Dosarul morților suspecte de la Spitalul Sf. Pantelimon - Stenogramele care au dus la arestari

Redactia | 09.08.2024

În stenogramele convorbirilor dintre directorul de ingrijiri medicale și o asistentă se arată reducerile efectuate de medici a dozelor de noradrenalină administrate pacienților fără a fi trecute în fișe.

Pe aceeași temă

În stenogramele unor convorbiri telefonice între Camelia Stamatoiu, directorul de îngrijiri medicale al Spitalului Sf. Pantelimon, și o asistentă de la secția ATI, se menționează despre cerințele medicilor de a reduce dozele de noradrenalină pentru pacienți, ceea ce a dus la moartea a 20 de persoane între 4-7 aprilie.

Ziarul Cetățeanul a publicat în luna mai înregistrările depuse la Parchet în cazul morților suspecte de la Spitalul „Sfântul Pantelimon”, care confirmă că pacienții de la ATI au avut doze modificate intenționat între 4 și 7 aprilie 2024. 

În înregistrarea telefonică între Camelia Stamatoiu, directorul de îngrijiri medicale de la Spitalul „Sf. Pantelimon”, și o asistentă, se discută incidentele din perioada 4-7 aprilie 2024. Conversația, realizată între 8 și 10 aprilie 2024, a fost făcută înainte ca directoarea Camelia Stamatoiu să depună sesizarea la Parchet, conform sursei citate.

Două doctorițe arestate

Patru angajați ai Spitalului Pantelimon din București au fost duși miercuri, 7 august 2024, la Parchetul de pe lângă Tribunalul București și audiați în dosarul în care se cercetează moartea a 17 pacienți internați în Secția Terapie Intensivă. La finalul audierilor, două doctorițe au fost reținute sub acuzația de tentativă de omor, respectiv omor calificat, iar o asistentă medicală acuzată de mărturie mincinoasă a fost plasată sub control judiciar. Cele două doctorițe de la Spitalul Pantelimon acuzate de tentativă de omor, respectiv omor calificat au fost arestate pentru 30 de zile.

Înregistrările, prezentate și de Antena 3,  arată o discuție între Camelia Stamatoiu, directorul de îngrijiri medicale de la Spitalul „Sf. Pantelimon”, și o asistentă de la secția ATI, între 8 și 10 aprilie 2024. Asistenta informează despre reducerea intenționată a dozelor de noradrenalină pentru pacienți. Directoarea întreabă despre cine a efectuat modificările, iar asistenta confirmă că medicii au fost responsabili. În conversație, se menționează că medicii aplicau ser fiziologic în loc de noradrenalină și că asistentele ajustau doza în funcție de vizitele de control. Camelia Stamatoiu cere ca adevărul să fie spus, fără ca situația să fie mușamalizată.

Stenograma

AsistentăAtât de mulți pacienți, ca să eliberăm, ca să aducem UPU… unul dintre ei a decedat….

Directoarea Camelia StamatoiuȘi 20 sunt de joi până duminică?

AsistentăPână sâmbătă dimineața au murit 20.

Directoare: Dar, la toți le-au făcut același lucru, cu Noradrenalina, le-a scăzut-o?

AsistentăCe v-am scris eu acolo, v-am redirecționat mesajele… în 6 patul 1, în 7 patul… la ăia la toți le-au modificat Nora (n.r. Noradrenalina).

DirectoareȘi la alții le-a pus ser în loc de Nora?

AsistentăLa alții le-au pus ser fiziologic, în loc de Nora, da, exact.

DirectoareDar, cine le făceau asta, medicul sau asistenta?

Asistentă: Medicul. Ne spunea dacă în foaie era trecut cu 20 sau cu 15 (n.r. Noradrenalina) și să meargă cu 1.

Directoare: Doamne fereşte! Iar asistentele ce ziceau?

AsistentăNoi? Păi, cum să facem așa? Ei pleacă, noi iar le dăm (n.r. Noradrenalina) la 20.

Directoare: Asistentele nu comentează și ele?

AsistentăToată lumea comentează… Și pleacă medicul de lângă tine și tu iar îi dai la 20. Dar, dacă se învârte pe acolo… La mine s-a mai întâmplat și îmi ziceau: Ce faci, …? Păi, dacă scrieți în foaie (n.r. foaia de observație), îi las atâta… dar dacă nu scrieți în foaie, eu ce să fac? Eu mă duc la pușcărie degeaba? Dacă vine cineva? Se întâmplă de multe ori să ne pună să modificăm rata (n.r. la Noradrenalina), de exemplu, ei au dat pe 1. Când a venit ora de vizită de la 12.00 la 13.00, am dat-o înapoi, la 15, la 10, cu cât era la pacient (n.r. în foaia de observație).  Că în familie sunt unii care se uită, nu știu ei despre ce e vorba, să vadă și ei ceva. Și nu ai de unde să știi cine vine și ce vede.

DirectoareDoamne ferește! Așa ceva… Doctorița Pompilian (n.r. șefa Secției ATI) știe de chestia asta?

AsistentăNu știu dacă știe, dar ce, ea nu s-a întrebat câți morți au fost? Nu cred că medicii nu discută între ei. Mi-e imposibil să cred.

Directoare: Doamne, ferește!

Asistentă: Ce, nu știm? Tocmai acum când au modificat și pe ștatul la …, care de abia a intrat ca asistentă la ATI, nu știu cât are, câteva luni… (neinteligibil) Zice: ‹…, eu am doi copii acasă›. Știu, și eu am unul. ‹Ce vor ăștia să facă?› Păi, vor să elibereze secția, nu vezi? Asta vor să facă.

DirectoareDoamne, ferește! Oricum, cum e scandalul ăsta cu…. în cazul în care se aude sau vine cineva peste voi, să spuneți adevărul, să nu le acoperiți!

Asistentă: Noi nu acoperim cu nimic… Dacă te cheamă, să nu spui, să spui că nu știi nimic… Păi, cum să spun că nu știu nimic? Din moment ce te cheamă undeva, nu?

Directoare: Nu, să nu mințiți, să spuneți adevărul.

Mărturii cutremurătoare

Una dintre cele două doctorițe ajunsese să fie numită în spital “Doamna cu coasa”. ”Infirmierele au spus că este vorba despre inculpata M.M, căreia i se spune așa pentru că îi mor mulți pacienți ca urmare a modificării injectomatelor”, scrie în referatul procurorilor. 

  • Procurorii prezintă comparația dintre datele din memoria injectomatelor, care arată o scădere bruscă a ratei de noradrenalină administrată pacienților, și fișele de observație. În fișe, nu apare scăderea efectivă, cea reală, care a rămas însă înregistrată în memoria aparatelor.

  • Parchetul a prezentat în referat și concluziile specialiștilor INML, care susțin că ”apreciem că între aceste deficiențe în acordarea îngrijirilor medicale (scădere bruscă a dozei de noradrenalinei) și deces există legătură de cauzalitate”.

  • În același timp, există și pasaje în referatul Parchetului greu sau imposibil de dovedit în instanță, conform practicii judiciare. La un moment dat, procurorii folosesc mărturia unei asistente care susține că a primit de la una dintre doctore o întrebare ”din priviri”, nu verbal: “De ce nu a murit?” sau “Nu e încă mort?

Cele două doctorițe de la Secția ATI a Spitalului Sf. Pantelimon din Capitală, arestate joi pentru omor calificat și tentativă de omor calificat cu premeditare, își făcuseră o practică din a reduce doza de noradrenalină sau de a o înlocui cu ser fiziologic în cazul unor pacienți de la terapie intensivă, au susținut mai mulți asistenți în declarațiile date procurorilor, mărturii care apar în referatul cu propunerea de arestare, intrat în posesia Hotnews. 

„E de lăsat” – este expresia pe care unul dintre medici o folosea pentru a le transmite asistentelor să reducă dozele, susțin procurorii în documentul prin care Parchetul Tribunalului București a propus către instanță arestarea celor doi medici. Arestarea a fost aprobată de către instanță. 

Foi de observație măsluite

Una dintre asistente spune că doctorița MM a început să modifice rata de administrare a noradrenalinei pacienților, de la o doză foarte mare (15-20 ml/h), la una minimă (1 ml/h), începând cu lunile octombrie – noiembrie 2023. 

În general, proceda în acest sens în cazul pacienților care aveau multe zile pe secția ATI sau despre care aceasta aprecia că nu mai au șanse de supraviețuire. 

Asistenta le-a spus procurorilor că au existat situații în care doctorița a venit într-unul din saloanele sale, a modificat rata de noradrenalină pe injectomat la 1ml/h, apoi a plecat fără să o informeze despre modificare.

Când asistenta a sesizat modificarea, ea a trecut valoarea reală în foaia de observație. Doctorița  a revenit pe aceeași tură și a întrebat-o de ce a rectificat valoarea injectomatului, iar apoi a setat din nou doza la 1ml/h, spunându-i să nu o mai modifice, iar în foaie să continue să treacă rata maximă de administrare (20ml/h).

Potrivit declarației acesteia, „în general, pacienții în stare gravă care urmau sau trebuiau să moară erau mutați în saloanele 3, 6 sau 7”. 

Foaia de observație este documentul oficial, nu doar din perspectivă medicală, ci și din perspectivă legală. De altfel, aceste foi au fost verificate și de către investigația internă a spitalului și de cea a Colegiului Medicilor.

Nici una dintre investigațiile profesionale nu au găsit probleme de tratament la bolnavul de 54 de ani. Valorile de noradrenalină din foaie erau de 15 ml/h și 20 ml/h.

Numai că atunci când au pus față în față datele din memoria injectomatului cu cele din foaie, procurorii au găsit diferențe.

”Din compararea datelor stocate de injectomat cu cele înscrise în foaia de observație ale pacientului M rezultă că la două momente diferite, respectiv 26.03.2024, ora 16:45, și 04.04.2024, ora 13:17, RATA NORADRENALINEI ESTE SCĂZUTĂ BRUSC, de la 15 ml/h (în primul caz) și de la 20 ml/h (în al doilea caz), la valoarea de 1ml/h, fără ca aceste scăderi bruște să se regăsească în foaia de observație a pacientului”.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22