Pe aceeași temă
„Dacă ne pasă, să stăm acasă” era unul din sloganele care circula în timpul pandemiei, o răsturnare retorică a orizontului de așteptare al activismului tradițional, care postula dimpotrivă că dacă ne pasă, trebuie să ieșim în stradă.
Pandemia și dependența noastră tot mai mare de tehnologie au revoluționat activismul și modurile în care cetățenii și organizațiile active în sfera civică înțeleg să facă advocacy. Este la fel de eficient să mă implic într-o cauză în pijama, din confortul sufrageriei mele, împărtășind o postare sau semnând o petiție online cu a mă mobiliza pe mine și poate și pe alții să ies în stradă ?
Agora, sfera de dezbatere, s-a mutat în mare parte online, dar oare ne permite acest lucru să ne coalizăm forțele și energiile la fel de bine ca mobilizările de stradă sau, dimpotrivă, atomizează actorii din spațiul public ?
Vă invităm la o dezbatere online despre activismul digital versus formele tradiționale de activism. Slăbiciunile și punctele forte ale „slacktivismului” și alte forme de mobilizare digitală vor fi dezbătute de patru profesioniști ai circuitului de dezbaterie, tineri campioni europeni și internaționali la dezbateri academice și discurs public.
Ce are în societatea modernă un impact mai mare, activismul digital sau cel convențional ? Prin ce diferă și unde se întâlnesc aceste moduri diferite de advocacy?
După dezbaterea formală, ne vom orienta atenția spre cum poate fi folosit digital campaigning la nivel local, acolo unde se decide, în implementare, soarta politicilor și programelor care arată atât de bine pe hârtie la nivel central și european.
Aladdin Alrifai, specialist în mobilizare digitală din partea ALDA, Asociația Europeană pentru Democrație Locală, va prezenta pașii concreți pentru a pune pe picioare o campanie digitală de succes la nivel local, împreună cu exemple de bune practici la nivel european.
Luca Ciubotaru, activist, fondator Rădăuțiul Civic, consilier pe probleme constituționale pentru Administrația Prezidențială, va interveni apoi pentru a prezenta modele de bune practici în organizarea locală de impact și parcursul său ca organizator al unei inițiative locale care promovează cetățenia activă.
Evenimentul este organizat în colaborare de patru organizații active în sfera implicării civice:
Centrul Român de Politici Europene
Asociația Română de Dezbateri, Oratorie și Retorică
Grupul pentru Dialog Social
Asociația Tinerilor Responsabili.
Implicarea civică, mai ales la nivel local, este necesară pentru a responsabiliza decidenții față de comunitățile care i-au ales și pe care le deservesc. Și tu poți să te implici. Află cum, înscriindu-te la webinar !
Când: 5 septembrie 2024, ora 17:30
Unde: online, via Zoom (link-ul va fi comunicat pe e-mail) disponibil după înregistrare)
Formular de înscriere: https://forms.gle/pm2x588Ssnqv1RfD6