Republicanii au câştigat alegerile parţiale în SUA

Bernard Noghiu | 03.11.2010

Pe aceeași temă

După alegerile parţiale de marţi, republicanii au câştigat cele mai multe voturi. Analiştii consideră că aceştia vor face agenda politică a SUA, iar a doua parte a mandatului lui Obama va fi marcată de această majoritate republicană.

Cu toate acestea, precizează Stratfor, chiar dacă Obama şi-a pierdut posibilitatea de a dicta agenda politică internă, nu înseamnă că este înfrânt, căci s-ar putea repeta situaţia din timpul primului mandat al lui Clinton, care a obţinut un al doilea mandat. Dar politica externă va rămâne, conform prerogativelor, în mâinile lui Obama.

Stratfor adaugă că, având în vedere noua configuraţie politică internă a SUA, liderii lumii va trebuie să-şi regândească strategiile în relaţiile cu SUA.

Cu toate acestea, aceeaşi susţine că „un preşedinte slab, de regulă, nu are altă opţiune decât politica externă. Şi asta e ceea ce restul lumii nu a înţeles. Preşedinţi ale căror puteri au fost slăbite pe plan intern au făcut mai mult decât să se implice activ în politica externă, au răsturnat întreaga ordine mondială“, lăsând să înţeleagă că astfel Obama ar putea să devină mult mai activ pe plan internaţional, arugmentând tot prin recurgerea la situaţia care s-a verificat în cazul preşedintelui Clinton.

Dincolo de aprecierile pozivite referitoare la o viitoare agendă externă a preşedintelui Obama, atunci când este vorba de politica internă, şi Stratfor, şi Financial Times notează că noaptea de marţi a însemnat erodarea puternică a statutului democraţilor.

Republicanii, în urma alegerilor parţiale, au cucerit mai multe posturi de guvernator, care până acum erau controlate de democraţi, şi controlează Camera Reprezentanţilor. Astfel se poate vorbi de o recolorare a hărţii politice a SUA.

Începând cu luna ianuarie, liderul Camerei Reprezentanţilor va deveni republicanul John Boehner (Ohio).

Pentru analişti, această victorie a republicanilor nu este o surpriză. Aceştia au anticipat o astfel de victorie, având în vedere nemulţumirile legate de evoluţiile economice din ultimii doi ani, încă de la preluarea preşedinţiei de către Obama.

Mare parte din succes republicanii îl dorează mişcării Tea Party. Mişcarea are o ideologie populistă, bazată pe protest. Cu toate că mişcarea a ajutat la câştigarea alegerilor, ar putea fi o problemă pentru republicani, căci şi-a propus în agendă şi curăţarea Partidului Republican de acei politicieni care nu sunt „suficient de conservatori“.

Printre liderii mişcării, în ultimii ani s-a evidenţiat Sarah Palin, care a candidat cu doi ani în urmă la funcţia de vicepreşedinte. Este posibil ca ea să se numere şi printre candidaţii în următoarea campanie prezidenţială.

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22