Pe aceeași temă
O coincidenta planificata, probabil de guvern, face ca saptamana decisiva a campaniei pentru Primaria Capitalei sa fie dominata de Campionatul European de Fotbal, ceea ce va reduce desigur interesul pentru confruntarile celor doi candidati programate in zilele urmatoare la B1, Antena 1 si PRO TV (nu si la Televiziunea publica!). Poate parea ciudat, asadar, ca ambii candidati au evitat dezbaterile in prima etapa de campanie, cand s-ar fi bucurat de o audienta considerabila, si au preferat sa-si joace sansele pe cont propriu, in cadrul unor aparitii televizate individuale. Atat Vasile Blaga, cat si Sorin Oprescu par sa fi calculat, insa, ca e mai bine sa nu fi bruiat de adversar cand iti sustii discursul si oferta si sa fi asteptat mobilizarea celor doua tabere politice sustinatoare, in frunte cu Traian Basescu si, respectiv, Ion Iliescu, avand in vedere miza politica nationala a bataliei pentru Capitala.
Ostilitatile au fost deschise de Ion Iliescu, care, atat in seara anuntarii exit poll-urilor, cat si inainte de sedinta Biroului Permanent National al PSD, a cerut ca partidul "sa dea un mesaj de sustinere pentru Sorin Oprescu" pentru "blocarea PD-L si a lui Basescu". Recomandarea a fost prompt insusita de partid.
Terenul fiind pregatit pentru o confruntare politica, seful statului nu a ezitat sa profite pentru a-si transmite propriul mesaj. Marti, 3 iunie, la Realitatea TV, el a avut doua obiective principale: sa demonteze imaginea de independent a lui Sorin Oprescu, prin asocierea sa cu Ion Iliescu, si sa-l atace pe Ion Iliescu in speranta ca va mobiliza electoratul bucurestean sa se prezinte la vot pe 15 iunie pentru a-l impiedica pe "omul care a adus minerii in Bucuresti" sa castige Capitala. Traian Basescu a fost dur si direct, fara menajamente la adresa lui Ion Iliescu, caruia i-a recomandat sa stea acasa si "sa-si vada de pensia lui si de comunismul lui", dar si la adresa domnului Oprescu, care "locuieste in casa cu o stafie a trecutului, si asta il face nici sa nu se desprinda de Ion Iliescu". "De regula, cei mai rai sunt copiii stafiilor", a adaugat presedintele, facand evident aluzie la cariera de ofiter de Securitate a tatalui lui Sorin Oprescu.
Temele lansate de presedinte au fost sustinute si de Vasile Blaga, care de altfel il acuzase deja pe Ion Iliescu ca ar fi "bolnav de putere". Duritatea declaratiilor celor doi a fost, intr-o anumita masura, provocata de neadevarurile crase lansate la unison de Ion Iliescu si de Sorin Oprescu la adresa sefului statului si a lui Vasile Blaga. Astfel, Traian Basescu a fost nevoit sa-si arate la televizor cartea de munca pentru a demonstra ca nu era ministru in timpul mineriadei din iunie 1990, ci inspector sef al navigatiei civile, cu sediul la Constanta; iar Vasile Blaga a repetat de cateva ori ca nu era prefect de Bihor in 1990 si ca nu a trimis nicio telegrama de felicitare minerilor, cum sustinea tandemul Iliescu-Oprescu.
Confruntarea Basescu-Iliescu, pe marginea campaniei pentru Primarie, a scos in evidenta reactivarea coalitiei antiprezidentiale a celor "322". Astfel, apropierea evidenta dintre discursul iliescian si cel al lui Sorin Oprescu nu i-a descurajat pe liberali sa se alature PSD in sustinerea acestuia din urma. Pentru Crin Antonescu, de pilda, "PSD si Iliescu sunt un rau pasiv, in timp ce PD-L si Basescu unul activ". Iar sprijinul implicit al PC si PRM, pentru independentul lui Ion Iliescu, s-a inscris in acelasi program politic de izolare a PD-L si a lui Traian Basescu. De altfel, sfarsitul de saptamana a fost dominat de discutii pe tema unei viitoare guvernari PSD-PNL, demonstrand ca alianta celor "322" isi face planuri pe termen lung si joaca la intimidarea adversarului.
Pe acest fundal politic incandescent, cei doi candidati au incercat si ei sa seduca electoratul. La Antena 3, Vasile Blaga si-a sustinut pozitia cu vigoare si verva, incurcandu-i vizibil pe Ion Cristoiu si Oana Stancu. Contracandidatul sau s-a dovedit, insa, un adversar redutabil, cu un discurs agresiv si patetic, axat pe jelirea pensionarilor batuti de soarta si demascarea vaga a "mafiei imobiliare si a hipermarketurilor". In plus, el si-a completat din mers programul initial cu cateva elemente de inspiratie vadit iliesciana, cum ar fi suprataxa de 10 euro pentru "bogati" menita sa finanteze cantinele "saracilor". Cand ai asemenea idei si curtezi electoratul lui Ion Iliescu, dominat de pensionari, e greu sa te pretinzi independent. De altfel, accentul pus pe independenta politica a sunat fals si atunci cand, pe 1 iunie, Sorin Oprescu i-a curtat public pe Marian Vanghelie si pe Ludovic Orban, in speranta atragerii electoratului celor doi. Ludovic Orban a refuzat, insa, sa-l sustina, iar Marian Vanghelie l-a atacat direct si dur: "Sorinel Oprescu este un demagog de serviciu", care "va conduce cu Bobic in stanga si cu Popoviciu in dreapta si nu va avea niciun Consiliu General". In bresa creata de Marian Vanghelie in frontul pro-Oprescu s-au inscris Cristian Diaconescu si Neculai Ontanu, care a anuntat ca va vota cu Vasile Blaga.
Cum toata aceasta disputa politica incepea sa fie periculoasa, Sorin Oprescu a recurs la mijloace de propaganda radicale si, din 6 iunie, si-a deschis portile sediului de campanie cetatenilor obijduiti de autoritati. Mai reusita pare sa fi fost, insa, ideea clipului video in care Sorin Oprescu il indeamna pe buldogul cu insemne PD-L sa se duca "inapoi la stapanul sau". Cu un Sorin Oprescu natural, bonom, chiar tolerant cu nefericitul patruped care i se incurca printre picioare, clipul este periculos pentru Vasile Blaga, caci mesajul subliminal este mai eficient. In plus clipurile campaniei PD-L, atat cel care-l asociaza pe Sorin Oprescu cu Ion Iliescu, cat si cel care ridiculizeaza "autostrada zburatoare", au suferit de o neasteptata lipsa de imaginatie si de umor.
Ar mai fi de remarcat ca, daca Sorin Oprescu, in ciuda catorva dizidenti din PSD si PNL, este sustinut de o armata de politicieni extrem de vizibili in mass-media, Vasile Blaga pare sa lupte singur. Nici seful sau de campanie, carismaticul Liviu Negoita, nici alti lideri PD-L nu au fost prea vizibili saptamana trecuta, lasand impresia ca partidul se bazeaza exclusiv pe Traian Basescu pentru a duce greul bataliei politice. In concluzie, daca PD-L risca acum sa piarda Capitala, aceasta nu se datoreaza faptului ca bucurestenii s-ar lasa incantati de populismul ieftin al lui Sorin Oprescu sau nu si-ar da seama ca doctorul este calul troian al lui Ion Iliescu, ci pentru ca PD-L nu a facut nici ce trebuie, nici cat trebuie, pentru a-i determina sa renunte la excursiile din weekend si sa vina la vot. Asadar, marele pericol pentru Vasile Blaga este absenteismului clasei de mijloc, pe care PD-L nu a reusit s-o mobilizeze la urne pentru a contracara electoratul disciplinat al lui Ion Iliescu. Pana duminica mai sunt, insa, cateva zile cruciale, in care cele doua tabere vor scoate, probabil, asii din maneca si vor lupta pana la ultima suflare si pana in ultima clipa. Dupa care vor reveni in ring si o vor lua de la capat.