UPDATE Procesul de incompatibilitate al lui Klaus Iohannis s-a incheiat. Inalta Curte amana verdictul pentru 21 ianuarie

T.d. | 14.01.2015

Pe aceeași temă

Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ) se afla in pronuntare, miercuri, in cazul recursului Agentiei Nationale de Integritate (ANI) privind procesul de incompatibilitate in care este vizat presedintele Klaus Iohannis. Instanta Suprema urmeaza sa dea o decizie definitiva in dosarul in care ANI sustine ca seful statului – primar al Sibiului la acel moment – ar fi fost in incompatibilitate in perioada cand reprezenta Primaria Sibiu in AGA societatilor Apa, Canal si Piete.

UPDATE: Instanţa Supremă a amânat miercuri, pentru 21 ianuarie, pronunţarea în dosarul în care preşedintele Klaus Iohannis a contestat raportul ANI privind o presupusa stare de incompatibilitate în perioada în care a reprezentat Primăria Sibiu în AGA de la societăţile Apă, Canal şi Pieţe.
 

Instanţa supremă a judecat contestaţia în dosarul de incompatibilitate al lui Klaus Iohannis, formulată de Agenţia Naţională de Integritate după ce Curtea de Apel Alba-Iulia i-a dat dreptate fostului primar al municipiului Sibiu şi a dispus anularea deciziei ANI, potrivit Mediafax.

Reprezentantul Agenţiei Naţionale de Integritate a cerut instanţei admiterea contestaţiei ANI, invocând decizia recentă a Curţii Constituţionale, prin care s-a stabilit că articolul din Legea 161/3003, în baza căruia au fost declaraţi incompatibili mai mulţi aleşi locali, este constituţional, precizând că motivarea hotărârii nu a fost deocamdată redactată, astfel că nu se ştiu argumentele care au stat la baza deciziei.
 

Ce spun avocatii presedintelui

De cealalta parte, avocatii presedintelui Iohannis au cerut respingerea contestatiei ANI, considerand-o “vadit neintemeiata” si sustinand ca recursul Agentiei de Integritate nu prezinta nicio critica valida fata de decizia Curtii de Apel Alba-Iulia.

Apărătorii au mai arătat că ANI nu a dovenit starea de incompatibilitate în niciunul din cele două cazuri pe care le invocă în hotărârea luată faţă de fostul primar al municipiului Sibiu şi, practic, "nu a analizat raţionamentele deciziei instanţei de fond, prin care aceasta a admis acţiunea lui Iohannis".

"Agenţia Naţională de Integritate nu a adus niciun act suplimentar probatoriu care să susţină cele două acuzaţii", au arătat avocaţii, care au cerut instanţei supreme respingerea acţiunii făcute de ANI.

Judecătorii au arătat că este posibil să amâne pronunţarea, pentru ca avocaţii să depună concluzii scrise.
 

Context

În 24 aprilie 2013, Agenţia Naţională de Integritate anunţa că a constatat că primarul Sibiului, Klaus Iohannis, se află în stare de incompatibilitate, întrucât are şi calitatea de reprezentant al municipiului în Adunarea Generală a Acţionarilor SC Apă Canal SA Sibiu, din 5 august 2010 şi SC Pieţe SA, din 30 aprilie 2009, ceea ce contravine prevederilor legale.

Decizia ANI a fost contestată de Iohannis la Curtea de Apel Alba-Iulia, care în septembrie 2013 i-a dat câştig de cauză şi a dispus anularea hotărârii.

Curtea Constituţională a decis, în 16 decembrie 2014, că articolul în baza căruia Klaus Iohannis şi alţi aleşi locali au fost declaraţi incompatibili este constituţional.

Instanţa supremă urmează să decidă definitiv dacă preşedintele Klaus Iohannis a fost sau nu în incompatibilitate în perioada în care a deţinut funcţia de primar al municipiului Sibiu.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2023 Revista 22