Pe aceeași temă
In consecinta, in numele luptei impotriva coruptiei patronate de PSD, dispare distinctia dintre "opozitia democratica" si "rest". "Restul" (PRM) nu a obtinut decat 8% din voturile pentru consilierii judeteni, si 7% dintre cele pentru consilierii locali; a pierdut, prin Gheorghe Funar, primaria Clujului; ei bine, acest partid, considerat sovin si extremist de toata presa internationala, dar acum aflat in plin declin si deruta - dupa ce in 2000 devenise al doilea partid al tarii - e resuscitat artificial de cei doi stalpi ai democratiei pro-occidentale! Respectabilitatea democratica, cautata cu disperare de Vadim prin tertipurile "pro-semitismului" si ale "schimbarii la fata", e acum oferita generos de cele mai importante personalitati ale Opozitiei. Iesirea din carantina politica - pe care nici macar abilul Eyal Arad nu pare a o fi reusit - se face de azi inainte pe bulevardul intitulat "Dreptate si Adevar"! Si nu suntem decat la locale! Ce se va intampla dupa alegerile generale din toamna? Va continua jocul dupa acelasi scenariu?
Mi se va raspunde - veche obiectie - ca politica si morala nu trebuie confundate. Dar atunci, daca morala nu are nici o valoare pentru politica, de ce trebuie sunata atat de aprig goarna mobilizarii impotriva coruptiei din PSD? Nu e coruptia un delict moral? Sa fie baronii locali mai impuri decat cloaca peremista? Sau cand vrei sa-ti desfiintezi adversarul, il acuzi de delicte morale, dar cand vrei sa-ti scuzi propriile delicte morale, invoci utilitatea si pragmatismul?
Dar fie: sa lasam morala deoparte! Chiar si tinand seama numai de considerente pragmatice, intelegerile locale sau nationale cu PRM mi se par extrem de paguboase din partea unei formatiuni politice care isi propune (si este capabila, dupa cum arata rezultatele alegerilor locale), sa castige alegerile din toamna.
Mai intai, daca Alianta vrea sa distruga mafiile si retelele clientelare ale PSD-ului, ea nu trebuie sa incheie invoieli cu un partid crescut si hranit printre retelele "batranei Securitati". Altfel, unele succese imediate vor fi scump platite mai tarziu, iar celebra exclamatie a lui Emil Constantinescu, "m-a infrant Securitatea", risca sa fie in viitor repetata de prea-generosii si prea-nesabuitii lideri ai Aliantei.
In al doilea rand, a oferi lui C.V. Tudor si partidului sau respectabilitatea este periculos in perspectiva alegerilor generale: de ce ar trebui un alegator indecis, nu foarte informat, dar ostil PSD-ului, sa aleaga la toamna Alianta mai curand decat PRM-ul? Pana acum i se putea spune ca ultimul este un partid extremist si ultra-nationalist, ceea ce l-ar fi putut pune pe ganduri, convingandu-l, poate, sa nu-l voteze. De acum inainte insa un asemenea discurs devine imposibil: PRM-ului i s-a spus DA si a ajuns, prin gratia Aliantei, un partid ca oricare altul, in plus consecvent "justitiar" si condus de un lider charismatic. De ce sa nu fie votat? Va fi, deci. Iar daca in noiembrie scorul PRM va sari din nou, raspunderea, intr-o masura considerabila, va reveni iresponsabilitatii si nu doar imoralitatii liderilor Aliantei.
In sfarsit: oricate intelegeri se vor incheia la noi, atitudinea internationala, si mai ales a Uniunii Europene, fata de PRM nu se va schimba in cateva luni. Marile suspiciuni vor persista, iar PSD va sti sa profite, jucand cu abilitate, in fata strainatatii, cartea salvarii democratiei amenintata de "axa raului" PNL-PD-PRM. (Pe cata vreme, PSD s-a aliat, in mod "politically correct", cu UDMR.) Alianta va fi astfel discreditata pe plan international, ceea ce ar trebui totusi sa preocupe pe cineva de la varful ei. Pe de alta parte, guvernul care se va forma in toamna - oricare va fi - va trebui sa incheie negocierile de aderare si sa aduca Romania in UE in 2007. Dar in caz ca ar castiga alegerile si nu ar denunta orice acord cu PRM, cum va reusi Alianta sa fie pe placul Uniunii Europene? PRM asociat la guvernare de Alianta Dreptate si Adevar? O aberatie insalubra care va fi sanctionata ca atare, daca se va petrece! (Mai bine ramaneam la "patrulaterul rosu" al lui Nicolae Vacaroiu!) "Cazul Haider" arata ce risca Romania daca clasa sa politica vrea sa asocieze la guvernare, sub o forma sau alta, un partid considerat extremist in Uniunea Europeana.
Desigur, liderii Aliantei ar putea spune ca, dupa alegerile generale si prezidentiale, vor regandi politica de coalitii. Dar s-ar putea ca neincrederea in ceea ce vor gandi sau regandi ei sa-i determine pe o parte dintre alegatorii lor sa regandeasca daca merita sa iasa la vot de dragul lor, atunci cand ei par sa nu aiba nici cea mai mica ezitare in a sari leapsa peste principii, responsabilitati si chiar inteligenta politica. Ceea ce, algebric, se scrie astfel: DA+PRM=NU.