Pe aceeași temă
Foarte probabil, Geoana visa sa parcurga acelasi traseu cand Iliescu si Nastase l-au impins in groapa de la Capitala. O infrangere il va compromite. O victorie l-ar scoate din circuitul politicii mari pentru cativa ani. Trimis tarziu in ring si destul de nepregatit, Geoana nu accepta deocamdata sa apara la televizor decat singur, conservandu-si astfel capitalul de incredere. Notorietate are, lumea il cunoaste si-l apreciaza. Orice aparitie TV in compania adversarilor sai nu poate decat sa-i ciobeasca imaginea de premiant al clasei. Deja ziarele il ataca ca pe un nomenclaturist, fiu de general de Securitate: de ce ar da preopinentilor ocazia sa o faca si ei? E mai bine pentru el ca asemenea lucruri triste sa ramana in limita celor zece procente din electorat care sunt cititorii de ziare. Ceilalti, grosul, sunt bombardati zilnic drept in retina cu o mie de spoturi luminoase, ca niste fotoni: un Geoana pentru fiecare. Geoana in scoli, cu zambetul asortat, de baiat de gasca, spune ca are si el copii. Geoana pe santier, cu casca de rigoare, vorbind despre prima lui slujba. Geoana in metrou, de la Piata Guvernului la Universitate si inapoi, perorand despre importanta transportului subteran. Geoana inaugurand o rampa pentru handicapati, cu ministrul Mitrea pe post de carja electorala. Geoana la Danubiana, caznindu-se sa para popular printre muncitori. Geoana in fotografii de familie, spune din off ca si-a cunoscut sotia tot in Bucuresti. Si peste toate, ca un fir rosu, sloganul: castigi cu Geoana. Cum? Nu e clar. Candidatul aproape ca nu vorbeste, imaginea e totul. Geoana nu spune mai mult de zece vorbe si acelea cu un caracter general: locuri de munca mai multe si mai bine platite, sa ajutam tinerii cu locuinte, sa lucram intr-un parteneriat guvern-primarie, corect si meticulos, sa nu risipim resurse, siguranta cetateanului inseamna sa umbli noaptea pe strazi etc.
Atat timp cat nu e contrazis de contracandidatii sai, Geoana poate da impresia ca stie cum sa le rezolve pe toate. Intr-o ciocnire prematura exista riscul sa se vada ca Basescu cunoaste problemele administratiei pentru ca s-a ocupat cu ele, acolo unde Geoana stie teorie de la scoala franceza. Fata-n fata cu Basescu, nu mai e ca in spotul izolat. Trebuie sa convingi ca stii mai multe ca el despre tevi, apa-canal, parcul auto, calitatea asfaltului si mai ales ca le poti gestiona mai bine. Geoana are nevoie de un ragaz sa invete. Si atunci amana, trage de timp.
Tehnica e folosita de PSD pe o scara mai mare. Partidul de guvernamant s-a lafait pe toate ecranele timp de patru ani, iar acum campania electorala nu face decat sa-l incurce. De aceea a limitat la maximum aceasta perioada in care nu mai poate opri adversarii sau ziaristii sa-l ia la intrebari. Scaunul lui Geoana ramane gol, ba intr-un studio, ba in altul. Exasperati ca le strica emisiunile, moderatorii il someaza sa vina in fata electoratului.
Cate unul mai indraznet intra in dialog cu ascultatorii si le cere parerea despre gestul lui Geoana: sfidare, lasitate, lipsa de consideratie, toate opiniile colectate sunt negative. Si totusi strategii din spatele lui Geoana amana sa-l scoata la bataie. Ei stiu ca in acest moment el a atins varful cotei PSD-ului in Bucuresti, practic fara sa deschida gura si ca imediat ce se va intalni cu adversarii, cu totii se vor repezi sa-l traga de picioare in jos. De aceea Geoana va ridica manusa cel mai probabil abia in turul doi.
In tot acest timp, Basescu asteapta. Dupa ce s-a incalzit, surclasand candidatul PUR intr-o intalnire televizata, Basescu s-a repliat. Nici el n-are nevoie sa se uzeze in lupte cu miza mica. Il asteapta pe Geoana, de data aceasta fara paine si sare.