2017, an critic: SUA incep retragerea din lume. Uniunea Europeana, in pragul destramarii

Vlad Toma | 02.01.2017

Agentia americana Stratfor face cateva previziuni pentru anul viitor, pornind de la iesirea Marii Britanii din UE, victoria lui Trump in SUA, incetinirea economiei chineze si implicarea crescanda a Rusiei pe scena politica internationala.

Pe aceeași temă

 

In lumea dezvoltata va exista in continuare un trend de imbatranire a populatiei si de scadere a productivitatii, combinată cu inovatiile tehnologice si cu relocarea muncii care vine odata cu acestea. Economia chineza isi va incetini cresterea ceea ce va implica o scadere a vanzarii de produse catre China in intreaga lume, dupa decenii de crestere economica continua, scriu cei de la Stratfor.

 

China incepe sa fabrice singura multe produse pe care pana acum le importa, avand scopul de a le vinde in primul rand catre ea insasi. Aceste tendinte vor avea un impact major asupra economiei globale si asupra modului in care relatiile internationale vor arata in urmatoarele decenii, se mai arata in analiza citata.

 

Situatia Uniunii Europene

 

Analistii americani considera ca va urma un an extrem de greu pentru Uniunea Europeana, cu alegeri in Franta si Germania. E destul de posibil sa existe alegeri si in Italia, a treia economie din zona euro. Efectele acestor alegeri ameninta in mod direct existenta zonei euro.

 

Stratfor considera ca UE se va destrama in cele din urma si ca ramane de vazut in ce masura alegerile din acest an vor amana acest deznodamant.

 

Indiferent daca alegerile vor fi castigate de extremisti sau de moderati, UE se indreapta spre o destramare in blocuri regionale.

 

Retragerea Statelor Unite din lume

 

Analistii americani considera ca SUA este obosita dupa razboiele purtate in ultimii ani si vrea sa se intoarca acasa pentru a repara lucrurile, fapt care l-a facut pe Trump sa castige alegerile, acesta promitand ca va renunta la o parte din obligatiile internationale ale tarii sale, ii va face pe altii sa se ocupe mai mult cu propria aparare, in timp ce SUA se va axa pe cresterea competitivitatii economice.

 

Obama a inceput deja aceasta miscare, insa el sustinea inca securitatea colectiva si comertul ca mecanisme pentru mentinerea ordinii globale, in timp ce Trump considera ca institutiile care guverneaza relatiile internationale nu functioneaza cum trebuie si afecteaza in mod negativ interesele SUA in lume.

 

Aceasta retragere din lume va fi totusi destul de greu de realizat pentru o putere globala ca SUA, considera cei de la Stratfor.

 

Rusia

 

Rusia va profita mult de pe urma crizei UE, reusind sa sparga unitatea tarilor UE in privinta sanctiunilor, si consolidandu-si influenta in zona.

 

Noua administratie Trump va fi de asemenea mai deschisa in privinta renuntarii la sanctiunile contra Rusiei si la o mai buna cooperare in privinta Siriei, pentru a detensiona actualele conflicte cu Moscova. Vor exista insa limite ale acestei reconcilieri.

 

Rusia isi va pastra de asemenea relatiile bune cu Iranul, pe fondul deteriorarii colaborarii dintre aceasta tara si SUA.

 

China

 

Analistii Stratfor considera ca nu va exista o disputa comerciala intre SUA si China, deoarece stabilitatea economica va fi prioritara si va tine astfel in frau tendintele spre reforma si restructurare.

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22