Aliante pe hartie, guverne din culise

Andreea Pora | 02.12.2008

Pe aceeași temă

PD-L si PSD au iesit din alegeri umar la umar, ceea ce da liberal-democratilor o mai mare marja de negociere atat a viitoarelor aliante, cat si a functiei de prim-ministru. Dincolo, insa, de formulele care vor prinde consistenta in zilele urmatoare, un lucru e clar: dreapta a castigat alegerile, culmea, chiar si atunci cand este divizata, iar pretentiile stangii de a prelua guvernarea s-au dezumflat. Formulele de guvernare si alianta sunt, insa, in linii generale, aceleasi. Formula care incepe sa prinda contur si care ar fi in logica votului este PD-L-PNL, dar istoria ultimilor doi ani face la fel de plauzibila si o formula PSD-PNL. Cea mai improbabila este alianta PSD-PD-L.


PD-L-PNL, dragoste dictata de vot

Scorul de peste 50%, obtinut de fosta Alianta D.A., arata ca PD-L, PNL si UDMR ar putea constitui o alianta si un guvern cu o majoritate stabila. Ceea ce pledeaza pentru aceasta formula este compatibilitatea ideologica, votul popular si o logica a bunului simt, care spune ca, daca exista vreo posibilitate pentru a bloca intrarea PSD la guvernare, aceasta este singura viabila.
In plus, este formula care ar putea conferi un premier democrat-liberal, rezultatul alegerilor dandu-i lui Traian Basescu unda verde pentru o astfel de desemnare.
Asta nu inseamna, insa, ca cele doua partide vor ajunge la o intelegere. Principalul motiv este dorinta liberalilor de a obtine postul de prim-ministru pentru Calin Popescu Tariceanu, lucru dificil in conditiile in care, in repetate randuri, Traian Basescu a declarat ca desemnarea lui Tariceanu este exclusa. De altfel, si in PD-L Tariceanu este indezirabil fiind aproape exclus ca el sa fie acceptat de partid, in detrimentul lui Vasile Blaga, de exemplu.
Dincolo, insa, de sefia guvernului, nu pot fi minimalizate nici pozitiile gruparii radicale din tabara liberala, care prefera mai degraba alianta cu PSD decat cea cu PD-L. Crin Antonescu, Bogdan Olteanu, Norica Nicolai, Dan Radu Rusanu, Puiu Hasotti si alti vicepresedinti, adica acea grupare "patriciana", preseaza pentru guvernarea alaturi de PSD.
Declaratiile de dupa ziua votului spun si ele multe. In timp ce PD-L, prin vocile lui Boc si Stolojan, au anuntat victoria dreptei si dorinta de guverna alaturi de liberali, dinspre PNL s-au auzit doar mesaje care vorbeau despre continuarea programului anticriza si despre dorinta de a "face un guvern condus de PNL". Desigur, asemenea declaratii trebuie interpretate in grila maximizarii sanselor de negociere, care, oricum, sunt foarte mari pentru PNL, o "balama" fara de care nu se poate forma nicio alianta.
Pe termen mediu, refacerea Aliantei D.A. va ridica problema pozitionarii celor doua formatiuni in alegerile prezidentiale de anul viitor. Putin probabil ca PNL sa-l sustina pe Traian Basescu si sa nu aiba propriul candidat, moment in care alianta ar putea sari in aer.

PSD+PC-PNL, legaturi neprimejdioase

Analistii si istoria ultimilor doi ani spun ca aceasta este cea mai plauzibila versiune, in conditiile in care procentele vor depasi lejer 50%. Evident, din ecuatie nu poate lipsi UDMR, ceea ce ar ridica scorul la 60%.
Este cea mai convenabila formula pentru PSD, deoarece postul de premier pentru Mircea Geoana nu ar putea fi pus in discutie la negocierile cu PNL. Incertitudinea vine din faptul ca Traian Basescu a spus de cateva ori ca nu-l va desemna pe Geoana premier.
Primele declaratii oficiale ale liderilor PSD arata determinarea acestora pentru obtinerea unei majoritati si a primului ministru, motiv pentru care PNL ramane cam unica optiune.
In favoarea acestei aliante pledeaza buna colaborare dintre PNL si PSD din ultimii doi ani, atat in plan parlamentar, cat si guvernamental. Mai este vorba de relatiile excelente dintre diferitii lideri ai celor doua partide, de semnalele favorabile pe care le-au lansat si chiar de informatiile potrivit carora s-ar fi negociat deja sefia uneia dintre Camere.
In defavoare se plaseaza viziunile diferite in ce priveste programele economice si cele pentru iesirea din criza, care au devenit si mai evidente in timpul campaniei. Este vorba, in primul rand, de cota unica, de nivelul taxelor si impozitelor, de politicile sociale, cele care fac diferenta intre politicile de stanga si cele de dreapta. Va fi interesant de urmarit, in situatia in care cele doua formatiuni vor ajunge in final la guvernare impreuna, cum vor fi armonizate aceste viziuni si care va fi gradul de compromis pe care il vor face.
Din punct de vedere al electoratului, PNL ar iesi cel mai dezavantajat de o astfel de combinatie. Pe de alta parte, asa cum sustin analistii, ea este dorita de eminenta cenusie a PNL, Dinu Patriciu.
Pe termen mediu, se ridica intrebarea cum se vor pozitiona cele doua partide in alegerile prezidentiale, cele care ar putea spulbera alianta. Desigur, exista si posibilitatea, vehiculata in anumite cercuri, ca Sorin Oprescu sa fie candidatul pe care liberalii sa accepte sa-l sustina.

PSD-PD-L, imposibila legatura

Este cea mai improbabila formula, in pofida aritmeticii care arata ca ar avea cea mai larga majoritate, in special dupa redistribuirea voturilor, cand ar depasi 60%.
Ratiunile politice pledeaza, insa, impotriva. Este vorba, in primul rand, de animozitatea cunoscuta dintre cele doua partide, care s-a accentuat in ultimii doi ani, in special dupa tentativa de inlaturare a presedintelui.
De la declaratii la votul in parlament, la viziunile economice si politice, pana la vrajmasia dintre liderii sai, totul pare a fi impotriva formulei PSD-PD-L. Sa nu uitam repetatele atacuri reciproce venite din partea liderilor celor doua formatiuni, care au atins punctul culminant in campanie, la avertismentele lui Traian Basescu, potrivit caruia nu va accepta niciodata un premier care sa faca jocul "gastilor". In aceasta formula, Mircea Geoana nu are nicio sansa sa ajunga premier.
Nimic, in afara de dorinta de a nu pierde puterea, nu pare sa apropie PSD de PD-L. Viziunea economica diferita, pozitia fata de chestiunea spinoasa a coruptiei, a legilor justitiei si a dosarelor gestionate de Daniel Morar, pana la chestiunile legate de gestionarea banului public in domeniile cheie ale educatiei si sanatatii, totul desparte cele doua partide.
Le desparte si electoratul PD-L, care nu ar accepta o alianta cu PSD, pe care ar taxa-o rapid drept "tradare", lucru care ar putea pune sub semnul intrebarii sustinerea la prezidentiale a lui Traian Basescu.
Cert este ca niciunul dintre cele doua partide nu are chef sa ajunga in opozitie.

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22