Pe aceeași temă
Clădire preşedinţiei a fost ocupată de către studenţi. Au fost arborate drapelele UE şi României. Ciocnirile dintre manifestanţi şi forţele de ordine continuă.
Peste 30.000 de oameni, în marea lor majoritate studenţi, protestează în zona preşedinţiei şi a parlamentului din Chişinău, acuzând guvernarea comunistă de fraudarea votului din 5 aprilie. Manifestanţii au cerut reorganizarea alegerilor. Tinerii au în mâini Tricolorul şi drapelul UE şi strigă "Revoluţie! Revoluţie! Ole, Ole! Voronin nu mai e" şi "Jos comuniştii!". Protestele au degenerat repede în lupte de stradă.
Clădirea preşedinţiei a fost devastată. Mai mulţi protestari au pătruns în clădire prin ferestrele sparte. Protestatarii au distrus uşa de la intrarea în preşedinţie, în timp ce funcţionarii au fost evacuaţi, iar locul unde se află preşedintele Vladimir Voronin este ţinut secret.
Luptele de stradă capătă o amploare din ce în ce mai mare. Se pare că protestatarii se îndreaptă spre clădirea guvernului. Totodată, protestatarii au spart uşile parlamentului şi au intrat în clădire, aruncând afară diferite obiecte care au fost ulterior incediate.
Un lider al opoziţiei, Pavlicenco, a cerut protestarilor ocuparea postului public de televiziune. Se pare că protestatarii parăsesc instituţiile publice şi se îndreaptă spre piaţa centrală a capitalei.
Ministerul de Interne a dat ordin să fie folosite gaze lacrimogene şi tunuri cu apă împotriva manifestanţilor. Operatorul Orange a deconectat reţeaua, participanţii neavând posibilitatea să telefoneze.
Directorul spitalului din Chişinău, Gheorghe Ciobanu, citat de BASA-press a declarat că cel puţin 20 de persoane au fost internate în Spitalul de Urgenţă din Chişinău, iar câteva zeci au necesitat ajutorul medicilor în urma protestelor din centrul capitalei. Se pare că există şi un mort în rândul studenţilor.
Potrivit Hotnews.ro, majoritatea site-urilor media din Republica Moldova sunt blocate sau funcţionează greu. Mai multe raioane ale R. Moldova au fost blocate informaţional, unica sursă de informare în aceste zone fiind Internetul şi postul de radio Vocea Basarabiei.
Vocea Basarabiei relatează ca drumurile spre Chişinău au fost blocate de autorităţi, pentru a împiedica lumea să ajungă la manifestaţii. Mai multe autobuzele cu studenţi basarabeni care veneau înspre Chişinău au fost oprite la Vama.
La acţiunea de protest s-au alăturat mai mulţi oameni politici, printre care Chiril Lucinschi şi Oazu Nantoi de la Partidul Democrat din Moldova (PDM), Mihai Godea, Călin Vieru şi Iurie Leanca de la Partidul Liberal Democrat din Moldova (PLDM).
Liderii protestatarilor, împreună cu partidele de opoziţie, au convenit să formeze o echipă de negociere pentru a discuta cu preşedintele.
Primarul Chişinăului, Dorin Chirtoacă, a declarat că alegerile au fost fraudate prin votul multiplu. "Vorbim despre un regim totalitar comunist care îşi are rădăcina în regiumul sovietic. Sunt oameni care nu ştiu ce înseamnă lege şi democraţie. Vor încerca să îi discrediteze pe protestatari. Protestele sunt în creştere şi vor dura până când dorinţa alegătorilor va fi respectată" a declarat Dorin Chirtoacă.