Pe aceeași temă
Imagini din satelit furnizate de Planet Skysat și Maxar arată mai multe suprafețe arse, efecte ale loviturilor ucrainenilor, de ieri și de zilele trecute.
De cealaltă parte, Moscova susține că a respins „o încercare nebunească” a Ucrainei de a cuceri Insula Șerpilor.
Ar fi doborât 13 din cele 15 drone folosite și ar fi interceptat toate proiectilele lansate spre stânca aflată la 40 de kilometri de Sulina. Pe de altă parte, un bombardament lansat de forțele ruse în regiunea Harkov s-a soldat cu moartea a 15 oameni.
Zelenski cere din nou un al 7-lea pachet de sancțiuni din partea UE și livrări de arme
Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, şi-a reiterat apelul pentru adoptarea de noi sancţiuni ale Uniunii Europene (UE) împotriva Rusiei, îndemnând Bruxellesul să adopte un al şaptelea pachet de sancţiuni cât mai curând posibil, informează miercuri dpa.
„Rusia trebuie să simtă o presiune tot mai mare din cauza războiului şi politicii sale agresive antieuropene”, a declarat Zelenski într-o nouă adresare video, marţi noaptea.
De asemenea, Zelenski a reiterat nevoia urgentă a Kievului de a continua să primească arme. „Vieţile a mii de oameni depind în mod direct de viteza (de reacţie a) partenerilor noştri”, a spus el, conform Agerpres.
Pe linia frontului din estul Ucrainei, armata ucraineană a reuşit să-şi întărească apărarea în regiunea Lugansk, unde au loc lupte grele, a spus Zelenski. Între timp, în regiunea Harkiv (Harkov), ruşii îşi continuă bombardamentele puternice, însă zona din jurul oraşului Herson ocupat de armata rusă a fost recucerită gradual de forţele ucrainene, a adăugat preşedintele Zelenski.
Discuţiile între statele membre UE cu privire la un nou pachet de sancţiuni împotriva Rusiei continuă. Sâmbătă, guvernul polonez a cerut la rândul său noi măsuri punitive împotriva Rusiei, pentru a menţine presiunea economică asupra Moscovei şi a pune capăt invaziei asupra Ucrainei. „Din punctul nostru de vedere, un al şaptelea pachet de sancţiuni ar trebui impus cât mai curând posibil. Trebuie să menţinem presiunea”, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe polonez, Lukasz Jasina.
Cele 27 de ţări membre ale UE au adoptat al şaselea pachet de sancţiuni la începutul lui iunie. Printre alte acţiuni punitive, acesta prevede un embargo petrolier de amploare, interzicerea ma multor mass-media ruseşti în Europa şi excluderea celei mai mari bănci a Rusiei, Sberbank, din reţeaua de comunicare financiară Swift.
Miza Kaliningrad
Interdicția Lituaniei privind tranzitul mărfurilor vizate de sancțiuni pe teritoriul său, către și dinspre regiunea rusă Kaliningrad, a înfuriat Kremlinul.
Regiunea rusă, care se întinde pe 15.000 de kilometri pătrați, se află la Marea Baltică, încadrată de Lituania la nord și est și Polonia la sud, și se află la aproximativ 1.300 km de Moscova.
Kaliningrad este sediul flotei baltice a Rusiei și găzduiește unele dintre cele mai puternice arme ale sale, inclusiv rachete hipersonice.
Germania: Reducerea livrărilor de gaz rusesc către Europa reprezintă „un atac”
Reducerea livrărilor de gaz rusesc către Europa prin conducta Nord Stream, decisă recent de Moscova, reprezintă „un atac” care urmăreşte „semănarea haosului pe piaţa europeană a energiei”, a spus ministrul german al Economiei, Robert Habeck.
„Ceea ce am văzut săptămâna trecută capătă o altă dimensiune. Reducerea livrărilor de gaz prin Nord Stream este un atac la adresa noastră”, a spus ministrul german într-un discurs rostit la Berlin în faţa patronatului din industrie, relatează AFP, citată de Agerpres.
Acest „atac economic” a fost „comis în mod deliberat” de președintele rus Vladimir Putin, a adăugat el.
„Am văzut deja acest lucru de mai multe ori, cu reducerea livrărilor de gaz în Bulgaria, Polonia sau în Danemarca. Este vorba de a semăna haos pe piaţa europeană de energie” prin creşterea preţurilor, a avertizat Robert Habeck.
Imagini din satelit după atacul asupra garnizoanei ruse din Insula Șerpilor
Ucrainenii anunță că au lansat atacuri aeriene asupra garnizoanei ruse instalate în Insula Șerpilor și le-au provocat pierderi semnificative forțelor Moscovei. Imagini din satelit furnizate de Planet Skysat și Maxar arată mai multe suprafețe arse, efecte ale loviturilor ucrainenilor, de ieri și de zilele trecute.
15 morți și 16 răniți la Harkov
15 persoane, între care un copil de opt ani, au fost ucise sub focul artileriei ruse în regiunea Harkov din nord-estul Ucrainei, a anunţat marţi guvernatorul regiunii.
„15 persoane au murit şi 16 au fost rănite. Acestea sunt consecinţele teribile ale bombardamentelor ruseşti în plină zi în regiunea Harkov”, a anunțat guvernatorul Oleg Sinegubov pe Telegram, precizând că aceste persoane au fost ucise şi rănite în patru bombardamente separate, potrivit Agerpres.
Mulţi locuitori ai regiunii Harkov, la graniţa cu Rusia, au fugit la începutul invaziei ruse şi au început să revină acasă după ce încercările forţelor ruse de a ocupa cel de-al doilea oraş ucrainean au fost respinse.
Polonia a furnizat peste 240 de tancuri Ucrainei
Polonia a furnizat Ucrainei peste 240 de tancuri şi 100 vehicule blindate, a spus marţi preşedintele polonez Andrzej Duda.
Varşovia a trimis, de asemenea, sisteme de rachete, mitraliere şi muniţie, a afirmat preşedintele Duda în cursul unei întâlniri cu ambasadori.
În total, Polonia a oferit sprijin militar în valoare de peste 1,6 miliarde de dolari cu scopul de a opri războiul din Ucraina şi de a se asigura că acesta nu se extinde pe teritoriul polonez.