PSD sfidează din nou UE prin prezența oficială la inaugurarea ambasadei SUA din Ierusalim

Redactia | 13.05.2018

România, împreună, Austria, Ungaria și Cehia, sunt singurele state din UE care vor participa luni la ceremonia de inaugurare a ambasadei SUA din Ierusalim, scrie ziarul Haaretz.

Pe aceeași temă

 

 

Prezența unui reprezentat al României la acest eveniment vine în contextul în care vineri, Bucureștiul a blocat adoptarea unei declarații comune a UE de condamnare a deciziei SUA de a-și muta ambasada de la Tel Aviv la Ierusalim, practic de recunoașterea Ierusalimului drept capitală a statului evreu.

 

La ceremonie nu va fi prezent președintele american, Donald Trump, dar va transmite un mesaj cu această ocazie. Delegația SUA ce va fi condusă de secretarul de stat adjunct John J. Sullivan, îi mai cuprinde pe secretarul Trezoreriei Steve Mnuchin, Ivanka Trump și soțul ei, Jared Kushner, plus 12 membrii ai Congresului.

 

Haaretz precizează, potrivit mediafax, că România şi Austria sunt percepute ca fiind ”prietenoase” faţă de politica Guvernului Benjamin Netanyahu.  Iniţial, Bulgaria a anunţat şi ea că îşi va trimite ambasadorul la ceremonie, însă ulterior a oferit un răspuns neclar Ministerului israelian de Externe. 

 

În total, 30 de state din cele 86 care au misiuni diplomatice în Israel au acceptat invitaţia de a participa la inaugurarea Ambasadei SUA din Ierusalim

 

G4Media spune, citând surse politice, că România va fi reprezentată de însărcinatul cu afaceri Ovidiu Ierulescu. În prezent România nu are un ambasador în Israel, Ministerul de Externe evitând să nominalizeze o persoană care să ocupe acest post.

 

În decurs de câteva zile, România ia din nou o decizie în contradicție cu majoritatea statelor membre UE. Vineri, România a ablocat, împreună cu Ungaria şi Cehia, o declaraţie politică iniţiată de Franţa prin care UE urma să reitereze poziţia sa iniţială de a refuza mutarea ambasadelor statelor membre la Ierusalim până când Israelul şi Palestina nu ajung la un acord privind statutul oraşului.

 

Cele două decizii ale României contrare poziţiei majorităţii statelor membre UE vin la două săptămâni după ce premierul Viorica Dăncilă şi şeful său de partid, Liviu Dragnea, au făcut o vizită în Israel, unde au discutat cu premierul Benjamin Netanyahu şi preşedintele Israelului despre intenţia de a muta şi ambasada României la Ierusalim.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2023 Revista 22