Stanoiu chemata sa dea din nou cu subsemnatul

Fara Autor | 24.03.2009

Pe aceeași temă

Fostul ministru al Justitiei, Rodica Stanoiu, trebuie sa scrie in fata judecatorilor, pe 6 aprilie, un document care sa ajute la rezolvarea definitiva a "dilemei" grafologice din cauza careia procesul cu CNSAS, care a emis un verdict de colaborare cu Securitatea, treneaza de trei ani. Aceasta ar fi a patra expertiza, precedentele aratind ca scrisul Rodicai Satanoiu este identic cu cel de pe notele informative semnate cu numele de cod "Sanda".

Magistratii Curtii de Apel Bucuresti au decis sa o cheme pe Rodica Stanoiu in data de 6 aprilie pentru a da in fata lor o proba de scris care sa fie comparata cu notele informative semnate "Sanda" si cu alte documente existente la dosar. Expertiza grafologica va fi facuta de Institutul National de Expertize Criminalistice. Instanta a obligat CNSAS sa depuna la dosar documentele in original.

In procesul in care fostul ministru contesta decizia de colaborare cu Securitatea data de CNSAS exista deja trei expertize grafologice potrivit caror scrisul Rodicai Stanoiu din perioada (1982-1984) cind lucra la Institutul de Cercetari Juridice si cel de pe notele informative este identic. Ultima expertiza, in care s-a comparat scrisul ei de pe diverse documente existente la Directia de Pasapoarte provenind din perioada 1963-1987, cu notele informative date la Securitate si cu documente recente precum declaratiile de avere, au demonstrat tot identitatea de scris. "Expertiza arata ca este 100% aceeasi scriitura in notele informative ca in inscrisurile din dosarul de pasapoarte si ca in restul documentelor", au declarat reprezentantii CNSAS.

Expetiza a mai aratat insa ca Rodica Stanoiu incerca in mod deliberat sa-si modifice scrisul, acest lucru reiesind din toate documentele scrise de aceasta in aceeasi perioada. Mihai Ionescu, juristul CNSAS, sustine, citat de NewsIn, ca desi exista unele diferente intre inscrisuri, expertiza atesta " capacitatea persoanei de a scrie in moduri diferite, litere sau grupuri de litere fiind insa executate similar datorita stereotipului dinamic unic fiecarei persoane".

Istoria expertizelor grafologice din acest proces este halucinanta. Prima data, scrisul "Sandei" si cel din declaratiile de avere ale Rodicai Stanoiu s-au potrivit 100%. "A spus ca nu este buna expertiza, pentru ca foloseste pentru comparatie scrisul din documente contemporane, iar ei i s-a deformat scrisul din anii ‘80 si pana acum. Totusi, scrisul este identic 100%", ne-au declarat surse din CNSAS, citate de Romania libera. A doua oara, expertii CNSAS au mers la Institutul de Cercetari Juridice pentru a obtine documente din dosarul de cadre, din aceeasi perioada cand Stanoiu turna la Securitate. Li s-au oferit trei foi volante, fara urma de indosariere si scrise toate cu aceeasi pasta de pix, "desi erau datate diferit, din anii ‘60, ‘70 si ‘80", povestesc sursele noastre. Judecatorii de la Curtea de Apel au dispus, in mod dubios, spune CNSAS, sa trimita la Institutul National de Expertiza Criminalistica tocmai aceste mostre, suspecte a fi false.

"Ne-au lasat totusi o portita, au spus ca sunt de acord sa folosim si alte documente pentru comparatie", spun sursele din CNSAS. Acest detaliu esential nu a fost insa notat si in incheierea de sedinta a instantei. Astfel, desi expertii institutiei au obtinut documentele din dosarul de pasapoarte al Rodicai Stanoiu, din arhivele Ministerului de Interne, care dovedeau a treia oara ca Stanoiu este aceeasi cu "Sanda", ele nu au fost acceptate de instanta. De anul trecut, procesul a tot fost amanat, pentru a se rezolva aceasta chichita procedurala.

O explicatie pentru nenumaratele aminari si decizii ciudate in acest proces ar putea fi aceea ca judecatorul cazului a fost tot un fost informator al Securitatii. Dezvaluri recente ale CNSAS, care a verificat mai multi magistrati, au aratat ca judecatorul Stere Learciu a fost informator al Securitatii sub numele de cod "Aurel".

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22