Raport FMI: recesiune de 4% si deficit bugetar de 4,7%

A. P. | 18.03.2009

Pe aceeași temă

Raportul intocmit de FMI asupra economiei, pe baza caruia se va negocia acordul de imprumut, este mult mai sumbru decit orice estimare facuta pina acum. Marti seara, intr-o emisiune la un post de televiziune, Traian Basescu a spus ca Romania ar putea inregistra o scadere economica mai mare decit s-a anticipat, informatiile fiind obtinute dupa intilnirea cu delegatia FMI.


Evaluarea economiei romanesti, facuta de expertii Fondului Monetar Interntional, pe baza careia autoritatile de la Bucuresti negociaza acum obtinerea unui imprumut, arata, pentru acest an, o crestere economice negativa de 4% si un deficit bugetar de 4,7% din PIB, scrie "Cotidianul", pe baza unor surse oficiale apropiate discutiilor cu Fondul. Evaluarile, care vor aparea peste citeva zile in documentul care va fi dat publicitatii de catre FMI, sunt mult mai proaste fata de ultimele prognoze ale autoritatilor romane.


Recent, ministrul Finantelor, Gheorghe Pogea, vorbea despre o crestere economica negativa de 1% pentru ca, ulterior, surse guvernamentale sa declare pentru agentia de stiri NewsIn, ca deficitul bugetar va fi de 3,5%, vechiul obiectiv de 2%, trecut de altfel in buget, fiind considerat deja nerealist.


Potrivit aceloraşi surse citate de "Cotidianul", suma pe care Guvernul o va imprumuta de la FMI si de la Comisia Europeana se ridica la 18 miliarde de euro, iar mecanismul de tragere a banilor va fi destul de avantajos pentru partea romana.

 
Astfel, banii vor fi trasi in primii doi ani, in transe trimestriale egale, iar in această perioada Româania nu va trebui sa ramburseze nimic. Dupa acesti doi ani, tara noastra va plati doar dobinzile pentru sumele trase, timp de trei ani. Abia dupa acesti cinci ani, Romania va trebui sa ramburseze sumele trase, in conditiile in care nu este obligatoriu sa fie folosita toata suma de 18 miliarde, avind la dispozitie alti doi ani pentru returnarea imprumutului.


Reprezentantul Romaniei la FMI, Mihai Tanasescu, a declarat miercuri ca, in acest stadiu al discuţiilor cu FMI, nu exista perspectiva cresterii niciuneia din taxele mari - cota unica sau TVA - si ca Fondul nu este in acest moment institutia de altadata, adica acum e preocupat de stabilitate sociala.


"Pina in momentul de fata nu exista perspectiva cresterii taxelor, nici a TVA, nici a cotei unice, nici a altor taxe mari. Acest acord vine intr-un moment in care avem nevoie de disciplina, de o gindire pe termen mediu şi lung. Unul din punctul acestui acord e legat de o lege a responsabilitatii fiscale, sa gindim un buget  multianual, sa gindim cum cheltuim resursele pe care le avem", a declarat Tanasescu, citat de NewsIn, adaugind ca acest acord vine in contextul unor reforme structurale mai largi in economie.


Tanasescu a dat asigurari apoi ca Fondul Monetar Internaţtional (FMI) nu este institutia cu care erau obisnuiţi româanii in anii 90 si ca acum exista mai multa preocupare din partea Fondului fata de componenta sociala.


"Aceasta perceptie (ca un acord cu FMI are costuri sociale ridicate, n.r.) a existat si din pacate uneori a fost exagerata. Intre 2001-2004, acordul a fost foarte bun pentru economia Romaniei, a creat premisele aderarii la Uniunea Europeană (UE). In momentul acesta, aceasta institutie FMI este cu totul alta", a adaugat Tănăsescu, care a făcut aceste declaraţii presei, dupa ce a prezentat CEX al PSD citeva elemente despre contextul in care se negociaza acordul.

.
Presedintele Traian Basescu a declarat, marti seara, la Realitatea TV, ca România ar putea inregistra o scadere economica de peste 1%, dupa ce s-a intilnit cu reprezentantii Fondului.
TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22