Scrisori de susţinere pentru Marius Oprea

Fara Autor | 12.02.2010

Pe aceeași temă

Il susţin pe Marius Oprea la conducerea Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Romanesc.
Sunt membra a Consiliului Ştiinţific al fostului IICCR  încă din primul an  - 2005- al fiinţării sale.

Ca şi colegii mei din acest consiliu al IICCR - mă gândesc la Andrei Pleşu, Cristian Pîrvulescu, Petre Mihai Băcanu şi Dennis Deletant - ştiu care a fost contribuţia lui Marius Oprea  la organizarea şi funcţionarea Institutului. Practic îl consider ca fondator al Institutului. Încă de la primele proiecte  şi iniţiative legislative, am avut siguranţa că acest tânăr institut va prelua, alături de unele cărţi, şi memoriale sau spaţii muzeale investigarea trecutului şi aflarea adevărului despre modul în care a funcţionat teroarea şi mecanismele ei în anii comunismului, sesizarea organelor de cercetare penală cu privire la aceia care au comis crime şi abuzuri. Aceşti patru ani au confirmat performanţele tinerei echipe de istorici condusă de Marius Oprea.

În loc să fim invitaţi, în calitatea noastră de membri ai Consiliului Ştiinţific, la o întâlnire pentru a dezbate strategia noii instituţii create, suntem în situaţia tristă de a descoperi că şi aici la un institut de cercetare a crimelor comunismului, se caută un nou preşedinte, dislocându-l fără temei pe Marius Oprea, cel care într-adevăr, cu tenacitate, cu profesionalism şi cu mult curaj, a slujit memoria foştilor deţinuţi politici, a tuturor victimelor comunismului.

Aştept ca societatea civilă românească să nu îngăduie schimbarea lui Marius Oprea. Aştept de la dl. Vladimir Tismăneanu, preşedintele Comisiei Prezidenţiale pentru Analiza Dictaturii Comuniste din România care, în timpul redactării Raportului Final a făcut echipă cu Marius Oprea, să-l sprijine şi să se solidarizeze cu Institutul.

Şi, fireşte, aştept de la Primul Ministru al României să reconfirme numirea în funcţia de preşedinte al IICCMER a istoricului Marius Oprea, dovedind că schimbarea din decembrie 2009 a adus la conducerea României o echipă dornică să clarifice suferinţele trecutului şi, mai ales, să afle vinovaţii pentru cei 45 de ani de represiune.

Prezenţa lui Marius Oprea, un adevărat luptător anticomunist, la cârma Institutului este o garanţie că drumul acestei instituţii nu va avea nici o derivă de la misiunea sa publică.

Doina Cornea

 

Domnule Prim-Ministru,

Mi-am permis să vă adresez acest mesaj pentru a vă ruga să îl reconfirmaţi în funcţia de preşedinte al Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului în România pe domnul Marius Oprea.

Sunt istoric şi am o experienţă vastă în domeniul istoriei României. Iniţiativa preşedintelui Băsescu în privinţa Comisiei conduse de Vladimir Tismăneanu şi a creării Institutului condus de Marius Oprea a fost, din punctul meu de vedere, importantă. Interesul pentru trecutul comunist, pentru epurările legate de instaurarea stalinismului şi pentru sistemul de delaţiune controlat de Securitate, este esenţial în construirea unei democraţii solide, bazate pe transparenţă. Noile generaţii, toţi cetăţenii au dreptul la adevăr. Franţa a cunoscut perioade asupra cărora a făcut lumină, la fel ca Germania, Italia sau Spania.

Domnule Prim-Ministru,

Aţi cunoscut, în mandatul dumneavoastră, contribuţia adusă de Marius Oprea. Istoric de profesie, Marius Oprea îşi conduce anchetele cu o rigoare ştiinţifică susţinută de formaţia sa de arheolog; munca sa este cunoscută în ţară şi în străinătate. Rezultatele cercetărilor întreprinse de Marius Oprea au un ecou deosebit în Franţa. Prezenţa sa la colocviul internaţional de la Paris, din 4 decembrie 2009, la iniţiativa mea şi sub egida INALCO, a Institutului Cultural Român la Paris şi a IPSE, sub conducerea lui Emmanuel Dupuy, a fost remarcată. Cotidianul „Le Monde” şi canalul de televiziune „France 24” au relatat acest eveniment. Marius Oprea ne ajută să obţinem o percepţie nuanţată asupra trecutului. Alocuţiunea sa de la Paris va fi publicată, in luna martie, pe site-ul lui Pierre Verluise.

Domnule Prim-Ministru,

Sunt istoric. Îmi dau seama de dificultăţile pe care le presupune revenirea la un trecut care implică actori in viaţă. Sunt, ca şi dumneavoastră, cetăţean al Europei şi înţeleg răspunderea pe care o avem: să facem lumină asupra trecutului, pentru că este vorba de memoria oamenilor şi de dreptul la adevăr.

Marius Oprea lucrează, în mod remarcabil, în sensul voinţei şi al transparenţei. Nu opriţi acest proces salutar pentru ţara dumneavoastră şi pentru Europa.

Vă asigur de profunda mea consideraţie,

Catherine Durandin
Profesor universitar, Institutul Naţional de Limbi şi Civilizaţii Orientale (INALCO)

 

Décidément, la Roumanie a du mal à assumer son histoire du communisme!

"Hotărât,  României îi este greu , să-şi asume  istoria comunismului său!"

Iată, punctul meu de vedere oficial, referitor la Marius Oprea:

Aflu cu stupoare  că Marius Oprea riscă să fie constrâns să-şi părăsească postul de director al Institutului -IICCR-  al cărui fondator este.

Îl cunosc pe Marius Oprea de mult timp, şi,  în special, din perioada  când era  fizic ameninţat  şi târât în justiţie,  de către foşti responsabili ai abominabilei poliţii politice a regimului comunist.

Am putut atunci să-i apreciez  şi curajul civic şi competenţa ştiinţifică.

Marius Oprea este bine cunoscut în Franţa,  unde a dat numeroase interviuri şi unde a intervenit la diferite colocvii ştiinţifice   despre comunism şi post comunism.

Când  Consiliul Europei a votat cu patru ani în urmă,  o rezoluţie care condamnă crimele  regimurilor  comuniste , licenţierea lui Marius Oprea  ar constitui  un semn evident de regres  al guvernului român, referitor la problema  istoriei şi memoriei  totalitarismului  în România,  şi  ar da un semnal deosebit de negativ  în direcţia celorlalte ţări europene.

Îi solicit actualului guvern român, să dea dovadă de  suficientă maturitate  pentru a înţelege întreaga importanţă a  IICCR  pentru viitorul ţării şi necesitatea de a păstra  în fruntea  acestuia,  pe omul   care  îi este sufletul.

Stephane Courtois

Paris,  11.02.10


TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22