Pe aceeași temă
Intr-un interviu acordat cotidianului spaniol "El Pais", Vladimir Voronin, sustine că "România nu poate să renunţe la dorinţele expansioniste" şi că cei de la UE sunt “tari de cap”. Presedintele comunist spune ca "profesorii au jucat un rol destructiv, pentru ca sint continuatorii lui Ion Antonescu", iar in evenimentele de la Chisinau au fost implicate pe linga serviciile secrete romanesti si "persoane din Serbia", care voiau sa declanseze " o asa-siza revolta colorata".
Manifestanţii par să nu vă înţeleagă politica proeuropeană...
Li s-a băgat în cap că comuniştii nu sunt capabili să îi integreze în Europa şi nici să urmeze normele democratice sau să asigure libertatea informării. Protestează 2 sau 3% din populaţie, îndoctrinată de partidele politice, dar majoritatea susţine linia noastră de integrare europeană. "Am filmat totul şi putem să identificăm feţele tuturor fiarelor care au lovit poliţia. Îi vom aresta şi îi vom judeca", da asigurari Voronin. Cititi integral interviul.
Dumneavoastră îi acuzaţi pe profesori că au o influenţă proastă asupra tinerilor. Cum aşa?
Profesorii din învăţământul mediu şi superior au jucat un rol foarte destructiv, mai ales la Chişinău, pentru că ei formează continuatori ai lui Ion Antonescu. Tinerii, care înainte se duceau în România fără viză, vor să călătorească în Europa la fel ca vecinii lor.
A complicat intrarea României în UE situaţia?
Aşa e. Eu am zis deja la Comisia Europeană că ar fi trebuit, odată cu acceptarea României în UE, să abolească vizele pentru cetăţenii din Moldova şi aşa nimeni nu ar mai fi vrut să îşi ia paşaport românesc. Oamenii au nevoie de paşaportul ăsta ca să călătorească. Dar la UE sunt grei de cap. Am ridicat problema de mai multe ori şi i-am zis şi sâmbătă lui Javier Solana. Vom insista mai mult. În Europa vrem să intrăm prin Bruxelles, nu prin Bucureşti.
Dumneavoastră cereţi Bruxelles-ului să pună valorile democratice înaintea solidarităţii cu România, la ce vă aşteptaţi?
La nimic bun în viitorul apropiat. România nu îşi dă seama că e în UE şi trebuie să se supună unor reguli. România nu poate să renunţe la dorinţele sale expansioniste şi până acum refuză să semneze tratatul de frontieră şi cel referitor la relaţiile interstatale cu noi.
Ce influenţă are situaţia de acum asupra separatiştilor din Transnistria?
Negativă, dar vom continua să discutăm cu ei. Scopul nostru strategic în politica internă este să unim ţara.
Dumneavoastră vă lăudaţi că nu aţi reprimat o demonstraţie în 1989, în calitate de ministru de Interne al Moldovei?
Nici atunci, nici în 2002, când opoziţia a protestat şase luni, nici acum. Dacă aş fi făcut-o, şi-ar fi atins obiectivele. Dacă am fi dat arme unor tineri neexperimentaţi şi le-am fi dat ordinul să tragă la picioare în atacatori, Dumnezeu ştie unde am fi ajuns. Există maşini speciale cu tunuri de apă, dar noi nu avem aşa ceva.
Unde eraţi în timpul atacului?
Aici, în Parlament. Escorta mea nu le-a permis să intre în biroul meu. Când au distrus geamurile şi a început să fie curent, m-am mutat la Guvern. Pe ei nu îi interesa rezultatul alegerilor. Problema nu este falsificarea. Voiau să folosească ocazia pentru a declanşa o aşa-zisă revoluţie colorată. Acelaşi scenariu ca la Belgrad, Tbilisi, Bişkek şi Kiev. Aici, la intrare, am fotografiat un iugoslav cu documente ale unei instituţii nord-americane. La 7 aprilie erau nouă persoane din Serbia care conduceau evenimentele şi agenţi ai serviciilor de securitate române. Am filmat totul şi putem să identificăm feţele tuturor fiarelor care au lovit poliţia. Îi vom aresta şi îi vom judeca. A fost şi tâlhărie. Au luat seiful de la trezorerie şi poliţia a găsit mobile de la parlament în 18 locuinţe.
Moldova este o ţară fragilă pe care doriţi să o consolidaţi ca stat neutru. Trece pe aici confruntarea dintre Rusia şi NATO?
O să vă spun trei lucruri. Ucraina vrea să intre în NATO. Rusia refuză pentru că se distruge tot echilibrul său strategic şi Statele Unite şi-au stabilit două baze militare în România. Noi rămânem ca un tampon între toate astea. Vedeţi de ce nu se rezolvă problema din Transnistria. Nu pentru că Voronin nu le dă drepturi, chiar eu sunt de acolo. Nici pentru că nu am vrea să fim împreună, ci pentru că Rusia menţine această căpetenie, pe Igor Smirnov, care îi pune în aplicare ordinele. Menţine toţi miniştrii, care sunt ofiţeri activi în Serviciul de Securitate al Statului din Rusia, şi problema nu se va rezolva atâta vreme cât Rusia nu va rezolva problema acordului privind armele convenţionale şi a bazelor americane care controlează Marea Neagră.