Un imprumut de 8 miliarde de euro de la CE si FMI

Bernard Noghiu | 13.02.2009

Pe aceeași temă

In perioada urmatoare Romania ar putea face un imprumut de 8 miliarde de euro de la Comisia Europeana si de la FMI. In acest sens, guvernul a inceput demersurile la CE pentru a contracta un imprumut de 7 miliarde, imprumut la care se va adauga si un credit care va fi facut la FMI, intre 1 si 3 miliarde de euro.

Reprezentanti ai guvernului au declarat ca s-a "solicitat la Bruxelles contractarea unui imprumut de 7 miliarde de euro, insa este posibil ca pe langa acest imprumut sa fim nevoiti sa angajam un credit si de la FMI de 1-3 miliarde de euro". Motivul pentru care se va face acest credit suplimentar se datoreaza si presiunulor din partea FMI, declara aceleasi surse guvernamentale.

La solicitarile Romaniei, oficialii de la Bruxelles sustin ca imprumutul ar putea fi de 6 miliarde, adaugandu-se inca 3 miliarde de la FMI.

Dar reprezentantii guvernamentali arata ca "Romania nu poate fi, insa, de acord cu conditiile impuse de Fond, intrucat ni s-ar impune din nou majorarea taxelor si impozitelor pentru a creste incasarile la buget. Si toate astea dupa ce am redus cheltuielile la salarii. In plus, cheltuielile de rambusare a imprumutului sunt foarte mari".

In prezent, sustin reprezentantii guvernului, se desfasoara negocieri cu reprezentantii CE pentru a mai micsora pretentiile FMI, negocieri care avanseaza destul de lent si aceasta din cauza "relatiilor foarte bune pe care le are conducerea Fondului la Bruxelles".

Tot legat de necesitatea acestui imprumut, presedintele Traian Basescu, a declarat miercuri, 11 februarie, ca este important ca Romania sa angajeze aceste credite, mai ales de la Uniunea Europeana, dar "in urma aranjamentelor dintre Comisie si Fond, probabil, in acest joc va trebui sa intre si FMI".

Valentin Lazea, economistul sef al BNR declara joi, 12 februarie, ca Romania ar avea nevoie de acest imprumut mai ales in a doua jumatate a acestui an si ca suma pe care Romania o va imprumuta depinde de modul in care deficitul extern va fi ajustat.

"Depinde daca deficitul de cont curent va fi redus ordonat. Am putea face asta de la 12,5% din PIB in 2008 la 7-8% din PIB in acest an si apoi, ipotetic vorbind, o mare parte din finante am putea-o obtine de la institutiile financiare internationale" - a precizat Valentin Lazea.

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22