Pe aceeași temă
Reacția separatișilor care resping armistițiul și atitudinea acră a Kremlinului condamnă la eșec planul de pace propus de președintele Poroșenko.
Vineri seară, la încheierea ședinței de coordonare a operațiunii antiteroriste, președintele Petro Poroșenko a anunțat încetarea unilaterală a focului în estul Ucrainei, începând cu 20 iunie, ora 22.00, până la 27 iunie. Armistițiul pe o săptămână se va încheia în ziua în care Ucraina, Republica Moldova și Georgia vor semna la Bruxelles acordurile de asociere cu UE. Câteva minute mai târziu, site-ul președinției de la Kiev publica planul de pace pentru reglementarea situației din regiunile de est, prezentat de președintele Poroșenko la Donbass. Planul conține 15 puncte și prevede garantarea securității tuturor participanților la negocieri (pct. 1), scutirea de răspundere penală a celor care depun armele și nu au săvârșit fapte grave (pct. 2), eliberarea prizonierilor (3), formarea unei zone tampon de 10 km la frontiera ruso-ucraineană și evacuarea formațiunilor înarmate ilegale (4), garantarea unui coridor pentru evacuarea mercenarilor ruși și ucraineni (5), dezarmarea (6), constituirea în structura Ministerului de Interne a unor unități comune de patrulare (7), evacuarea clădirilor administrative ocupate ilegal în regiunile Donețk și Lugansk (8), reluarea activității organelor administrației locale (9), reluarea transmisiunilor radio și TV ale posturilor ucrainene în Donbass (10), descentralizarea, prin alegerea comitetelor executive, apărarea limbii ruse, modificarea Constituției (11), până la alegeri numirea de comun acord cu reprezentanții Donbassului a guvernatorilor (12), alegeri locale și parlamentare anticipate (13), program de crearea locurilor de muncă în regiune (14) și refacerea obiectivelor industriale și a infrastructurii sociale (15).
Președintele Poroșenko vizitând unități militare în Donbass (20 iunie) |
Președintele a revenit a doua zi cu detalii într-un discurs televizat de 12 minute. Poroșenko a explicat că prin planul de pace încearcă să evite jertfele umane din rândul militarilor și al populației civile și să deschidă drumul către dialogul politic. Nu se negociază integritatea teritorială a țării și orientarea geopolitică spre Occident. Cheia rezolvării conflictului este, potrivit președintelui, promovarea unei largi descentralizări care atinge și problema memoriei istorice, a tradițiilor culturale, politica lingvistică. Poroșenko speră că aceste chestiuni să nu mai divizeze Ucraina în viitor. Autoritățile locale vor avea dreptul de a folosi limba rusă, iar comunitățile vor stabili ele însele sub ce monument vor depune flori, ce vor sărbători, ce vor cânta și la ce biserică se vor închina. În discursul televizat de sâmbătă seara, Poroșenko a promis ajutor din partea UE pentru refacerea infrastructurii distruse, a locuințelor și a fabricilor. Programul înființării de noi locuri de muncă va fi sprijinit de UE. După ce amintește că și-a petrecut în Transnistria o parte din copilărie și adolescență, președintele afirmă că nu va permite ca Donbassul să se transforme în ceva similar. Acesta este „planul A“, scenariul pașnic, dar există și un „plan B“ pe care Poroșenko nu l-a detaliat, dar e de presupus că este scenariul militar. Planul de pace ar fi sprijinit de toate cancelariile occidentale importante, de secretarul general al ONU, de președintele în exercițiu al OSCE, de secretarul general al Consiliului Europei. Până și președintele Rusiei, Vladimir Putin, a apreciat decizia de încetare unilaterală a focului, a încheiat Poroșenko.
Poroșenko vizitând Donbass-ul (20 iunie) |
Prima reacție oficială a Moscovei a fost postată pe site-ul Kremlinului și afirmă că anunțul Kievului seamănă mai degrabă cu un ultimatum adresat separatiștilor proruși. Peste câteva ore s-a difuzat o declarație a președintelui Putin, care repetă cuvântul ultimatum: „Planul de pace anunțat de Petro Poroșenko nu trebuie să aibă caracter ultimativ pentru insurgenți. Perspectiva care se deschide odată cu încetarea acțiunilor militare trebuie să fie utilizată pentru începerea negocierilor constructive și atingerea de compromisuri politice între părțile aflate în conflict în estul Ucrainei“. Kremlinul evită să se opună categoric planului. La 6 iunie, președintele Barack Obama a anunțat că SUA și UE vor discuta despre sancțiuni economice împotriva Rusiei. Președintele Consiliului European, van Rompuy, declară că la summitul din 27 iunie se va lua o decizie.
Preşedintele Petro Poroşenko vizitează o bază militară ucraineană de lângă Slaviansk, în regiunea Doneţk (20 iunie 2014) |
Ceea ce Putin nu-și permite să spună direct o fac liderii separatiști, care afirmă că „Republica Populară Donețk“ nu acceptă armistițiul. Pavel Gubariov, „guvernatorul poporului“ din regiunea Donețk, a postat pe rețelele de socializare planul său de reglementare a conflictului: evacuarea trupelor guvernamentale ucrainene din Donbass, referendum pentru autodeterminarea și altor regiuni din Novorossia; ministrul de Interne Avakov și guvernatorul Dnepropetrovsk, miliardarul Kolomoiski, să se predea insurgenților, iar oligarhul Rinat Ahmetov „să restituie poporului ce a furat, să-și adune lucrurile într-o geantă de mână și să se care din țară“. Informațiile culese din presa ucraineană și de pe rețelele de socializare, unde separatiștii sunt foarte activi, confirmă faptul că luptele n-au încetat, însă sunt mai puțin intense. Acest armistițiu este utilizat de către insurgenți, potrivit unor informații de pe teren, pentru a-și crea noi baze de dislocare și puncte de sprijin, a aduce în zona de conflict tancuri, transportoare blindate, camioane militare, iar alți 140 de mercenari sosiți din Rusia se pregătesc să ocupe poziții de luptă.
Anunțul președintelui Poroșenko era așteptat. Chiar în discursul de inaugurare, la 7 iunie, a prezentat liniile generale ale unui plan care prevede dialog cu separatiștii, aministie, descentralizare, alegeri anticipate.
Care-i menirea acestei inițiative? Planul trebuie să răspundă impasului în care a intrat operațiunea antiteroristă declanșată la 13 aprilie, care n-a dat rezultatele așteptate. Prima fază a operațiunii inițiate de Kiev a durat până la mijlocul lunii mai, iar luptele principale s-au desfășurat în jurul localităților Slaviansk și Kramatorsk, forțele ucrainene reușind să blocheze coridorul de transport care leagă Crimeea de estul Ucrainei. În aceste săptămâni, mai multe localități importante situate la intersecția principalelor căi de comunicare au intrat sub controlul insurgenților. Escaladarea conflictului a provocat intervenția lui Ahmetov, la 19 mai. După o lungă tăcere, oligarhul Ahmetov, apropiat de fostul președinte Viktor Ianukovici, refugiat în Rusia, a trecut de partea Kievului și a organizat rezistența împotriva separatișilor. După alegerile din 25 mai, până la începutul lunii iunie, atacurile separatiștilor au vizat posturile de grăniceri de la frontiera ruso-ucraineană, aceștia reușind să preia controlul asupra unei porțiuni de graniță. Ca urmare, insurgenții își consolidează forțele cu tehnică de luptă și aproximativ 3.000 de mercenari ruși bine antrenați.
În dreapta Pavel Gubariov, „guvernatorul poporului”, din autoproclamată Republică Populară Donețk, unul dintre liderii cei mai importanți și activi ai separatișilor pro-ruși. |
După mai bine de două luni de la declanșarea operațiunilor militare de anvergură se pot trage câteva concluzii. Nivelul de pregătire al armatei ucrainene și trupelor Ministerului de Interne este necorespunzător, înregistrând mari pierderi umane. Moralul este scăzut, capacitățile informative modeste, iar coordonarea dintre aviație și infanterie, dintre trupele regulate și cele de voluntari din Garda națională lasă mult de dorit. Opinia publică din regiune este influențată de televiziunile rusești, care sunt principala sursă de informare.
În tabăra separatiștilor s-a rupt echilibrul de forțe în urma sporirii numărului și rolului mercenarilor veniți din Rusia. Grupările separatiste locale, controlate de rețelele lui Ianukovici și Ahmetov, au pierdut din influență în fața mercenarilor bine antrenați, care cer acțiuni decisive, violente. În cea mai mare parte a Donbassului situația se află sub controlul mercenarilor și, prin intermediul lor, a Rusiei. Intensitatea luptelor i-a determinat pe liderii politici locali, loiali Kievului, să părăsească regiunea, ceea ce lipsește societatea de reprezentanți legitimi. Starea de spirit a populației pare dominată de teamă și pasivitate. Se poate observa, totuși, că susținerea activă a insurgenților de către populația locală a scăzut, la mitingurile organizate de separatiști abia dacă se adună câteva sute de oameni.
După două luni de operațiuni militare care n-au putut schimba starea de fapt din estul Ucrainei, Poroșenko era în fața unei dileme: să continue o operațiune ineficientă, cu riscul amplificării pierderilor umane și materiale, sau să încerce o ieșire negociată din această situație de blocaj. Președintele ucrainean a decis să întrerupă unilateral acțiunile militare, demonstrând în acest fel, atât populației, cât și cancelariilor occidentale intențiile lui pașnice și disponibilitatea de a negocia un compromis. Această mișcare acoperă evidenta penurie de resurse pentru acțiuni militare de amploare, în condițiile în care tehnica de care dispune armata ucraineană este veche, depășită, moralul militarilor scăzut, iar unitățile din vest nu doresc să fie dislocate în Donbass. Mai mult decât atât, pentru a-i scoate pe insurgenți din orașe trebuie să inițiezi acțiuni militare de amploare, ceea ce ar genera mari pierderi de vieți omenești în rândul populației civile și ar putea conduce, practic, la declanșarea unui război cu Rusia în Donbass.
Reacția categorică a insurgenților care resping armistițiul și atitudinea acră a Kremlinului nu lasă prea multe șanse planului de pace propus de Poroșenko. În fond, părțile rămân pe pozițiile lor bine cunoscute: Kievul acuză Moscova că-i susține pe separatiștii proruși, iar Moscova neagă orice legătură cu ce se întâmplă în estul Ucrainei, calificând evenimentele din Donbass răscoală populară, iar operațiunile militare ucrainene numindu-le acțiuni de pedepsire a populației pașnice. De vreme ce președintele Poroșenko respinge ideea de federalizare, neutralizare, renunțarea la Crimeea, condiții cerute de Rusia, e destul de probabil ca războiul să continue, iar influența separatiștilor în Donbass să crească și chiar să se extindă spre alte regiuni din fosta gubernie Novorossia, în sudul și estul Ucrainei. //