Campanie dura cu final incert

Rodica Culcer | 12.06.2008

Pe aceeași temă

O coincidenta planificata, probabil de guvern, face ca saptamana decisiva a cam­­paniei pentru Primaria Capitalei sa fie dominata de Campionatul European de Fotbal, ceea ce va reduce desigur in­te­­resul pentru confruntarile celor doi can­di­dati programate in zilele urmatoare la B1, Antena 1 si PRO TV (nu si la Te­le­vi­ziu­nea publica!). Poate parea ciudat, asa­dar, ca ambii candidati au evitat dezba­te­ri­le in  prima etapa de campanie, cand s-ar fi bucurat de o audienta considerabila, si au preferat sa-si joace sansele pe cont pro­­priu, in cadrul unor aparitii televizate in­dividuale. Atat Vasile Blaga, cat si Sorin Oprescu par sa fi calculat, insa, ca e mai bine sa nu fi bruiat de adversar cand iti sus­tii discursul si oferta si sa fi asteptat mo­bilizarea celor doua tabere politice sus­ti­natoare, in frunte cu Traian Basescu si, res­pectiv, Ion Iliescu, avand in vedere miza politica nationala a bataliei pentru Capitala.

Ostilitatile au fost deschise de Ion Ilies­cu, care, atat in seara anuntarii exit poll-uri­­lor, cat si inainte de sedinta Biroului Per­manent National al PSD, a cerut ca par­tidul "sa dea un mesaj de sustinere pen­tru Sorin Oprescu"  pentru "blocarea PD-L si a lui Basescu".  Recomandarea a fost prompt insusita de partid.

Terenul fiind pregatit pentru o con­frun­ta­re politica, seful statului nu a ezitat sa pro­fite pentru a-si transmite propriul me­saj. Marti, 3 iunie, la Realitatea TV, el a avut doua obiective principale: sa demon­te­ze imaginea de independent a lui Sorin Oprescu, prin asocierea sa cu Ion Iliescu, si sa-l atace pe Ion Iliescu in speranta ca va mobiliza electoratul bucurestean sa se prezinte la vot pe 15 iunie pentru a-l im­­pie­dica pe "omul care a adus minerii in Bu­curesti" sa castige Capitala. Traian Ba­ses­cu a fost dur si direct, fara menaja­men­te la adresa lui Ion Iliescu, caruia i-a recomandat sa stea acasa si "sa-si vada de pensia lui si de comunismul lui", dar si la adresa domnului Oprescu, care "lo­cuieste in casa cu o stafie a tre­cu­tu­lui, si asta il face nici sa nu se des­prin­da de Ion Iliescu". "De regula, cei mai rai  sunt copiii stafiilor", a adaugat pre­se­dintele, facand evident aluzie la cariera de ofiter de Securitate a tatalui lui Sorin Oprescu.

Temele lansate de presedinte au fost sustinute si de Vasile Blaga, care de altfel il acuzase deja pe Ion Iliescu ca ar fi "bol­nav de putere". Duritatea declaratiilor celor doi a fost, intr-o anumita masura, pro­vocata de neadevarurile crase lansate la unison de Ion Iliescu si de Sorin Opres­cu la adresa sefului statului si a lui Vasile Bla­ga. Astfel, Traian Basescu a fost ne­voit sa-si arate la televizor cartea de munca pentru a demonstra ca nu era ministru in timpul mineriadei din iunie 1990, ci inspector sef al navigatiei civile, cu sediul la Constanta; iar Vasile Blaga a repetat de cateva ori ca nu era prefect de Bihor in 1990 si ca nu a trimis nicio tele­gra­ma de felicitare minerilor, cum susti­nea tandemul Iliescu-Oprescu.

Confruntarea Basescu-Iliescu, pe mar­­­ginea campaniei pentru Primarie, a scos in evidenta reactivarea coalitiei anti­pre­zidentiale a celor "322". Astfel, apro­pie­rea evidenta dintre discursul iliescian si cel al lui Sorin Oprescu nu i-a descu­ra­jat pe liberali sa se alature PSD in sus­ti­ne­rea acestuia din urma. Pentru Crin An­to­nescu, de pilda, "PSD si Iliescu sunt un rau pasiv, in timp ce PD-L si Ba­ses­cu unul activ".  Iar sprijinul implicit al PC si PRM, pentru independentul lui Ion Iliescu, s-a inscris in acelasi program poli­tic de izolare a PD-L si a lui Traian Ba­ses­cu. De altfel, sfarsitul de saptamana a fost do­mi­nat de discutii pe tema unei vii­toa­re gu­ver­nari PSD-PNL, demonstrand ca alianta celor "322" isi face planuri pe ter­men lung si joaca la intimidarea ad­ver­sa­rului.

Pe acest fundal politic incandescent, cei doi candidati au incercat si ei sa se­du­ca electoratul. La Antena 3, Vasile Blaga si-a sustinut pozitia cu vigoare si verva, incurcandu-i vizibil pe Ion Cristoiu si Oana Stancu. Contracandidatul sau s-a dovedit, insa, un adversar redutabil, cu un discurs agresiv si patetic, axat pe jeli­rea pensionarilor batuti de soarta si de­mas­­carea vaga a "mafiei imobiliare si a hipermarketurilor".  In plus, el si-a com­ple­tat din mers programul initial cu cateva ele­mente de inspiratie vadit iliesciana, cum ar fi suprataxa de 10 euro pentru "bo­gati" menita sa finanteze cantinele "sara­ci­lor".  Cand ai asemenea idei si curtezi electoratul lui Ion Iliescu, dominat de pen­sio­nari, e greu sa te pretinzi independent. De altfel, accentul pus pe independenta po­litica a sunat fals si atunci cand, pe 1 iunie, Sorin Oprescu i-a curtat public pe Marian Vanghelie si pe Ludovic Orban, in speranta atragerii electoratului celor doi. Ludovic Orban a refuzat, insa, sa-l sus­ti­na, iar Marian Vanghelie l-a atacat direct si dur: "Sorinel Oprescu este un de­ma­gog de serviciu", care "va conduce cu Bobic in stanga si cu Popoviciu in dreap­­ta si nu va avea niciun Consiliu General". In bresa creata de Marian Van­ghe­lie in frontul pro-Oprescu s-au in­­scris Cristian Diaconescu si Neculai Onta­nu, care a anuntat ca va vota cu Vasile Blaga.

Cum toata aceasta disputa politica in­­ce­pea sa fie periculoasa, Sorin Oprescu a recurs la mijloace de propaganda radi­ca­le si, din 6 iunie, si-a deschis portile se­diului de campanie cetatenilor obijduiti de autoritati. Mai reusita pare sa fi fost, insa, ideea clipului video in care Sorin Oprescu il indeamna pe buldogul cu insemne PD-L sa se duca "inapoi la stapanul sau". Cu un Sorin Oprescu natural, bonom, chiar to­le­rant cu nefericitul patruped care i se in­­curca printre picioare, clipul este peri­cu­los pentru Vasile Blaga, caci mesajul sub­li­minal este mai eficient. In plus cli­pu­rile campaniei PD-L, atat cel care-l aso­ciaza pe Sorin Oprescu cu Ion Iliescu, cat si cel care ridiculizeaza "autostrada zbu­ra­toa­re", au suferit de o neasteptata lipsa de imaginatie si de umor.

Ar mai fi de remarcat ca, daca Sorin Oprescu, in ciuda catorva dizidenti din PSD si PNL, este sustinut de o armata de po­liticieni extrem de vizibili in mass-med­ia, Vasile Blaga pare sa lupte singur. Nici seful sau de campanie, carismaticul Liviu Negoita, nici alti lideri PD-L nu au fost prea vizibili saptamana trecuta, lasand im­pre­sia ca partidul se bazeaza exclusiv pe Traian Basescu pentru a duce greul bata­liei politice. In concluzie, daca PD-L risca acum sa piarda Capitala, aceasta nu se datoreaza faptului ca bucurestenii s-ar lasa incantati de populismul ieftin al lui Sorin Oprescu sau nu si-ar da seama ca doc­torul este calul troian al lui Ion Iliescu, ci pentru ca PD-L nu a facut nici ce tre­buie, nici cat trebuie, pentru a-i determina sa renunte la excursiile din weekend si sa vina la vot. Asadar, marele pericol pentru Vasile Blaga este absenteismului clasei de mijloc, pe care PD-L nu a reusit s-o mo­bilizeze la urne pentru a contracara elec­toratul disciplinat al lui Ion Iliescu. Pana duminica mai sunt, insa, cateva zile cruciale, in care cele doua tabere vor scoa­­te, probabil, asii din maneca si vor lupta pana la ultima suflare si pana in ultima clipa. Dupa care vor reveni in ring si o vor lua de la capat.

 

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22