întâmplă, nu mă simt deloc confortabil văzând cum o agresiune stupidă și fără șanse de reușită a câtorva scriitori nemulțumiți din cine știe ce pricini contra asociației lor de breaslă „concurează“ pe micile ecrane sau în presa scrisă evenimente cu adevărat importante și preocupante pentru noi toți. Mult, dar supărător, zgomot pentru nimic. //
Uniunea Scriitorilor trebuie să intre în legalitate
CRISTIAN TEODORESCU |
Cei care spun despre noi că stricăm imaginea Uniunii uită că de vreo doi ani încoace această imagine e tot mai deteriorată din cauza fostei conduceri, ai cărei membri sunt mai preocupați de funcțiile lor decât de binele scriitorimii și, ceea ce e mai rău, se premiază între ei, manipulând voturile juriilor.
Zilele trecute, m-a întrebat un scriitor: ce m-a apucat să mă țin de puciuri la Uniunea Scriitorilor? Asta se întâmpla după conferința de presă a d-lui Nicolae Manolescu prin care domnia sa anunța excluderea din USR a 11 scriitori, printre care și subsemnatul, pentru delictul de a fi făcut o Adunare Generală Extraordinară a USR, în care a fost aleasă o nouă conducere a Uniunii. Domnia sa susținea că adunarea aceea a fost ilegală și că noi, cei 28 de scriitori care am luat parte la ea, ne-am fi ales între noi, deci trebuie să fim excluși din USR. Or, noi am ținut adunarea respectând legea, pas cu pas, așa că a fost cât se poate de legală. De ce n-au fost mai mulți participanți? Fiindcă pe toate căile posibile fosta echipă de conducere a Uniunii i-a amenințat cu excluderea pe cei care ar fi luat parte la această adunare sau le-a comunicat celor mai în vârstă că își vor pierde pensiile dacă ni se alătură.
Dacă ar fi citit legea cu atenție, d-l Manolescu ar fi observat că dreptatea e de partea noastră, a „puciștilor“, și și-ar fi dat seama că la ora asta USR funcționează ilegal. De ce? Pentru că, potrivit Ordonanței de Guvern nr. 26 din 2000, asociațiile de tot felul, inclusiv a noastră, trebuie să facă adunări generale o dată pe an, nu la cinci ani, cum scrie în statutul după care acționează fosta conducere a USR.
Atunci când câțiva colegi de breaslă au încercat să-i convingă pe cei din fosta conducere că Uniunea funcționează ilegal, n-a vrut să-i asculte nimeni, încât s-au văzut siliți să dea conducerea USR în judecată, pentru a aduce Uniunea în legalitate. Cât despre Adunarea Generală Extraordinară pe care am ținut-o, ea a avut loc, repet, cât se poate de legal și de public. După aceea, așa cum prevede legea, ne-am dus la tribunal, să înscriem noua conducere aleasă și tot ceea ce mai trebuia făcut ca USR să funcționeze legal. Altfel, oricine ar fi putut cere dizolvarea USR, pentru că nu respectă legea. Așadar, în loc să ne declare puciști, fosta conducere a USR ar fi trebuit să ne mulțumească.
Or, în loc ca vechea conducere să priceapă atâta lucru, a făcut o ședință de Consiliu prin care ne-a exclus pe cei 11 din conducerea nou aleasă. Unii dintre membrii acelui Consiliu au continuat să susțină diverse neadevăruri despre noi. Inclusiv că, în loc să discutăm cu ei, pentru a ajunge la înțelegere, ne-am dus la tribunal. Ceea ce e, n-am alt cuvânt, o minciună.
În privința Adunării Generale Extraordinare, dacă d-l Nicolae Manolescu nu s-ar fi agățat de ideea că e ilegală, ci ar fi luat parte la ea împreună cu cei din conducerea USR și cu cei care-i mai susțin, probabil că ar fi putut impune prin vot altă componență a noii conduceri, lucru pe care evident că l-am fi acceptat. D-l Manolescu a preferat să ne întoarcă spatele, cu o atitudine care n-are nicio legătură cu aceea a unui președinte al scriitorilor, primul între egali. Domnia sa acționează după bunul său plac. Și dacă, până să-și încheie cel de-al doilea mandat, acest stil de conducere era mai puțin vizibil, după ce s-a văzut ales a treia oară, cu posibilitatea unui număr nelimitat de mandate, prin schimbarea statutului, d-l Manolescu nu se mai obosește nici măcar să simuleze că e primul între egali și că respectă democrația breslei.
Imaginați-vă ce uriaș scandal ar ieși dacă un grup de politicieni aflat vremelnic la cârma țării ar propune ca președintele României să aibă trei mandate! La Uniunea Scriitorilor s-a putut una ca asta, în pofida protestelor unora dintre noi. D-l Manolescu ar fi putut fi ales președinte onorific, dar nu trebuia sub niciun motiv să accepte cel de-al treilea mandat. Când noi, ca scriitori, inclusiv domnia sa, apărem în public și susținem limitarea numărului de mandate în funcții de putere, nu ne dăm singuri cu firma în cap, făcând o excepție tocmai cu președintele Uniunii noastre?
Cei care spun despre noi că stricăm imaginea Uniunii uită că de vreo doi ani încoace această imagine e tot mai deteriorată din cauza fostei conduceri, ai cărei membri sunt mai preocupați de funcțiile lor decât de binele scriitorimii și, ceea ce e mai rău, se premiază între ei, manipulând voturile juriilor. Așa se face că cel mai important premiu de poezie din România, Premiul „Mihai Eminescu“ pentru opera omnia, a ajuns subiect de scandal public, spre consternarea membrilor Uniunii și spre iritarea cititorilor.
Unii dintre cei care vor să se eternizeze la conducerea USR ne acuză pe noi, cei din noua conducere, că cerem reformarea USR fiindcă vrem puterea. Îi asigurăm că nu! Ceea ce vrem e ca Uniunea să funcționeze legal și să-și recapete prestigiul, asfel încât calitatea de membru al USR să fie privită cu deferență, iar premiile Uniunii și cele girate de jurii ale USR să nu mai stârnească scandaluri sau îndoieli asupra meritelor literare ale premiaților. Vrem ca scriitorului român să nu-i fie teamă că va fi exclus din Uniune dacă își permite să critice conducerea și, nu în ultimul rând, vrem ca Adunarea Generală să fie cea care ia deciziile strategice asupra viitorului acestei Uniuni. Și asta nu o dată la cinci ani, ci în fiecare an, așa cum cere legea. În ceea ce ne privește, ne considerăm o conducere interimară, până la alegerile care vor avea loc la prima Adunare Generală a USR, astfel încât cei care ne acuză că alergăm după putere pot sta liniștiți. //
„Reformişti“ şi „conservatori“
GEORGE ONOFREI |
În această luptă se consumă enorm de mulţi nervi, multe ore de stat „pe chat“ din partea combatanţilor sau vezi cum de pe prima pagină a României literare au dispărut fotografiile, pentru a lăsa locul unor manifeste publicate cu litere mărunte. OK, totuşi, pentru ce luptă aceşti oameni?
Privim deja de multe săptămâni evoluțiile, replicile, chiar înjurăturile din ceea ce am putea generic numi „scandalul de la Uniunea Scriitorilor“. Faţă de alte vremi, suntem părtaşi instant la schimburile de replici prin intermediul Facebook. Şi contestatarii, dar şi establishmentul au scos în spaţiul public întreaga artilerie pe care o putea mobiliza, în „horă“ intrând de ceva vreme chiar şi tabloidele. E practic imposibil să nu fi auzit, fie şi în treacăt, că ar fi ceva probleme în Uniunea Scriitorilor. Mai mult decât atât, de curând s-ar părea că aceeaşi instituţie are chiar două conduceri, urmând ca instanţa să tranşeze care dintre acestea e statutară au ba. Establishmentul declară că, de fapt, avem de-a face cu o mişcare de aşa-zisă disidenţă minoritară în sânul Uniunii, în vreme ce membrii deja celebrului Grup pentru Reformă din USR declară că au urmat toţi paşii necesari pentru a întruni o Adunare Generală în cadrul căreia s-ar fi ales o nouă structură de conducere.
Ca totul să fie şi mai zgomotos, „conducerea veche“ a purces şi la excluderi – toţi membrii „noii conduceri“. Aşadar, noul preşedinte, noii vicepreşedinţi (şi aşa mai departe) sunt şefi ai unei instituţii din care nu mai fac parte. Cine şi ce să mai înţeleagă? Sigur, pentru o persoană care a decis să-şi dedice o foarte mare parte din timp strict pentru a urmări schimburile de replici, procesele intentate sau şedinţele Comisiei de Monitorizare, Suspendare şi Excludere a USR totul e foarte limpede. Poate că unii nemembri ai Uniunii au şi renunţat la neutralitate, iar din observatori s-au transformat în susţinători ai unei tabere sau ai alteia. Ce te faci însă când eşti cititor, să zicem, şi ai scriitori preferaţi şi de la „reformişti“, şi de la „conservatori“?
Dacă nu te-ai decis să intri într-una dintre galeriile celor două echipe, constaţi că în această luptă se consumă enorm de mulţi nervi, multe ore de stat „pe chat“ din partea combatanţilor sau vezi cum de pe prima pagină a României literare au dispărut fotografiile, pentru a lăsa locul unor manifeste publicate cu litere mărunte. OK, totuşi, pentru ce luptă aceşti oameni? Grupul pentru Reformă a formulat de-a lungul ultimei perioade o serie de critici: statutul USR a fost schimbat în urmă cu ceva ani pentru a-i permite preşedintelui în funcţie să candideze pentru oricâte mandate doreşte (anterior, numărul de mandate era limitat la două, ca la preşedintele republicii), echipa de conducere a fost neglijentă în a înregistra la tribunal, conform legii, modificările de statut şi să facă toate notificările privind rezultatele alegerilor făcute la ultimele două runde ale „prezidenţialelor“ din sânul USR. Mai mult, aceştia reclamă că Nicolae Manolescu, prin Comisia deja menţionată de Monitorizare, Suspendare şi Excludere, a început să aplice tactica pumnului în gură faţă de cei care ar avea ceva de reproşat leadershipului. De cealaltă parte, opiniei publice i se explică faptul că nemulţumiţii s-au lansat într-o adevărată campanie în justiţie împotriva Uniunii Scriitorilor şi îndeosebi a actualei conduceri, că protestul acestora este îndreptat împotriva unei conduceri legitime pentru a se cocoţa ei pe funcţii, că cei mai mulţi dintre contestatari sunt lipsiţi de talent, sunt vulgari, tolerează pe paginile lor de Facebook comentarii antisemite ş.a.m.d. Asemenea tuturor uniunilor de creaţie din România, şi USR are statutul unei organizaţii de interes public. Deocamdată, publicul, săracul, doar asistă cu uimire cât de tare se pot înjura scriitorii între ei, fără să înţeleagă, de fapt, mare lucru din meci. Din păcate, şi aşa USR nu se bucura de o imagine extraordinar de bună în ultima perioadă, conducerea acesteia fiind în epicentrul unor acţiuni controversate – ca să amintim doar de lupta la baionetă dusă anul trecut pentru mărirea taxei de timbru literar în cadrul Legii timbrului cultural. Bani, aşadar, la Uniune n-ar prea fi. O foarte bună înţelegere la nivelul societăţii în privinţa rolului în societate al USR n-am putea spune că există şi nici că s-au făcut eforturi foarte mari în a se explica ce face Uniunea în schimbul taxei de timbru pe care o colectează de la cititor şi ce oferă înapoi de banii aceştia ca „serviciu public“. Certificate de calitate nu dă USR, deci nu prea stabileşte, ca la notari sau avocaţi, cine are „drept de practică“ şi cine ba. Patrimoniul imobiliar al Uniunii s-a tot împuţinat în urma proceselor pierdute privind retrocedarea unor clădiri. Atunci, pe ce se bat oamenii aceştia?
Cunosc suficient de mulţi scriitori care „au supravieţuit“ foarte bine şi fără să fie membri ai USR. Au succes de vânzări şi sunt şi traduşi în străinătate. După cum sunt şi foarte mulţi scriitori valoroşi, dar care reuşesc să lanseze şi bestseller-uri şi care şi-au dorit statutul de membru. Suntem într-o piaţă în care cărţile de literatură română sunt cumpărate de cam aceiaşi oameni, iar tirajele „bune“ se traduc în două sau trei mii de exemplare, la o populaţie de 22 de milioane de suflete. Un studiu serios în privinţa pieţei de carte de la noi nu s-a mai întreprins din 2002 (posibil să avem unul în acest an). Scriitorii (membri sau nemembri ai USR) arareori trăiesc din scris, pentru că drepturile de autor ce li se cuvin din vânzarea unor tiraje foarte mici sunt, în mod automat, şi ele foarte mici. Distribuţia de carte e în moarte clinică, avem oraşe mici şi medii în care n-a mai rămas nici o librărie. Ar merita o dezbatere şi toate lucrurile acestea, indiferent dacă în USR se vor calma spiritele sau nu.