De ce sa va dam Bucurestiul?

Fara Autor | 14.05.2008

Pe aceeași temă

CRISTIAN DIACONESCU:

“Daca vrei sa faci ceva in Bucuresti, experienta juridica este esentiala”

 

Miercuri, 7 mai, la sediul Grupului pentru Dialog Social a avut loc prima dezbatere dintr-o serie intitulata De ce sa va dam Bucurestiul?, care urmareste sa-i aduca in fata societatii civile pe principalii candidati la Primaria Capitalei. Invitatul acestei mese rotunde, moderata de Rodica Culcer, a fost Cristian Diaconescu (PSD).

Publicam in continuare fragmente din aceasta dezbatere.

 

Rodica Culcer (GDS): O sa incep cu o provocare, domnule Diaconescu. Nu aveti o experienta administrativa practica. Sigur, ati lucrat la Ministerul de Externe, ati fost ministrul Justitiei, dar acestea sunt cu totul alte domenii. Nu credeti ca acesta este un handicap pentru functia de primar general al Capitalei, care are in fisa de post rezolvarea unor probleme eminamente practice, administrative, de la protejarea patrimoniului arhitectural la protejarea mediului si la reteaua de canalizare?

Cristian Diaconescu (PSD): Ma bucur ca ati inceput cu aceasta intrebare, ca urmare a perceptiei publice conform careia intelectualul este o persoana nepractica, inadecvat pentru o institutie precum este Primaria. Eu m-am confruntat foarte rapid cu genul asta de retorica. Nu ma asteptam ca in anul 2008 sa se spuna: “Vine din zone mult prea rarefiate pentru aerul tare, frust al Primariei!”. Lucrul de care sufera Primaria Generala in acest moment si fata de care am intrat si noi in criza este legat mai mult de aplicarea legii. Gestionarea intereselor Bucurestiului, in opinia mea, nu reprezinta un demers eminamente schematic. Problemele sunt foarte grave si merg de la urbanism la trafic, de la protectia mediului la dezvoltarea unor componente sociale sau de patrimoniu, strict pe respectarea legii.

Am preluat aproape toate sugestiile Pactului pentru Bucuresti al asociatiilor neguvernamentale, deoarece cred ca dezastrul urbanistic si arhitectural in Bucuresti s-a facut premeditat. Nu cred in prostie aici, cred in practici bine puse la punct, mai ales din punct de vedere juridic si administrativ. Toate Planurile de Urbanism Zonal sunt facute pe interese private punctuale. Cred, totodata, ca un Plan Urbanistic General ar trebui adoptat rapid. Nu s-a mai adoptat unul din anul 2000. Cred in transparenta si in concurs, atunci cand se pune problema nominalizarilor celor care alcatuiesc diversele proiecte. Cred ca trebuie aplicata legislatia in ceea ce priveste protejarea patrimoniului prin hotarari de Consiliu General. Cred in autoritatea primarului general in legatura cu Metrorex, in legatura cu cordonul verde al Capitalei, in legatura cu linia de centura a Capitalei. Aceste pachete se afla acum in gestionarea guvernului numai din ratiuni politico-economice. In restituirea proprietatii si dezmatul urbanistic ulterior exista o legatura bine stabilita intre institutiile Primariei, care se fac ca se apara in instanta, si instantele de judecata, care se fac ca aplica legea. Dupa parerea mea, daca vrei sa faci ceva in Bucuresti acum, experienta juridica este esentiala, alaturi de determinare si curaj.

R. Culcer: Nu credeti ca, la un moment dat, daca dumneavoastra faceti exact ceea ce spuneti acum, puteti intra in conflict cu partidul care va sustine? Pentru ca, printre cei care beneficiaza sau au beneficiat de-a lungul anilor de pe urma unor astfel de hotarari se numara si oameni din partidul dumneavoastra, unii foarte importanti. Ganditi-va numai la ceea ce s-a intamplat cu patrimoniul public, la cooperarile transpartinice care s-au facut in domeniul terenurilor publice din Bucuresti. Cand veti vrea dumneavoastra sa luati o hotarare, poate va veti trezi ca partidul va trage de maneca si va spune: “De aceea te-am trimis noi acolo?”.

C. Diaconescu: Primarul general este ales prin vot uninominal, ceea ce ii confera o oarecare forta si capacitatea de a lua decizii de sine statatoare. Apoi, as explica oricui ar incerca sa influenteze o astfel de decizie faptul ca orice fel de precedent poate omori proiectul. Mi-am asumat aceasta candidatura tocmai in ideea de schimbare.

R. Culcer: Ce o sa faceti cand veti intra in conflict cu domnul Vanghelie? Pentru ca are si domnul Vanghelie niste interese in Sectorul 5.

C. Diaconescu: Nu am cum sa intru in conflict cu domnul Vanghelie, nu pot sa intru in conflict cu niciun fel de primar, deoarece, intr-o chestiune de urbanism, actele vorbesc. In momentul in care hotaram sa cream niste zone protejate si in acele zone protejate cladirile sunt nedemolabile, atunci nu poate sa demoleze absolut nimeni. Deci nu vad cum am putea sa ne influentam politic, subiectiv o decizie.

R. Culcer: Cum veti colabora cu primarii de sector, care sunt ca niste mici baroni pe sectoarele lor?

C. Diaconescu: Eu intuiesc ca, pe anumite proiecte mari, nu voi avea sprijin politic, desi nu vreau sa plec de la aceasta premisa. Dar voi apela la referendum, pentru ca alta sansa nu am. Si cand e vorba de Metrorex, cand e vorba de centura verde a Bucurestiului, cand este vorba de subordonarea la Primarie a Politiei sau a pompierilor. Va fi dificil, dar dialogul si negocierea vor trebui sa prevaleze. Toti cei care se vor alege vor fi tratati in egala masura, conform votului pe care l-au primit.

 

Primarul, ca si presedintele, este lipsit de multe prerogative

 

Andrei Cornea (GDS): Eu am sentimentul ca, la Primaria Municipiului Bucuresti, se repeta ceea ce vedem la scara nationala in raportul divizarii puterilor administrative si al imposibilitatii sau dificultatii de cooperare intre ele. Primarul, ca si presedintele, este lipsit de multe prerogative. Nu poate sa faca mare lucru, de fapt. Vorbiti de repere, dar sa nu uitati ca avem o experienta mai degraba negativa. In primul rand, in Romania nu avem referendum legislativ. El nu are nicio valoare, e un simplu sondaj de opinie. Daca o sa supuneti la referendum intrebarea “Vreti sa fac o zona verde si sa se protejeze centrul Bucurestiului?”, or sa fie de acord 90% dintre bucuresteni. Dar ce faceti ulterior? Partidul dumneavoastra a iscat un referendum antiprezidential care a fost un dezastru si nu s-a intamplat nimic. Vreti sa mutati Metrorexul la Primarie. Nimeni nu are argumente contra si, totusi, nu s-a facut asta din anii ‘90, de cand s-a pus problema. Dincolo de bunavointa si de hotararea dumneavoastra, pe care nu le contest, care sunt parghiile pe care va bazati?

C. Diaconescu: Clasa politica, mai ales in Bucuresti, a inceput sa invete faptul ca o anumita presiune publica trebuie luata in seama cu mai multa seriozitate. Nu cred ca, in momentul in care prezinti cat se poate de transparent utilitatea unui proiect, isi poate permite un partid sau un guvern sa se puna de-a curmezisul.

Nicusor Dan (Asociatia Salvati Bucurestiul): Acest Pact pentru Bucuresti este un instrument util si sper ca toti candidatii sa-l semneze. Din moment ce partidele l-au asumat, e greu sa cred ca se vor opune mai tarziu.

Andrei Oisteanu (GDS): Vreau sa schimb palierul discutiei, bazandu-ma pe faptul ca in marile orase, si mai ales in Bucuresti, votul este, in buna masura, politic. Ca atare, indiferent de persoana desemnata de PSD si indiferent de proiectele bune sau rele, rationale sau absurde cu care vine acea persoana, exista o parte din electorat care va vota politic si nu va deschide urechea la proiectele dumneavoastra. Ma intereseaza sa stiu daca ati gandit o strategie din acest punct de vedere. Sigur, in cateva saptamani nu se pot modifica traume istorice, care incep cu manifestatia din Piata Universitatii din aprilie-iunie 1990, dar o declaratie politica a dumneavoastra, prin care sa spuneti ca vreti sa incheiati aceasta perioada istorica, ca vreti sa va delimitati de greselile politicienilor care i-au deranjat pe bucuresteni in diferite moduri, acest lucru s-ar putea face. A doua problema cu care este confruntat, din punct de vedere politic, partidul dumneavoastra este cea a coruptiei. Dumneavoastra ati spus ca veti fi un garant al luptei impotriva coruptiei in Capitala. Este foarte frumos, dar ce credibilitate puteti avea, cand parlamentarii din PSD se pregatesc sa impiedice justitia sa continue actiunea DNA in cazurile parlamentarilor fosti ministri Mitrea si Nastase?

R. Culcer: Sunteti dispus sa va delimitati de Ion Iliescu, de pilda, avand in vedere ca vin zilele de 13-14 iunie? Bucurestenii asteapta asta.

C. Diaconescu: O sa vedem. Parlamentarii, nu neaparat cei ai PSD, nu se pregatesc sa nu dea aviz urmaririi penale. In acest interval electoral, partidele politice vor declara in parlament cum se pozitioneaza. In ceea ce priveste coruptia punctuala la nivelul partidului, ce s-a intamplat in acesti ani la Bucuresti este o chestiune speciala si cu greu putem vorbi de coruptie in PSD in comparatie cu coruptia celor de dreapta. Incerc sa ofer nu numai vorbe, ci si responsabilitati si garantii. Ma incapatanez sa cred ca o evaluare la doi ani a primarului trebuie facuta. Patru ani e prea mult.

In ultimul rand, ca sa-i raspund doamnei Culcer, nu cred ca, in interiorul partidului, o delimitare a mea de unul sau de altul ar fi o idee buna.

R. Culcer: Spuneti ca parlamentarii PSD nu s-ar pregati sa voteze impotriva unui aviz pentru cercetarea penala a domnilor Mitrea si Nastase. S-a intamplat ceva mult mai grav, si dumneavoastra, ca fost ministru al Justitiei, cred ca va dati seama: s-a hotarat ca orice deputat poate sa vada acest dosar, inclusiv domnii Mitrea si Nastase. Nici aici nu va puteti pozitiona?

C. Diaconescu: Ba da, este o aberatie din punct de vedere juridic, parlamentul nu are mecanismele necesare pentru a se uita la dosar. Cred ca intreaga procedura ar trebui fie reglementata, fie scoasa din zona artificiala.

 

Domnul Oprescu este doar un contracandidat

 

Serban Radulescu-Zoner (GDS): Domnule Diaconescu, dumneavoastra sunteti un om cinstit, corect si sincer. Mi-a placut atitudinea dvs. de la pomana electorala a lui Vanghelie din bani publici, de 1 Mai, cand ati declarat pur si simplu ca nu va asezati la masa cu ceilalti fiindca la ora aceea nu va era foame. Primaria Bucuresti are nevoie de un suflu nou, de un primar de felul dumneavoastra. Totusi, imi permit sa va spun ca eu nu va votez, fiindca, desi ati intrat in politica mai tarziu, provenind din diplomatie, faceti parte din PSD, fostul PCR, care si-a schimbat de mai multe ori numele, dar nu si naravul. In cazul in care nu veti intra in al doilea tur de scrutin, ce veti recomanda celor care v-au votat? Pe cine sa voteze in turul al doilea? Ce parere aveti despre miscarea domnului Ion Iliescu, care, cu bagheta-i magica, l-a scos din palarie pe doctorul Sorin Oprescu? Cum poate ca acelasi partid sa aiba doi candidati? Nu credeti ca in situatia data votul alegatorilor PSD se va diviza?

C. Diaconescu: Semnalul de vot pentru turul doi ar fi o decizie a partidului, si nu neaparat a mea. Dar in decizia partidului eu as spune urmatoarele: cel mai important pentru primar este sa aiba un consiliu cat mai apropiat, pentru a-l sprijini in ceea ce face. Pentru ca primarul sa puna in aplicare ceea ce propune trebuie sa aiba sprijin politic. Se pare ca PSD ar avea doi candidati. Cum am ajuns la aceasta situatie este o chestiune de discutie in partid si, in orice caz, din punctul meu de vedere, domnul Oprescu este un contracandidat, atat si nu mai mult. Sa-l vedem pe domnul Oprescu cum isi expune proiectele, in ce masura se raporteaza la sprijinul politic al unui partid sau altul, pentru ca, pana in acest moment, din ce am vazut in declaratiile publice, dansul a primit sprijin si de la oameni din PSD, si de la domnul Orban, si de la domnul Videanu, si de la domnul Blaga, care i-au salutat candidatura.

Dan Ghelase (ARTRAD): Pentru mine, domnul Diaconescu are un mare avantaj: este un bucurestean nativ. Asta a fost marea suferinta, ca primarii au fost niste oameni care nu simteau pulsul, nu simteau traditia orasului. Plimbandu-ma in ziua de 1 Mai prin oras, Calea Victoriei, inima Bucurestiului, era goala complet. Am o poza antebelica dintr-o zi de sarbatoare: era si carosabilul invadat de bucuresteni.

C. Diaconescu: Am facut expertizele si calculele necesare pentru a realiza o zona pietonala pe Calea Victoriei, de la Sala Palatului pana la CEC. Nu este vorba doar de revitalizare, ci de castigarea unei anumite demnitati, a unui anume respect. Acum doua zile am vazut in zona Lipscani ceea ce se numea la un moment dat Hotelul Concordia, unde pe 23 ianuarie 1859 s-a hotarat sa se uneasca cele doua Tari Romane. Culmea suprarealismului: acum, dincolo de mizeria indescriptibila, de atmosfera pestilentiala de acolo, mazgalita cu grafitti, era si o placa de marmura care amintea ce s-a intamplat acolo. Intr-un astfel de loc, un muzeu cu figuri de ceara, care stau in jurul unei mese, poate reprezenta un loc de pelerinaj al comunitatii internationale, nu numai al bucurestenilor. Acest loc este lasat intr-o mizerie totala, nu din lipsa de bani sau de proiect, ci fiindca nu avem reflexul. Apoi, in momentul in care faci o zona pietonala si vin foarte multi oameni acolo, cafenelele, buticurile, chiar si magazinele de lux au alta posibilitate de a-si vinde marfa.

Christian Mititelu (Alianta Civica): Regret ca sunteti in situatia in care sunteti. Parerea mea este ca nu trebuia sa acceptati sa candidati sau, daca acceptati sa candidati, sa puneti niste conditii mai solide. Dar daca veti reusi de data aceasta si daca veti dori sa candidati din nou peste patru ani, va rog sa incercati sa creati in partid un curent care sa dezvolte o politica privitoare la Capitala. Atunci cand vine un candidat, oricine ar fi el, sa poata pleca de la o baza existenta, o politica a partidului, nu sa improvizeze. Unele din masurile cerute in Pactul pentru Bucuresti presupun implicarea partidului, pentru ca e nevoie de schimbari legislative pe care nu le poate face un primar sau un consiliu. Avem nevoie sa auzim si vocea domnului Geoana si a altor oameni din partid care se preocupa de Bucuresti.

Nicolae Radulescu-Dobrogea (Asociatia Eco Civica): Bucurestiul este capitala dezastrului ecologic al tarii, dupa Copsa Mica. In ultimii 15 ani au disparut 2 milioane de copaci din Bucuresti si din imprejurimi; numai de pe aliniamentele stradale lipsesc 600.000 de arbori, cel putin. Veti avea curajul sa gauriti asfaltul ca sa puneti arborii acolo unde acestia au existat? Toate abuzurile au fost facute de miliardari cu mare influenta la nivel de politica sau la nivel imobiliar. Veti avea curaj sa va luati de piept cu d-l Tiriac, d-l Dan Ioan Popescu sau d-l Copos, care are o predilectie pentru suprimarea bazele sportive? D-l Ontanu si-a dat acordul, alaturi de d-l Videanu, sa se construiasca in Floreasca un bloc pe spatii verzi. Veti avea curajul sa purcedeti la daramarea cladirilor amplasate ilegal pe spatii verzi?

C. Diaconescu: Propun plantarea de “borduri” verzi de-a lungul tuturor arterelor de circulatie, iar actualele suprafete nude de asfalt se vor inverzi prin plantarea unei perdele de copaci. Se vor planta 600.000 de copaci.

R. Culcer: Sa chemi executorul judecatoresc sa darame cladirea nu e chiar atat de simplu…

C. Diaconescu: E un cerc vicios: Primaria se face ca apara domeniul public, justitia da o serie de hotarari, dupa care primarul nu are altceva de facut, ca sa nu intre in penal, decat sa respecte hotararea judecatoreasca. Sunt suficiente exemple cand Primaria nu isi cunoaste argumentele pentru a-si motiva titlul de proprietar, sunt suficiente exemple cand Primaria uita un document, o cale de atac si creeaza premisele ca o astfel de problema sa se termine foarte repede. Sunt suficiente exemple in care, de la autorizatie la certificatul de urbanism, la PUZ, se stie foarte bine ca ceea ce va construi respectivul nu e mansarda, ca de fapt sunt etaje de locuit.

 

Am nevoie de experti

 

Mircea Ochinciuc (Ordinul Arhitectilor din Bucuresti): Cred ca Pactul pentru Bucuresti a fost un cadou extraordinar pentru candidatii la Primarie. Ati primit pe tava un proiect, niste sugestii foarte pertinente din partea unor oameni care au suferit din cauza interventiilor brutale in orasul in care traim. M-am bucurat ca v-ati insusit aproape in totalitate continutul acestui Pact. Insa in momentul acesta incep sa ma indoiesc ca trebuia sa vi se serveasca asa ceva. Cred ca era mai bine sa asteptam de la dvs. un astfel de program si dupa aceea, dupa consultari nu numai cu societatea civila, dar cu toate organizatiile implicate in evolutia orasului, sa puteti sa cantariti intre dorintele bucurestenilor si posibilitatile viitoarelor dvs. reusite. In aceasta cursa a cazut si actualul primar. El a promis un inel verde, care avea un diametru de 20 km si latime de 2 km. Mi-am permis atunci sa-i trimit o scrisoare si sa-i spun ca e foarte greu sa faci un inel verde de 2 km latime, in 4 ani. N-am primit niciun rapuns. Imi permit sa va fac si dvs. o sugestie: recurgeti la sprijinul oamenilor care intr-adevar doresc sa reabiliteze Bucurestiul. Printre ei se afla si arhitectii, chiar daca unii sunt incriminati. Si urbanistii vor acelasi lucru, chiar daca unii dintre ei ne fac de ras.

C. Diaconescu: Am nevoie de experti. Fiti sigur ca voi apela la dvs., cu atat mai mult cu cat simt ca expertiza inauntrul institutiei in care as fi ales ca primar general nu este de cea mai buna calitate.

Dan Trifu (Asociatia Eco Civica): Noi nu mai avem terenuri sa realizam centura verde si aceasta centura trebuie realizata pe teritoriul judetului Ilfov. Era foarte bine ca aceasta centura sa se realizeze pe firul centurii auto a Bucurestiului. Centura auto este drum national si intra in atributiile Companiei Nationale de Drumuri, centura verde se afla pe teritoriul judetului Ilfov. Ne aflam in niste probleme juridice foarte grave pentru Bucuresti. Am vazut multi candidati vorbind despre aceste probleme, dar, juridic, nu au cum sa le rezolve.

Dan Marin (Ordinul Arhitectilor din Bucuresti): In Romania libera a aparut o pagina intreaga cu PUZ-uri votate abuziv, cu nume false, unele n-au fost niciodata depuse, n-au avize. Cum au ajuns ele in CGMB? Se discuta despre primar, arhitecti, dar nu se discuta despre consilieri. E necesar un mecanism prin care consilierii sa fie obligati sa-si declare interesele pe care le au in legatura cu anumite proiecte, pentru ca se comit abuzuri foarte mari si la Primaria Generala, si la cele de sector. La ora actuala, in urbanism exista o partajare a competentelor in acordarea autorizatiilor de constructie intre Primaria Generala si cele de sector. PMB nu are competenta de autorizare decat pentru monumente istorice, restul se dau la sectoare. Pe de alta parte, se incalca masiv autorizatiile, dar cei care au dreptul sa controleze sunt emitentii de autorizatii. Astea sunt niste detalii tehnice care au la origine cauze juridice.

In Romania, exista un dezechilibru intre drepturile proprietarilor depasesc obligatiile ce le revin din legislatia in urbanism. Cu alte cuvinte, daca nu sunt multumiti de o decizie urbanistica care nu face decat sa aplice regulamentul urbanistic, ei se duc la tribunal, dau in judecata Primaria si castiga, pentru ca judecatorii judeca dupa Constitutie, unde dreptul de proprietate este sfant, si nu dupa Legea urbanismului. Asta este o problema care, evident, nu se poate regla la nivelul Primariei, ci in parlament.

R. Culcer: Spuneti ca vreti sa faceti din Bucuresti o metropola europeana. Ce metropola europeana ati mai vazut cu cateva mii de caini vagabonzi?

C. Diaconescu: Nu numai metropola europeana, ci o tara membra a UE, unde cainii omoara oameni pe strada. E inadmisibil. Dar n-as sprijini doua lucruri radicale care, dupa parerea mea, denota primitivism si limitare: sa omori cainii cu ranga pe strada sau sa le dai drumul la toti pe strada si sa n-ai nicio grija. Solutii transante si definitive nu exista. Sunt foarte multe ONG-uri, inclusiv institutii de stat, care au bani sa se ocupe de problema cainilor. Primaria nu le da teren. Normal, la marginea Bucurestiului dai unui “baiat adevarat”, nu dai teren pentru un adapost de caini. Depasim acest nivel, cream un adevarat parteneriat public-privat, le dam terenuri, urmarim adoptiile, facem euthanasiere acolo unde e nevoie, separam cateii pe sexe. Stiu ca este foarte complicat. Asta e! Luam situatia de unde am ajuns cu ea.

Radu Filipescu (GDS): Una dintre problemele care ne-au preocupat e legata de bazele sportive. Nu ne putem compara cu niciun oras din Europa privitor la salile de sport, bazele sportive. In Parcul Tineretului s-a dat aprobare pentru construirea unui bloc cu 29 de etaje prin acordul CGMB, deci existau parghii in aceasta directie. Cred ca un oras ca Bucurestiul ar merita sa aiba un strand, si pentru initiere, si pentru public, si pentru agrement. Un oras nu poate sa traiasca numai din blocuri. Problema e de dezvoltare durabila, in sensul ca, daca nu pot sa construiesc acum, macar pastrez terenul si, peste 10 ani, cand am bani, construiesc. Daca se pierde baza Tineretului, sportul nu mai e in stare sa-si mai cumpere un astfel de teren...

C. Diaconescu: Aveti perfecta dreptate. In Bucuresti nu exista un parc de distractii si sunt oameni in cartiere care nu au unde sa-si distreze copilul. Partea de cultura e cea mai vitregita, din punct de vedere al sensibilitatii primarilor, al consilierilor. Avem un Teatru Evreiesc care se prabuseste, si tine de competenta directa a primarului general.

Florin Dumitru (Asociatia Salvati Bucurestiul): In Bucuresti exista piste pentru biciclete si role, dar nu sunt foarte dezvoltate. Aveti in program ceva legat de extinderea lor? Sper ca nu ni se va intampla ceea ce s-a intamplat cu d-l Videanu, adica sa ne spuneti ca ne faceti parcuri si piste de biciclete si dupa 4 ani sa ne trezim ca avem mall-uri si blocuri.

C. Diaconescu: Iata un argument pentru care e nevoie de o evaluare la doi ani a primarului. Problema cu pistele trebuie luata pas cu pas: trebuie identificata partea de carosabil pe care se poate face asa ceva, adica proiectele cu traficul si proiectele cu parcarile. In al doilea rand, e nevoie de un anume gen de educatie. Multe dintre problemele Bucurestiului ni le cream si singuri, dincolo de coruptie si smecherii…

 

A consemnat Razvan Braileanu

 

comentariul moderatorului

Iluzia PSD-istului decent

 

Coincidenta sau nu, exact in ziua in care a avut loc dezbaterea organizata de GDS cu Cristian Diaconescu acesta isi lansase public programul electoral. Faptul ca acest program preia in proportie de 90% cerintele Pactului pentru Bucuresti a avut desigur darul de a-i asigura o primire favorabila. De altfel este greu sa nu-l primesti bine pe “cel mai curat” dintre PSD-isti, aruncat in lupta pentru ca era poate singurul oficial al partidului negrevat de dosare penale si scandaluri si, mai ales, unul printre putinii care pot avea un dialog civilizat cu ziaristii incomozi si cu societatea civila. Pe 7 mai, la GDS, domnul Diaconescu si-a confirmat, prin prestatia sa, imaginea de politician onorabil. Laudabile au fost si eforturile sale de a-si insusi foarte rapid marile probleme ecologice, de patrimoniu si de infrastructura ale Capitalei. Lacunele insa nu au intarziat sa apara atunci cand i s-a atras atentia, de pilda, ca teritoriul “liniei verzi” pe care o preconizeaza in jurul Bucurestiului nu se afla in administrarea Primariei, ceea ce i-ar putea crea probleme in realizarea acestui interesant proiect. Deschiderea fata de expertiza reprezentantilor acelor ONG-uri preocupate de soarta Capitalei a fost insa totala.

Nimeni nu si-a facut insa iluzii ca era mult asteptata a colaborarii dintre Primarie si societatea civila a sosit. Si aceasta pentru ca deasupra intregii dezbateri a planat umbra politicului si, mai ales, umbra PSD. Candidatul oficial al partidului, care nu este si cel cu sanse macar la un al doilea tur de scrutin, nu a putut spulbera dubiile cu privire la dependenta sa de organizatia PSD de Bucuresti condusa de Marian Vanghelie. Promisiunea ca va apela la sprijinul popular pentru a-si impune acele proiecte edilitare pentru care nu are sprijin politic nu a avut darul sa convinga pe nimeni, cum nici pozitia sa vaga, mult prea diplomatica, fata de evenimentele din 13-15 iunie 1990, a caror evocare va preceda al doilea tur de scrutin, nu a conturat profilul unui politician independent. Intrebat, in contextul discutiei despre mineriade, daca se poate delimita de Ion Iliescu, Cristian Diaconescu a raspuns ca o delimitare a sa in cadrul partidului “fata de unul sau de altul” nu ar servi la nimic. Si tot (mult prea) diplomatic a fost si raspunsul dat cu privire la “aberatiile juridice” (termenul ii apartine) din parlament legate de dosarele domnilor Mitrea si Nastase.

De altfel Cristian Diaconescu nu a dat, pentru ca nu putea sa dea, nicio asigurare explicita ca va conduce Capitala independent de PSD. Nu s-a dezis, pentru ca nu se putea dezice, de Marian Vanghelie sau de Miron Mitrea. Este limpede ca, in spatele lui, va fi intotdeauna “mana invizibila”, dar ferma a partidului, cu toate tarele sale. Pierderea Primariei Capitalei devine astfel o mare sansa atat pentru PSD, cat si pentru Cristian Diaconescu, pentru ca in felul acesta atat partidul, cat si personajul vor putea perpetua pentru creduli iluzia PSD-istului decent.

 

Rodica Culcer

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22