Pe aceeași temă
Ponta le-a explicat colegilor din Comisia speciala ca a " a fost sunat sa nu se atinga" de Legea coruptiei ( legea 78/2000), motivind astfel decizia de pastrare in aceasta lege a anumitor articole, insistind totodata pentru scoaterea lor din Codul Penal. " Voi face propunerea ca 292 (articolele care incrimineaza abuzul de functie si folosirea de informatii privilegiate- n.r.) sa ramina la dumneavoastra ( la DNA,. in legea coruptiei- n.r). Daca scoatem 292, DNA e multumit? Poate sa lupte impotriva coruptiei", a spus ironic Ponta.
Liderul PSD a precizat ca decizia de a lasa in legea coruptiei abuzul de functie si folosirea de informatii privilegiate a fost una politica, dorindu-se sa nu fie afectat raportul CE pe justitie. " Am discutat cu colegii mei din punct de vederepolitic, ca acum intereseul general este ca raportul de tara pe justitie sa nu fie foarte rau. Din toate semnalele va fi foarte rau. si atunci incercam macar prin ceea ce facem sa salvam ceea ce este apreciat la Bruxelles, legea 78 este considerata buna, o lasam asa. Nu ne atingem de ea", a declarat Ponta.
Marti, parlamentarii hotarasera de principiu ca infractiunile de coruptie si de serviciu sa ramana reglementate in proiectul noului Cod penal, si nu intr-o lege speciala. "Discutia cea mai mare a fost daca locul infractiunilor de coruptie si de servicu este in Codul penal, asa cum a fost pana acum, sau daca le scoatem de aici si le bagam intr-o lege speciala. Ideea a fost sa le avem reglementate european, pentru ca tocmai de aceea ni s-au cerut coduri si atunci lucrurile raman intr-o forma agreata de toata lumea. Am deblocat o chestiune importanta referitor la locul infractiunilor de coruptie si de serviciu, in sensul ca, asa cum au fost propuse in proiectul Ministerului Justitiei, vor ramane in Cp", afirma marti Ponta.
Tot marti, senatorul PSD Toni Grebla a propus eliminarea alin.2 din art.292 privind incriminarea abuzului de functie: "daca fapta a fost savarsita de o persoana care detine o functie de conducere intr-un partid, sindicat sau patronat ori in cadrul unei persoane juridice fara scop patrimonial pedeapsa este inchisoarea de la 6 luni la 3 ani". Ponta a declarat ca articolul reprezinta "o forma destul de vaga, ce se refera la sefi de patronate, de sindicate, de partide care si-ar folosi functia pentru a obtine anumite foloase si vrem sa avem o forma foarte clara".
Comisia urmeaza sa ia o decizie in acest sens in cursul zilei de miercuri.