SUA, Marea Britanie si Olanda isi reafirma sustinerea pentru consolidarea statului de drept in Romania: Cetatenii romani stiu ca drumul inainte necesita IMPLICARE

T.d. | 08.12.2014

Pe aceeași temă

Romania “are sisteme bine dezvoltate, legislatie si institutii care servesc la sporirea transparentei, prevenirea si pedepsirea actelor de coruptie”, dar “ sistemul se confrunta in continuare cu provocari considerabile”, transmit reprezentantii diplomatic la Bucuresti ai Statelor Unite ale Americii, Marii Britanii si Olandei, potrivit Agerpres.

Diplomatii au semnat, luni, un mesaj de incurajare a Romaniei cu ocazia Zilei Internationale a Luptei Impotriva Coruptiei.

“Provocarile” despre care vorbesc cele trei ambasade merg “de la atacuri de presa la adresa judecatorilor si procurorilor, pana la legislatie nestransparenta care se schimba frecvent fara consultarea partilor interesate”, se arata intr-un comunicat remis presei.

Însărcinatul cu afaceri al SUA ad-interim, Dean Thompson, ambasadorul Olandei, Matthijs van Bonzel și ambasadorul Marii Britanii, Paul Brummell, apreciază că, în cei 25 de ani de democrație românească, s-au realizat "progrese semnificative, vizibile mai ales în organizarea, în mod repetat, de alegeri libere și corecte, îmbunătățirea nivelului de trai, aderarea la UE și NATO".

Sursa citată precizează că "prin rata de participare la alegerile prezidențiale, de exemplu" românii și-au demonstrat deja hotărârea de a fi implicați în viitorul politic al țării, dar "trebuie să mai facă eforturi pentru a consolida statul de drept la fiecare nivel al societății și pentru a se asigura că nimeni nu este mai presus de lege".

"Ei (românii — n.r.) știu că drumul înainte necesită implicare pe fiecare front, fie prin intermediul administrației publice, al societății civile sau al sectorului privat, fie în chestiuni precum buna guvernare, independența sistemului judiciar sau responsabilitatea socială corporativă", se arată în comunicatul amintit.

Cei trei diplomați arată, însă, că inclusiv țările lor trebuie să facă mai mult în lupta împotriva corupției.

"România nu este singură în confruntarea cu aceste probleme. Statele Unite ale Americii, Olanda și Marea Britanie se confruntă și ele cu provocări, atât în sectorul public, cât și în cel privat: toate țările noastre trebuie să facă mai mult în lupta anticorupție. Însă cu fiecare nouă generație, țările noastre au făcut progrese în eliminarea corupției. Suntem încrezători că și România va face acest lucru și suntem pregătiți să ajutăm", adaugă sursa amintită.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2022 Revista 22