Şeful comisiei de control al SRI: Maior, Coldea, Ghiţă, Dâncu: vacanţe în Toscana

E.b. | 25.01.2017

Adrian Ţuţuianu (PSD), preşedintele comisiei parlamentare de control al SRI, a vorbit, după audiera lui Eduard Hellvig, directorul SRI, despre fugarul Sebastian Ghiţă şi oportinitatea prezenţei lui în excursii cu oamenii importanţi din servicii secrete şi din politică.

Pe aceeași temă

 

 


Adrian​ Ţuţuianu a anunţat, la finalul audierii lui Eduard Hellvig, timp de şapte ore, că acesta a prezentat membrilor comisiei două rapoarte; unul legat de activitatea generalului-locotenent Florian Coldea, iar altul cu privire la pe generalul de brigadă Elena Istode.

 

"Pentru perioada 2012-2016. Ni s-a spus (de către conducerea SRI - n.n.) că a fost membru al Comisiei SRI din Parlament. Sebastian Ghiţă a participat la activităţi publice şi nepublice. Am întrebat despre perioada 2010-2012. Ni s-a spus că nu a fost ofiţer acoperit. A fost prezent în calitate de persoană care avea informaţii de interes pentru securitatea naţională", a declarat Ţuţuianu.

 

George Maior fost, şef al SRI, a fost împreună cu Sebastian Ghiţă şi Florian Coldea în vacanţa din Toscana (Italia), a mai  declarat Adrian Ţutuianu.

 

Ţutuianu a citat în acest sens anchetă internă a SRI, declanşată după ce Ghiţă a arătat fotografii cu el şi Coldea în diferite vacanţe. Tutuianu a mai spus că în Toscana a fost şi Vasile Dâncu.

 

Sebastian Ghiţă a prezentat la România TV fotografii în care erau acoperite fetele celorlalte persoane fotografiate, în afară de Florian Coldea şi el însuşi.

 

Şeful comisiei parlamentare a mai spus că şi George Maior "a dat anumite explicaţii comisiei de control intern din SRI".

 

Tutuianu susţine că nu există informaţii despre prezenţa lui George Maior şi în excursia din insulele Seychelles.

 

 

"Documente justificatoare"

 

 

Ţuţuian, a afirmat că membrii comisiei au fost informaţi că soţii Florian şi Dorina Ioana Coldea au prezentat documente justificative privind cheltuielile făcute în vacanţele petrecute alături de familia lui Sebastian Ghiţă, însă nu a fost clarificat dacă respectivele documente sunt reale sau nu.

 

”Este confirmat că au fost prezenţi în insulele Seychelles, este confirmată prezenţa lor în Toscana şi prezenţa doamnei Coldea cu doamna Ghiţă la Paris. Au prezentat documente justificative cu privire la cheltuielile ocazionate de aceste deplasări”, a declarat senatorul Adrian Ţuţuianu, la finele audierii în comisie a directorului SRI. 

 

Ţuţuianu a spus că nu au fost încălcate prevederile legale şi normele interne ale SRI în ceea ce priveşte concediile familiei Coldea. În ce priveşte veridicitatea documentelor prezentate de familia Coldea conducerii Serviciului, Ţuţuianu a spus: "Nu am putut astăzi să clarificăm dacă sunt reale sau nu. Nu sunt indicii că ar fi documente false".

 

El a spus că, în interiorul SRI, a fost verificată şi soţia lui Florian Coldea, care este colonel SRI. ”Avem o problemă de raportare deontologică din perspectiva relaţiilor unui colonel SRI cu un membru al comisiei parlamentare de control al Serviciului”, a comentat Adrian Ţuţuianu.

 

George Maior era directorul SRI la momentul vacanţelor invocate de Sebastian Ghiţă. Acum, el este ambasadorul României în SUA. 

 

 

Comisia nu şi-a încheiat activitatea

 

 

Ţuţuianu a anunţat că bugetul SRI va fi mai mic în 2017. "Un buget trebuie să asigure resursele pentru funcţionarea unei instituţii, dar să ţină cont şi de resursele ţării pentru că nevoile sunt multe. Bugetul SRI va fi cu aproape 10% mai mic decât bugetul pe anul precedent. Solicitările servicului au fost mai mari. Am convenit că acest buget acoperă minimul necesar de funcţionare. Nu l-am putut aproba încă pentru că trebuie discutat bugetul în Guvern, apoi procedura parlamentară de discuţie. Probabil săptămâna viitoare vom da un aviz ."

 

În final, Ţuţuianu a anunţat că ancheta în cazul Florian Coldea nu s-a terminat. "Dacă vor apărea date noi, se vor continua investigaţii în cazul Coldea. Comisia nu şi-a încheiat formal activitatea. Dacă vom ajunge la concluzia că trebuie să audiem persoane, vom decide.", a încheiat el.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2021 Revista 22