Lista neagra, faza pe judet

Octavian Manea | 21.05.2008

Pe aceeași temă

Coalitia pentru o Guvernare Curata (CGC) a facut publica, duminica, 18 mai, "lista neagra" a candidatilor la presedintia consiliilor judetene (CJ). CGC este o coalitie anticoruptie formata din mai multe organizatii ale societatii civile: Grupul pentru Dialog Social, Academia de Advocacy, Alianta Civica, Cartel Alfa, Centrul pentru Jurnalism Independent, Freedom House Romania, Societatea Academica din Romania, Societatea Timisoara. "Lista" si demersul CGC au fost prezentate de catre presedintele SAR, Alina Mungiu-Pippidi.

Au fost verificati, cu ajutorul jurnalistilor din presa locala si al unor referenti independenti, aproximativ 150 de candidati, fiind identificate probleme de integritate la 56 de candidati, ceea ce inseamna ca 1 din 3 au serioase probleme de credibilitate. Cele mai mari probleme au fost identificate in judetele Bacau, Gorj, Bihor, Galati, unde toti candidatii cu sanse au probleme de integritate. Dintre cei 56 de candidati cu probleme de integritate 22 apartin PSD, printre care Constantin Nicolescu (Arges), Ilie Sarbu (Timis), Marian Oprisan (Vrancea), Nicusor Constantinescu (Constanta); 15 apartin PNL, printre care Aristotel Cancescu (Brasov), Marius Nicoara (Cluj), Victor Paul Dobre (Galati), Ilie Morega (Gorj), Ovidiu Silaghi (Satu Mare); 9 apartin PD-L, printre care Cristian Boureanu (Arges), Ionel Mantog (Gorj); 2 apartin PNG, cel mai sonor nume fiind Nicolae Mischie (Gorj).

Portretul robot al candidatului care nu intruneste criteriile de integritate ale CGC poate fi schematizat astfel: a facut profit utilizand functia publica in propriul interes; este vinovat de clientelism, adica de "deturnarea" functiei publice pe care o ocupa pentru a aduce profit unui grup de interese; este traseist politic, a colaborat cu fosta Securitate sau este un candidat penal, trimis deja in judecata de catre procuratura.

Demersul CGC, asa cum a fost el explicat de catre initiatori si care continua initiativele Coalitiei pentru un Parlament Curat din 2004, respectiv 2007, a vizat monitorizarea candidatilor pentru presedintia CJ, in primul rand din cauza pozitiei strategice pe care acestia o detin in gestionarea circuitului banilor publici. Descentralizarea administrativa ofera presedintilor de CJ o influenta foarte mare asupra felului in care sunt distribuiti banii guvernului catre municipii si orase. In plus, prezenta presedintilor de CJ in Agentiile de Dezvoltare implica o influenta semnificativa si asupra grosului fondurilor europene.

Alina Mungiu-Pippidi a declarat ca "vestea proasta" este ca partidele fostei Aliante D.A. au impreuna mai mult decat PSD. O tendinta ingrijoratoare este, spre exemplu, graba PD-L de a recruta de la PSD in ultimele 2-3 luni candidati cu sanse, dar cu serioase probleme de integritate. "Ceea ce este interesant la acesti 9 candidati pe care ii are PD-L pe lista este ca o buna parte dintre ei nu erau in acest PD-L acum un an. Deci asta pare sa fie o strategie politica a acestui partid de a recruta baronii locali ai PSD", a declarat Alina Mungiu-Pippidi pentru Hotnews.ro. Strategia PD-L este simptomatica pentru modul in care partidele din Romania vizualizeaza functia de presedinte al CJ: o forma de colonizare a puterii, o pozitie care asigura accesul generic al partidului la resurse publice si la influenta locala (este o modalitate prin care "partidele vor sa cumpere resursele respective" declara Alina Mungiu-Pippidi).

Initiativa societatii civile reprezinta un demers de igienizare a spatiului public si politic din Romania, propunandu-si in acelasi timp responsabilizarea clasei politice in fata electoratului. Miza este cu atat mai mare, cu cat pentru prima data presedintii CJ vor fi alesi direct, prin vot uninominal, dintr-un singur tur. Rezultatele complete ale monitorizarii CGC pot fi accesate pe site-ul www.romaniacurata.ro.

 

Jurnal de campanie

 

Presedintele vede blaturi

Traian Basescu s-a intalnit duminica, 11 mai, intr-un restaurant din Capitala, cu Adriean Videanu, Liviu Negoita si Vasile Blaga. Presedintele si-a exprimat sprijinul pentru candidatura lui Vasile Blaga, declarand ca si-ar dori ca acesta sa castige Primaria Capitalei. In acest context, presedintele Basescu i-a acuzat pe candidatii PSD, PIN, PNTCD de blaturi electorale: "Nu am crezut ca PSD se poate deprecia atat de mult. Acest Oprescu mi-a fost viceprimar si i-am dat Bucurestiul in mana si, cand a vazut, a fugit sa se faca senator... Blatul este si la PSD, si in zona intalnirii dintre Gusa si Hrebenciuc, si in zona negocierilor pe care le poarta avocatul ala mic, cu capul mare si voce ridicata, Pavelescu il cheama, daca nu ma insel, care incearca sa isi asigure un post cu Diaconescu care nici nu va intra in turul doi". Solicitat de presa sa comenteze declaratiile presedintelui, premierul Tariceanu a spus ca "la Bucuresti, cel putin, un lucru este evident: candidatul Blaga nu are forta necesara, nu are mesajul care sa atraga voturile, iar presedintele, intr-un gest as spune la limita, disperat, iese din neutralitatea care ar trebui sa caracterizeze aceasta pozitie, facand campanie pe fata".

 

Pavelescu se simte discriminat

Prim-vicepresedintele PNTCD, Aurelian Pavelescu, a declarat, pe 13 mai, ca a decis sa il dea in judecata pe Traian Basescu pentru discriminare politica, in urma declaratiilor facute de presedinte: "Il informez pe Traian Basescu ca inaltimea mea precisa este 1,75 si in mod cert sunt mai inalt decat domnia sa, iar in ceea ce priveste marimea capului ii las pe altii sa aprecieze, la propriu si la figurat. Il compatimesc pe Traian Basescu si nu-i inteleg ura viscerala impotriva mea, in conditiile in care i-am fost avocat in dosarul Flota". De asemenea, Aurelian Pavelescu a declarat ca, prin astfel de declaratii, presedintele s-a implicat in lupta electorala, fapt care constituie o grava incalcare a . Prim-vicepresedintele PNTCD a mai criticat abuzurile care il caracterizeaza pe Traian Basescu: "Am fost unul dintre putinii tineri promovati de Alianta D.A. M-am delimitat insa de atitudinea totalitara, de dorinta de putere absoluta pe care a demonstrat-o presedintele Basescu. Aceasta situatie trebuie sa inceteze, motiv pentru care am apelat la justitie ca ultima solutie in fata abuzurilor presedintelui", a declarat Aurelian Pavelescu.

 

Confuzie si dezinteres la PSD

Adrian Nastase a atacat joi, 15 mai, intr-o interventie publica, strategia de noncombat electoral gandita de PSD pentru a castiga Capitala. De asemenea, declaratiile publice necoordonate ale staff-urilor electorale ale PSD indica tensiuni profunde nu doar la nivelul strategiei aplicate, dar mai ales in ceea ce priveste capacitatea partidului de a-si mobiliza electoratul si resursele organizationale. Cel putin sprijinul pe care organizatiile PSD il ofera candidatului pentru Primaria Generala este evaziv. Este pentru prima data cand PSD a decis sa nu lucreze cu voluntari, ci sa se bazeze strict pe membri de partid. Strategul de campanie al PSD, Alin Teodorescu, declara ca s-au pregatit numeroase intalniri ale lui Cristian Diaconescu cu "activul de partid". Pana acum au avut loc doar 4. Numarul foarte redus de sustinatori mobilizati de partid a fost evidentiat, in mod ironic, chiar de catre Diaconescu: "Am fost la o intalnire din asta cu vreo 300 de oameni si am calculat si eu, cu ei si cu familiile lor, cam 1.600-2.000 de voturi. Foarte incurajator, ce sa spun", a afirmat ironic Diaconescu. Sefa campaniei organizatiei PSD Bucuresti, Aura Vasile, a declarat pentru Cotidianul ca organizatia sa i-a pregatit lui Diaconescu peste 20 de intalniri electorale cu membri de partid, cu sindicalisti, cu muncitori de pe platformele industriale ale Capitalei, insa de la centru "nu a venit nicio confirmare" pentru a da unda verde organizarii lor. Mai mult, Aura Vasile a reprosat staff-ului central ca "fac orice numai campanie pentru Bucuresti, nu".

 

Iliescu in campanie

Mesaje contradicatorii au venit si din partea presedintelui de onoare al PSD, Ion Iliescu, care a declarat, pe 15 mai, ca PSD il va sustine pe Sorin Oprescu daca acesta va intra in turul doi impotriva unui candidat al PD-L sau PNL: "Sorin Oprescu ramane un om de stanga, indiferent de partidul din care face parte. El va fi preferat daca intra in turul doi cu candidatul PNL sau PD-L. Deocamdata insa mergem pe alt front. Candidatul nostru, Cristian Diaconescu, are un program bun si este un om cu sanse reale". Cristian Diaconescu a criticat in Cotidianul pozitia ambigua si lipsa de sprijin a partidului sau: "In mod normal ar trebui ca macar in ultimul ceas structurile de conducere ale PSD sa se decida daca Oprescu este candidatul sau sunt eu!".

Vineri, 16 mai, Ion Iliescu a participat la prima actiune electorala de promovare a candidatului PSD pentru Primaria Capitalei, Cristian Diaconescu. Fostul presedinte a tinut un discurs in fata a 50 de profesori din Sectorul 6, in care timp de 80 de minute a vorbit despre polarizare sociala, incalzire globala, consumul de energie al SUA, dar nimic despre promovarea electorala a lui Cristian Diaconescu. Practic, desi era un discurs de promovare a candidatului oficial al PSD pentru Primaria Generala, Ion Iliescu l-a ignorat complet pe acesta.

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22