Decat Rus si Boc, mai bine Nastase si Basescu

Rasvan Popescu | 23.06.2004

Pe aceeași temă

Incep si eu in binecunoscutul stil al presei dambovitene: asa cum va spuneam, am avut dreptate. La noi ziarele au intotdeauna dreptate, spre deosebire de televiziuni, care au influenta. Asadar, la inceputul campaniei electorale scriam ca temele dezbatute aluneca de la problemele concrete ale primariilor, apa, canal, asfalt, gunoaie, la politica "mare" a tarii: pensii, salarii, sanatate, integrare. Si ca alegerile locale devin un fel de repetitie generala pentru alegerile parlamentare. In aceeasi ordine de idei, in turul doi, lumina reflectoarelor s-a concentrat asupra liderilor principalelor forte politice, si nu a candidatilor ramasi in cursa.

Nu Rus si Boc, nu Ghise sau Maria Petre au stat in fata tarii, despre ei mai degraba am auzit decat i-am vazut, stiam ca sunt undeva pe vreun front indepartat unde duceau o lupta pe viata si pe moarte. In locul lor, ecranele televizoarelor au fost ocupate de sefii principalelor forte politice, de Nastase, Basescu si Vadim. Ei conduc ostilitatile de la centru, fac si desfac aliante, cuceresc sau pierd consilii locale si judetene, cu alte cuvinte se pozitioneaza pentru batalia generala din noiembrie. Exceptie notabila a facut liderul PNL, Theodor Stolojan, care a preferat sa sustina candidatii Aliantei D.A. in teritoriu decat sa profite de moment pentru a se autopromova pe sticla in vederea alegerilor prezidentiale. Exact invers a procedat contracandidatul sau, Adrian Nastase; sigur, el va putea sustine asa cum a si facut-o, ca nu-si poate lua concediu de la guvern zilele acestea. Am putut vedea totusi un Nastase straduindu-se sa coboare din Olimp, nu chiar pana in strada printre muritorii de rand, dar macar vorbind cu poporul prin intermediul televizorului. El pare sa-si fi insusit "lectia Geoana", candidatul care a intrat prea tarziu in platourile TV. Nastase isi pregateste terenul inca de pe acum, cand inca poate fi singur cu moderatorul. Discursul este insa mai degraba defensiv, liderul PSD este in situatia de a-si lua inapoi afirmatii din perioada aroganta, cum ar fi aceea ca bucurestenii au mers la vot cu ochii inchisi, fie de a le nuanta pe ale colegilor: PSD s-a indepartat de oameni, cum a spus Dan Ioan Popescu, sau ca propriul electorat n-a iesit la vot, cum a spus Mitrea. Dar acesta nu-i deloc un mare vorbitor. Pana si sarja privind cresterea pensiilor si a salariilor a fost nevoit, vorba d-lui Nastase, "s-o recalibreze", pentru ca nimeni n-a inteles de unde vin banii. Si mai ales analistii economici. Ei bine, am retinut ca secretul d-lui Nastase consta in "factorii agregati", respectiv cresterea economica sustinuta plus investitii straine in crestere. Nu insist, sunt lucruri care se vor intampla in ani de zile, avem timp sa ne lamurim.

Ultima afirmatie pe care a fost nevoit sa si-o nuanteze privea rezultatele partidului, mai degraba ale sale decat ale parintelui fondator Iliescu. Am inteles ca relatia lor este foarte buna, perfect ilustrata de momentul lansarii noului autoturism Dacia-Logan, cu Iliescu la volan si Nastase alaturi, vorbind despre importanta copilotului. Iata o pozitionare importanta pentru cursa de la prezidentiale, in care d-l Nastase are tot mai multa nevoie de sprijinul lui Ion Iliescu.

In rest, Adrian Nastase ne-a povestit cum i-a sustinut telefonic pe primarii de sectoare, a recunoscut ca Mugur Isarescu a inceput cresterea economica si s-a straduit pana la transpiratie sa fie prietenos cu ziaristii. La Nasul a primit in direct chiar si niste gaini, carora la toamna Radu Moraru urmeaza sa le numere ouale. In replica, Basescu a fost mereu in ofensiva, a vorbit din mijlocul echipei D.A. pentru sectoarele capitalei, pe care s-a aratat gata s-o sustina si de la galerie. A atacat campania murdara a PSD-ului, luand indignat apararea fiecarui candidat in parte. In fiecare seara a facut inventarul "ticalosiilor PSD": Dan Cirlan, candidatul Aliantei la Iasi, ar fi furat bani din credite, la Slobozia, Maria Petre e "o betiva", "clanul Chiliman are opt case", Poteras vrea sa puna taxe la intrarea in piete, Boagiu "va demola floraresele", Boc e al doilea Hitler care ii va rade pe unguri la Clujwitz, altul e homosexual, liberalii si democratii dau Tulcea pe mana machedonilor etc.

Imi permit sa completez galeria raspandacilor cu un zvon chiar despre Basescu: ca va scoate firmele din blocuri, lasand proprietarii fara banii de chirie. Si se stie ca firmele platesc mai bine ca persoanele fizice. Ce sa zic, mai imprastiati, baieti, mai imprastiati. Ce usor ne-am intors la atmosfera anilor ‘90! A fost de-ajuns ca PSD sa se vada depasit cu doua procente in primul tur si abia se mai poate respira. Daca pierdea la scor ne sufocam. In sfarsit, a venit randul lui C.V. Tudor. Noul Vadim e inodor, incolor si impaciuitor, umbra celui care a fost. Un om cu "alta structura, alte pretentii", care, de cand asculta de consilieri, e mult mai calm si vorbeste ca si cand ar fi Presedintele României. Dumnezeu i-a dat o alta inima, isi iubeste sotia, copiii, patria, vrea sa unifice bisericile crestine, isi da doctoratul in teologie, se impaca cu Plesu, cu toti cei pe care i-a injurat, le trimite carti cu autograf. "Viata e scurta, sa nu ne certam fiecare cu fiecare", "comunitatea internationala sa nu se teama de venirea mea", "voi respecta cu sfintenie tratatele" si asa mai departe.

Pana si mafia si-a pierdut chipul, nu prea mai seamana cu PSD-ul, mai ales de cand Vadim a incercat sa semneze un protocol cu Basescu, dar "nu l-a lasat Stolojan, pe care nu l-a lasat Michael Guest". Dupa care i-a cerut scuze ambasadorului SUA daca l-a jignit. Iar la Giurgiu a fost pur si simplu "tradat" de liberali, care au preferat sa voteze un pesedist in fruntea Consiliului Judetean, decat un peremist. Adevarul e ca din momentul in care Vadim a renuntat sa-si asume reprezentarea electoratului anti NATO si anti UE, cu alte cuvinte n-a mai indraznit sa inoate contra curentului, PRM a scazut pana la adevaratele sale proportii. Vadim Tudor nu mai e nici pe departe candidatul antisistem care va face dreptate intr-o zi. Dimpotriva, sub presiunea activistilor sai ingroziti ca sunt condamnati la o vesnica opozitie, Vadim se straduieste sa-si reconfigureze un partid de nisa, care sa se alature taberei castigatoare. Insa Alianta nu vrea sa colaboreze, iar PSD-ul nu poate sa se afiseze cu el.

De aceea, o data in plus, eforturile sale de schimbare la fata sunt comice. Dar macar ne-am distrat.
Directorul ziarului Ziua, Sorin Rosca Stanescu, l-a somat pe Vadim sa renunte la sloganul sau "Jos mafia, sus patria!". Eu nu sunt atat de radical, cred ca noului Vadim i s-ar potrivi varianta searbada: "Jos mafia, dar nu de tot, sus patria, dar nu prea mult!".

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22