Senat: Propunere de pedepsire a plagiatului cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau amendă

Vlad Toma | 09.03.2016

Comisia juridică a Senatului discuta zilele acestea o iniţiativă legislativă de modificare a Codului Penal care ar pedepsi plagiatul cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă.

Pe aceeași temă

 

Daca modificarile vor fi adoptate, orice lucrari ştiinţifice care vor fi considerate plagiate vor deveni nule de drept, relatează News.ro, citat de Digi24.

 

Iniţiativa a fost sustinuta de 37 de parlamentari de la PNL, UNPR şi independenţi, aceştia aratand că actualul Cod Penal tolerează fraudarea prin plagiat şi facilitează obţinerea nemeritată de diplome şi titluri, pe baza unor lucrări neoriginale de diplomă, licenţă şi doctorat. 

 

Guvernul nu susţine acest proiect deoarece „plagiatul” este reglementat în legislaţia actuală şi s-ar crea o dublare a acestor sancţiuni privind drepturile de autor.

 

Iniţiativa legislativă a fost supusă la vot de Comisia Juridica, înregistrându-se 4 voturi ”pentru” şi 4 voturi ”împotrivă”, decizia fiind ca propunerea să meargă la plen fără un raport de admitere sau de respingere, urmând ca plenul să decidă în acest caz. 

 

Propunerea legislativă vizează modificarea Legii 286/2009 privind Codul Penal, prin introducerea unui nou articol, 348, care prevede că „folosirea sau prezentarea ca originală a unei lucrări scrise sau a unei comunicări orale, inclusiv în format electronic, în care au fost introduse texte, expresii, idei, demonstraţii, date, ipoteze, teorii, rezultate ori metode ştiinţifice din opere scrise ale altor autori, fără a menţiona acest lucru şi fără a face trimitere la sursele originale, dacă are ca rezultat obţinerea unei diplome, a unui titlu universitar sau academic, sau a unei poziţii profesionale, constituie infracţiune şi se sancţionează cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă, iar aceste lucrări şi comunicări sunt nule de drept”. 

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2021 Revista 22