Pe aceeași temă
Ce-a fost asta? Traian Basescu parea sa nu aiba nici o sansa. Cu numai doua saptamani in urma aparuse depasit cu 7 procente. Formatiunea politica care l-a propulsat, Alianta D.A. (PNL-PD), iesise pe locul doi in alegerile parlamentare. UDMR facuse imediat pasul inainte langa invingator, lasand
Alianta in ofsaid. Minoritatile nationale de la Camera Deputatilor taceau complice atunci cand Nastase ne asigura ca are sprijinul lor. Guvernul PSD plus PUR plus UDMR parea ca si facut, nu mai trebuiau decat impartite ministerele. Toate acestea se petreceau la capatul unei campanii electorale desfasurate dupa o lege stramba, facuta sa conserve puterea pesedista.
Prin lege, ea avea de trei ori mai mult timp de antena. Prin lege, Ion Iliescu, presedintele in functie al Romaniei, capata dezlegarea de a se comporta ca seful de facto al PSD, ceea ce a si facut cu varf si indesat. Pana si in ultima zi de campanie a sustinut continuitatea intr-o interventie televizata care oficial trebuia sa fie ultimul sau cuvant ca presedinte.
Cand Basescu a strigat "frauda", presedintele Biroului Electoral Central si-a calcat in picioare statutul de magistrat, luand pozitie impotriva lui. Procurorul general a dat un comunicat rusinos, in care a spus ca nu se baga pana dupa alegeri. Politia n-a deranjat nici un turist electoral, nici macar sa-i ia o declaratie de forma. Iar televiziunea publica, condusa de un fost consilier al d-lui Nastase, l-a executat public, in direct, la ora de varf, pe candidatul Aliantei prin vocea a trei analisti, unul mai pornit ca altul. Desigur, CNA a ramas spectator.
Putea sa fie mai rau. Candidatul Aliantei n-a luptat cu contracandidatul pesedist, ci cu intreg statul pesedist. Tocmai de aceea nu vorbim de victoria lui Basescu asupra lui Nastase, ci asupra partidului-stat, marele mim al democratiei. Romania s-a trezit in extremis si s-a revoltat, atat cat putea ea, 51% din cei 53% care s-au dus la vot. Cum a fost posibil? Raspunsul se va decanta in timp si vor curge rauri de cerneala. Deocamdata putem constata o mobilizare mai buna a electoratului. Alianta D.A., care a luat bataie in primul tur, a venit decis sa-si ia revansa. Si in acelasi timp o demobilizare a electoratului pesedist, mai ales de la sate, pe care tocmai jocul de imagine al victoriei totale l-a relaxat prematur. Multi tarani, probabil, chiar au crezut ca problema e rezolvata, guvernul e ca si facut si alegerea presedintelui e o formalitate in care se pot descurca si fara ei. In acelasi timp, defilarea PSD-ului in mars triumfal alaturi de UDMR a impins electoratul peremist sa-l voteze masiv pe Basescu. Nu Vadim si-a trimis ostile la vot, mesajul sau de sustinere a lui Basescu nu l-au vazut la nici o televiziune sau radio de mare audienta. Daca nu ascultam BBC, nici nu stiam ca a existat. La 15 ani de la schimbarea de regim din decembrie '89, am ajuns sa ascult BBC-ul cum ascultam pe vremuri Europa Libera.
In sfarsit, ramane de analizat lovitura lui Iliescu, "copita", cum i-a spus un comentator mai scrasnit. Ignorat cam devreme, tratat aproape ca un cadavru politic de echipa Nastase, care se si vedea facand guvernul, legendarul Pesedeu s-a auzit tare si clar spunand ca nominalizarea lui Geoana ca premier n-a fost decat un joc de imagine, un fel de truc de campanie. Din celebrul cuplu "eu si Mircea Geoana", livrat electoratului la pachet de luni de zile, n-a mai ramas decat Nastase singur cu alegatorii. Si a pierdut.
Ce va fi? Soarta lui Nastase s-ar putea sa fie trista. Invins in alegeri, risca acum sa fie indepartat si din varful partidului, ca Petre Roman cel ratacitor. Lupta dintre Nastase si Iliescu pentru sefia suprema se relanseaza spectaculos si foarte probabil greii partidului vor inclina balanta in favoarea fondatorului PSD. Mai ales daca reuseste planul lui Basescu de a impune un guvern al Aliantei D.A. (PNL-PD) si uriasa clientela pesedista ramane pe dinafara administratiei. Atunci tot ce le ramane de impartit e Parlamentul si partidul. Totusi, un guvern al Aliantei risca sa nu aiba zile multe, daca UDMR si PUR nu trec de partea castigatorului. Deocamdata, semnalele de colaborare sunt incurajatoare. Pentru ca, altfel, un eventual guvern minoritar, chiar daca ar obtine votul de investitura, nu cred sa aiba zile multe. Presedintele Romaniei poate dizolva Parlamentul, daca acesta nu reuseste sa formeze guvernul nici la a doua incercare. Asa cum ii cunosc eu, parlamentarii nu-si vor ceda fotoliile abia obtinute, ci vor investi chiar si un guvern minoritar. Dar acesta va trai pana la prima motiune de cenzura. Si atunci, solutia nu poate fi alta decat a alegerilor anticipate. In acest sens, un prim test o vor reprezenta alegerile locale din Bucuresti. Cu cat mai curand, cu atat mai bine.