Universitatea din Bucuresti, nemultumita de profesorii care au girat lucrarile detinutilor

Tudor Despina | 13.01.2016

Argumentul conform caruia cadrele didactice care si-au dat girul pentru lucrarile detinutilor din inchisori au facut-o in nume personal nu poate fi acceptat, spune Universitatea din Bucuresti.

Pe aceeași temă

 

E vorba despre o noua reactie a Universitatii, in contextul scandalului “fabricii de carti” din inchisori, asa cum a fost numit fenomenul prin care detinutii cauta sa isi reduca pedepsele prin redactarea de lucrari cu caracter stiintific. Astfel, UB considera ca “nu este de acceptat argumentul ca acele cadre didactice si-au dat girul in nume personal. Ele si l-au dat avand functia didactica universitara ceruta de lege”, arata Hot News.

 

Argumentarea integrala a Universitatii din Bucuresti:“Universitatea din Bucuresti este surprinsa de amploarea fenomenului cartilor asa-zis stiintifice, publicate in detentie, fapt care a permis eliberarea inainte de termen a detinutilor. 

Prea putin cunoscut, pana de curand, fenomenul este generat de o prevedere legala care a permis decizii ale directiilor penitenciarelor, favorizate si de girarea de catre cadre universitare a caracterului stiintific al acestor lucrari. 

Universitatea din Bucuresti a cerut public, inca din luna iulie a anului trecut, abrogarea acestei prevederi legale care, se vede acum, a produs consecinte care afecteaza si mediul academic. Nu este de acceptat argumentul ca acele cadre didactice si-au dat girul in nume personal. Ele si l-au dat avand functia didactica universitara ceruta de lege. 

Universitatea din Bucuresti, prin Comisia de etica, va examina situatiile in care este implicata prin cadrele sale didactice, pentru a vedea in ce conditii a fost acordat girul si daca este vorba despre lucrari stiintifice. 

Universitatea din Bucuresti, ca si in alte ocazii, spera ca lumea academica romaneasca sa sustina efortul pentru consolidarea si practicarea valorilor eticii si ale integritatii academice. 

Prof. univ. dr. Mircea Dumitru
Rectorul Universitatii din Bucuresti
Presedinte al Consiliului de Administratie”.

 

Universitatea din Bucuresti a cerut in mod public, inca din vara lui 2015, anularea prevederii legale prin care detinutii pot primi o reducere de 30 de zile din pedeapsa pentru fiecare lucrare stiintifica scrisa dupa gratii.

 

Am propus cateva filtre si Comisia a ajuns la concluzia ca trebuie scoasa prevederea ca poti sa iesi cu 30 de zile mai devreme din detentie pentru ca ai publicat o lucrare stiintifica. Mentinerea ei nu face decat sa vicieze in continuare relatii consolidate, vulnerabilizeaza si decredibilizeaza ideea de cercetare stiintifica. Atunci cand am cerut Administratiei Nationale a Penitenciarelor sa explice cum a putut avea dl Copos acces la toata documentatia, raspunsul, conform regulamentului, este ca detinutii primesc pachete, pot primi carti s.a.m.d. Sunt lucrari care nu pot fi realizate prin pachet si totusi cadrul actual permite acest lucru”, spunea la acel moment Marian Popescu, presedintele Comisiei de Etica din UB.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2023 Revista 22