Pe aceeași temă
Raportul CE care va fi publicat la sfirsitul saptaminii, avertizeaza Guvernul de la Bucuresti ca trebuie "sa accelereze lupta anticoruptie si reforma justitiei pentru a corecta unele regrese inregistrate in ultimele luni".
Financial Times Deutschland considera ca aceasta remarca este "o palma" data guvernului de la Bucuresti, deoarece pina acum Bruxelles-ul ar fi criticat intotdeauna Bulgaria mai aspru decit Romania. Cotidianul german aminteste ca in iulie 2008, CE a inghetat plata fondurilor de preaderare catre Sofia, in valoare de 486 milioane de euro.
"Si Romaniei i-au fost suspendate platile agricole (SAPARD, n.r.). In total, Romania mai trebuie sa primeasca 391 milioane de euro, bani care sunt in joc daca nu se constata progrese. Nici Bulgaria nu a scapat de amenintarea ca in vara sa-i fie taiate si alte fonduri (...) Multa vreme Bruxelles-ul n-a stiut cum sa convinga cele doua tari sa faca mai multe eforturi in lupta impotriva coruptiei si a crimei organizate. Intre timp s-a stabilit ca cea mai buna metoda este inghetarea fondurilor. Chiar daca sanctiunile financiare nu sunt direct legate de reforme, exista o legatura politica intre cele doua", explica FTD.
Raportul critica nu doar incercarile de a limita competentele procurorilor si amenintarile ca procurorul-sef DNA Daniel Morar sa nu mai fie numit pentru un nou mandat, modificarile aduse codurilor penale si civile, dar si politizarea justitiei.
"Justitia pare a fi devenit mai politizata, in loc sa fie mai independenta. Iar Parlamentul s-a opus anchetarii pentru fapte de coruptie a unor suspecti de rang inalt", precizeaza cotidianul german.
Executivul european recunoaste insa si faptul ca Romania a fost paralizata luni intregi din cauza campaniei electorale.
Reamintim ca in raportul precedent, Comisia Europeana a criticat pe un ton aspru Parlamentul roman care a blocat dosarele de mare coruptie ale lui Adrian Nastase. Ca reactie, clasa politica a acuzat CE ca isi depaseste atributiile criticind un "parlament national" si ca intervine in treburile interne ale unui stat membru.