Pe aceeași temă
Democrata Kamala Harris ar fi obținut 224 de electori.
Republicanii au reușit să obțină majoritatea și în Senat, și, probabil, și în Camera Reprezentanților.
Cunoscutul ziar politic american The Hill estimează că Donald Trump a câștigat președinția SUA, scorul la acest moment fiind de 286 la 226.
The New York Times estimează că Trump va obține între 280 și 312 voturi, iar Harris între 226 și 258 de voturi din Colegiul Electoral.
UPDATE Donald Trump își anunță victoria în alegeri
„Mulțumesc poporului american pentru onoarea de a mă fi ales președinte. Voi lupta pentru fiecare cetățean și pentru fiecare familie.”
”Este cea mai mare mișcarea politică din istoria țării și acum va ajunge la un nou nivel de importanță pentru că ne vom ajuta țara să se vindece. Avem o țară care are nevoie de ajutor. Vom reclădi granița, vom repara totul”, a spus Donald Trump.
UPDATE Pe baza previziunilor actuale ale CNN, drumul vicepreședintelui Kamala Harris către victorie se micșorează.
Donald Trump are 266 de voturi electorale, iar Harris are 188 de voturi. Asta înseamnă că Trump trebuie doar să câștige încă patru voturi electorale pentru a câștiga președinția.
Scorul preliminar în Colegiul Electoral
Donald Trump: 276
Kamala Harris: 224
UPDATE Donald Trump câştigă și în Pennsylvania - Fostul preşedinte Donald Trump a câștigat și în Pennsylvania, al treilea stat-cheie, de unde vin cele mai multe voturi electorale - 19 - din rândul celor şapte state care decid anul acesta cursa pentru Casa Albă, conform previziunilor CNN
UPDATE Donald Trump e așteptat să țină un discurs la sediul de campanie al republicanilor din Palm Beach, Florida, potrivit unei surse citate de The Guardian.
Copreședintele de campanie al Kamalei Harris, Cedric Richmond, a anunțat că vicepreședintele SUA nu va rosti un discurs în următoarele ore.
UPDATE După ce a câștigat Georgia și Carolina de Nord, Trump mai trebuie să câștige doar Pennsylvania pentru a reveni la Casa Albă.
Chiar și fără Pennsylvania, Trump ar putea câștiga cu alte combinații ale statelor rămase indecise, inclusiv Arizona, Wisconsin, Nevada și Michigan.
UPDATE Republicanii au câștigat Senatul
Republicanii vor controla camera superioară a Congresului pentru prima dată în ultimii patru ani. Ei au acum 51 dintre cele 100 de locuri în Senat.
UPDATE Trump ar fi câștigat Georgia ( sursa CNN)
Ce state au câștigat candidații până acum
Kamala Harris : Colorado, Connecticut, Delaware, Illinois, Massachusetts, Maryland, New Jersey, New York, Rhode Island, Vermont.
Donald Trump : Alabama, Arkansas, Florida, Indiana, Kentucky, Louisiana, Missouri, Mississippi, Montana, Dakota de Nord, Nebraska, Ohio, Oklahoma, Carolina de Sud, Dakota de Sud, Tennessee, Texas, Utah, Virginia de Vest, Wyoming.
UPDATE Situația în statele- cheie
Trump ar fi câștigat Georgia ( sursa CNN)
North Carolina (16 electori) a fost câștigată de Donald Trump.
De asemenea, e în avantaj în Georgia și Pennsylvania. Dacă învinge în cele două state, se va întoarce la Casa Albă.
În Georgia s-au numărat 86% din voturi, în North Carolina 84%, iar în Pennsylvania, 60% din voturi.
Trump a preluat conducerea în Pennsylvania după numărarea a 50% din voturi. În acest moment, fostul președinte a devenit favorit să revină la Casa Albă.
În Georgia (16 electori) s-au numărat 81% din voturi. Donald Trump conduce cu 5 puncte procentuale, peste 200.000 de voturi, și e favorit să câștige statul, conform New York Times.
Donald Trump a câștigat Florida cu 12 puncte procentuale în fața Kamalei Harris.
În Virginia (13 electori), un stat pe care sondajele îl dădeau aproape sigur în contul Kamalei Harris, după numărarea a 50% din voturi conduce Donald Trump cu 11.000 de voturi. Problema e că în multe circumscripții din acest stat, Kamala Harris a obținut mai puține voturi ca Joe Biden, în urmă cu patru ani.
UPDATE FBI afirmă că amenințările false cu bombă la unele secții de votare par de origine rusă
FBI a declarat marți că au fost făcute amenințări false cu bombă la secțiile de votare din mai multe state, multe dintre acestea părând să provină din domenii de e-mail rusești, potrivit agenției Reuters.
„Niciuna dintre amenințări nu a fost considerată credibilă până în prezent”, a afirmat FBI într-o declarație.
UPDATE Elon Musk va petrece noaptea alegerilor cu Trump și cercul său de apropiați la locuința din Florida a fostului președinte, potrivit Sky News.
Acesta va urmări rezultatele votării la una dintre numeroasele reuniuni organizate de Trump, toate având diferite niveluri de exclusivitate.
Prezența lui Musk va însemna că republicanul va avea acces direct la persoana care controlează platforma de social media X în ceea ce s-ar putea transforma într-o noapte și câteva zile destul de haotice, pe măsură ce voturile sunt numărate.
Proprietarul X a fost un susținător declarat al lui Trump în ultimele săptămâni, cheltuind milioane pentru a-l sprijini, organizând evenimente în numele său și vorbind cu el în mod regulat.
UPDATE Consilierii îl îndeamnă pe Trump să declare prematur victoria în noaptea alegerilor
Donald Trump a fost sfătuit de unii consilieri să declare prematur victoria în noaptea alegerilor dacă are un avans suficient față de Kamala Harris în state-cheie, cum ar fi Pennsylvania, potrivit unor persoane apropiate acestuia, deși nu este clar dacă va ține cont de acest sfat, scrie The Guardian.
UPDATE Rezultatele alegerilor din Florida sunt așteptate în această seară. Începând de luni, 8,3 milioane de locuitori ai Floridei au votat anticipat și prin corespondență, potrivit secretarului de stat Cord Byrd. Toate secțiile de votare sunt deschise și nu au fost raportate probleme, a spus el.
UPDATE Timpul de votare a fost prelungit în comitatul Cambria, în Pennsylvania, după ce defectarea unui software a perturbat scanarea buletinelor de vot, anunţă Biroul Comisarilor comitatului.
”Consiliul a depus o ordonanţă la tribunal prin care prelungeşte timpul de votare în comitatul Cambria. Nimeni nu ar trebui respins în secţiile de votare dacă vrea să voteze”, anunţă sursa citată.
UPDATE De la Casa Albă, Biden le cere alegătorilor să „facă istorie”
Joe Biden a făcut apel la alegători să „facă istorie” prin alegerea lui Kamala Harris ca succesor al său, transmite Sky News.
„Mergeți să votați”, a spus el într-o postare pe X.
UPDATE FBI a transmis marți dimineață că un videoclip atribuit instituției, care susține că oamenii ar trebui să „voteze de la distanță” din cauza amenințărilor teroriste ridicate la secțiile de votare, este fals, potrivit Washington Post.
„Acest videoclip nu este autentic și nu reprezintă cu exactitate situația actuală a amenințărilor sau siguranța secțiilor de votare”, arată FBI.
Alegătorii din SUA votează azi cu gândul la problemele economice, migrație sau dreptul la avort, principalele teme aflate în dezbatere, dar cursa prezidențială americană trece dincolo de granițe și este urmărită cu atenție în întreaga lume.
Peste 160 de milioane de alegători sunt așteptați să-și exprime opțiunile electorale. Circa 80 de milioane au votat deja anticipat, într-una dintre cele mai strânse lupte electorale din istoria modernă a Americii.
Harris și Trump au nevoie fiecare de cel puțin 270 de voturi electorale (electori) pentru a câștiga.
Votul din statele Arizona, Georgia, Michigan, Nevada, Carolina de Nord, Pennsylvania și Wisconsin va fi decisiv pentru a câștiga alegerile.
-Marți, se decid mult mai multe, inclusiv cinci state – Arizona, Florida, Missouri, Nebraska și Dakota de Sud – votând dacă să respingă interzicerea avortului cu amendamente constituționale.
Donald Trump și Kamala Harris au încheiat campania cu mitinguri concurente în Pennsylvania, oferind viziuni – și stări de spirit contrastante – în ultimele ore înainte de deschiderea scrutinurilor pe care ambii candidați le-au prezentat drept o luptă existențială pentru viitorul Americii.
Dacă Harris va câștiga, ea ar face istorie, devenind prima femeie, prima asiatică americană și prima femeie de culoare care câștigă președinția.
O victorie a lui Trump ar fi, de asemenea, istorică: s-ar alătura lui Grover Cleveland ca singurii președinți care au avut mandate neconsecutive. El ar putea face asta după ce a devenit singurul președinte demis de două ori și singurul fost președinte condamnat vreodată pentru infracțiuni.
Urnele se închid începând cu primele ore ale nopții de marți spre miercuri (de la 01.00, ora României), iar primele rezultate vor fi clare în cursul nopții, deși verdictul final s-ar putea amâna.
Rezultatele inițiale din orele după închiderea voturilor ar putea să nu fie determinante. Statele își decid propriile proceduri electorale, iar ordinea în care statele numără anticipat, voturile prin corespondență și în ziua alegerilor variază pe hartă – la fel și cât de repede anumite orașe, județe și regiuni își raportează rezultatele.
Colegiul Electoral alege președintele
Americanii nu aleg direct președintele, ci îi mandatează pe membrii Colegiului Electoral să îl voteze.
Fiecare stat are un număr de electori (în funcţie de mărimea populației), iar candidatul care câștigă cele mai multe voturi în statul respectiv câștigă toți electorii (cu excepția a două state, Nebraska și Maine, în care electorii se împart proporțional cu voturile obținute).
California are cei mai mulți electori, 54. Apoi, vin Texas, cu 40 de electori, și Florida (30). Cele mai mici state sunt Vermont, Dakota de Sud, Dakota de Nord, Delaware, Wyoming și Districtul Columbia, care au doar câte 3 electori.
E posibil ca un candidat care câștigă cele mai multe voturi la nivel național să nu devină președinte, dacă nu obține și 270 de electori (jumătate plus unul din numărul total).
În istoria SUA acest lucru s-a întâmplat la alegerile din 2000, precum și în 2016, când Hillary Clinton a avut cu peste 2,8 milioane de voturi mai multe decât Donald Trump, dar magnatul a adunat 304 electori, iar ea doar 207.
Au existat și cazuri în care electorii nu au respectat votul popular, însă nu au influențat niciodată rezultatul final al alegerilor.
Lupta pentru alegătorii generației Z
Atât Kamala Harris, cât și Donald Trump i-au vizat pe alegătorii Gen-Z în timp ce făceau campanie înaintea alegerilor.
Revista Columbia a Universității Columbia a constatat că Generația Z reprezintă peste 40 de milioane de alegători, inclusiv opt milioane de alegători noi.
Influența rețelelor sociale asupra acestor alegători nu poate fi subestimată, potrivit Aidan Kohn-Murphy, fondatorul grupului de advocacy Gen-Z for Change. El a declarat pentru CNN că TikTok a ajutat la informarea multor tineri despre candidații la președinție și campaniile lor.
Problemele-cheie pentru alegătorii mai tineri sunt „clima, justiția reproductivă, violența cu armele și sprijinul incredibil de nepopular al lui Biden pentru guvernul israelian”, a spus Kohn-Murphy.