Cioran şi Securitatea

Mirel Banica 23.03.2010

De același autor

Nu sunt dintre aceia care cred că adevărul se găseşte în Arhivele Securităţii. Lectura volumului Cioran şi Securitatea, Editura Polirom, 2010, editat de d-l Stelian Tănase, a confirmat însă un lucru: unele personalităţi nu dezamăgesc, chiar şi atunci când sunt supuse la proba de foc a unui astfel de exerciţiu de deconstrucţie prin intermediul arhivei.

Cioran reuşeşte să fie strălucitor chiar şi în urâţenia delaţiunii şi a notelor informative. Cioran rămâne Cioran. Din multitudinea de documente dintre 1941-1990, am ales câteva citate care-l reprezintă pe Cioran, chiar şi acolo, în pântecele negru al memoriei comunismului. Bănuiesc că va fi un volum comentat, decorticat cu intenţii detective, gen „cine a fost sursa numită Viorel sau care erau metodele de a supraveghea diaspora“. Cioran vorbeşte, chiar şi prin peniţa informatorilor, mai bine decât oricine despre problemele noastre eterne. Iar despre „eternul românesc“ nu se pot scrie recenzii. Lectură plăcută.

Aforism legionar - „Măi băieţi, să ştiţi voi că o mitralieră este mai puternică decât o idee.“

Ambasadori ai României – „Românii trimit în străinătate oameni puţin pregătiţi şi calificaţi. Făcea referiri la ambasadorul nostru (...) vorbesc prost franţuzeşte şi nu cunosc cultura franceză.“

Capcana România – „Trebuie să ţină seama că situaţia din ţară s-a schimbat, nu mai este cea ştiută de el. Să vină în patrie, unde are condiţii mult superioare pentru a fi considerat.“

Carieră – „În ciuda premiilor literare pe care le-a obţinut, în ciuda aprecierii de care se bucură, carieră ştiinţifică acolo [în Franţa] nu va face.“

Cioran geopolitolog – „Se ştie din istorie că cine stăpâneşte podişul Boemiei stăpâ­neşte Europa. De aici, forţele ei [ale Rusiei] se vor răspândi în evantai şi vor cuceri Europa de la Marea Baltică la Marea Mediterană.“

Cioran învrăjbitorul - „Prin lucrările sale [din anii ‘30] a învrăjbit relaţiile dintre minorităţile naţionale.“

Cioran pseudo-dandy – „Punea mare preţ pe luxul vestimentar, era în permanenţă parfumat cu tot felul de parfumuri şi pomezi.“

Cioran sărac – „Fugarul în străinătate are o situaţie materială mediocră, este naţionalist şi credem că se va repatria dacă se va proceda cu tact. (...) M-a rugat să aduc în ţară şi o valiză de îmbrăcăminte de iarnă pentru copii. După cum se ştie, valiza conţinea în majoritate lucruri vechi.“

Cioran, turistic – „Cioran Emil a susţinut că este necesar să se facă o mai bună populariare a ţării noastre, prin publicarea în Occident de reviste, cărţi, ghiduri turistice, editate la nivel internaţional.“

Codreanu – „Un mare tulburător.“

Constatare generală – „Mai toţi cei pe care i-am văzut au dorul de ţară, îşi dau seama că la noi socialismul şi comunismul s-au consolidat şi au învins.“

Cum să reuşeşti în Occident – „Petru Dumitriu a greşit când s-a afirmat în Occident ca anticomunist. Dacă Dumitriu ar fi venit ca un comunist dezamăgit sau ca un super-comunist, succesul său ar fi fost real. Intelectualiatea occidentală este simpatizantă cu ideile de stânga.“

Dificil – „Talent excepţional dotat, deosebit de inteligent, suflet agitat, ros de probleme, temperament cu totul ciudat şi aparte.“

Eliade – „Cu toată orientarea sa mistică, Eliade are şi atitudini de om de ştiinţă, de ştiinţă exactă, materialistă şi unele studii despre folclor sunt valabile şi la noi. La Paris, mi s-a spus că va scrie şi despre Brâncuşi.“

Eremit – „Gânditorul de origine română (...) reuşeşte să trăiască retras, chiar izolat, în plin centrul Parisului.“

Exilul românesc – „Nu uitaţi că toţi sunt sfâşiaţi de dorul de ţară. O librărie românească i-ar apropia pe mulţi români de ţară, i-ar ajuta să înţeleagă ce se petrece în România, ar da copiilor lor posibilitatea să înveţe după cărţi şi manuale româ­neşti.“

Germania Federală – „În Germania se petrece în prezent un fenomen ciudat: Germania este antimilitaristă, vechiul său spirit militar s-a stins.“

Imigraţia românească – „Să fiu lăsat în pace odată pentru totdeauna cu chestiunile româneşti! (...) A afirmat că-l vizitează cam toţi turiştii români care se duc în Franţa.“

Legionarii din Occident – „Au în fond aceeaşi incapacitate de a gusta în mod rafinat cultura.“

Mansarda - „M-a invitat acasă, Odeon 28, unde locuieşte la o mansardă, ca un student sărac. M-a primit cu bunăvoinţă.“

Mansarda bis – „Locuieşte la adresa indicată în notă, la etajul VI, mansardă, în condiţii modeste şi într-o atmosferă caracteristică «filosofilor în mizerie».“

Noica – „La plecare i-a cerut sursei să-i transmită lui Noica să nu uite că în timpul studenţiei, când avea burse la Paris, singurul dintre ei care nu făcea orice ca să-şi prelungească şederea, ci spunea că locul lui e în ţară era el, Noica.“

Nostalgie, dar nu Coasta Boacii – „Într-una din scrisorile sale, Emil Cioran arată că ar mai vrea să vadă odată perspectiva străzii «Spinarea Câinelui» (azi: Centumvirilor) care este pentru el cel mai încântător tablou (privelişte) din câte a văzut el pe lume.“

Războiul limbilor – „Consideră că limba franceză este o limbă mult mai puţin poetică decât limba română pe care o apreciază ca una dintre cele mai bogate limbi, cu variate şi infinite posibilităţi. Limba franceză o consideră mai mult juridică.“

România şi Rusia - „Noi suntem naivi, ruşii plătesc poliţe şi cu întârziere, deoarece ei, având conştiinţă de mare putere, nu acceptă să fie judecaţi de un popor care până acum le-a fost dependent.“

Smoking pentru România – „M-a întrebat dacă se mai poartă la noi smocking, voind să trimită o vestă albă de smocking celor din ţară, pentru a o vinde.“

Soldat – „Armata şi-a făcut-o la timp.“

Student etern – „Emil Cioran, un tânăr de 30 de ani, lipseşte de mult din ţară, a stat mereu la Paris pentru terminarea unor studii care nu se mai sfârşesc, ale căror roade ne sunt total necunoscute.“

Totuşi, tovarăşi... – „Totuşi Cioran este în primul rând un scriitor; aceasta este calitatea lui primă. Succesul lui, aci, în ţară, sau mai târziu în străinătate, cred că vine în primul rând de la talentul său literar.“

Ţuţea şi demolarea – „M-a întrebat ce zice de povestea cu demolarea satelor d-l Ţuţea. I-am spus că acesta este foarte mulţumit de creşterea puterii industriale a României şi afirmă că şi el ar fi făcut la fel în locul şefului statului.“ //

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22