A patra spărtură a fost descoperită de Suedia la gazoductul Nord Stream 2

L. G. | 29.09.2022

Paza de coastă suedeză a descoperit o a patra scurgere de gaz din conducta Nord Stream, a anunțat un purtător de cuvânt al acesteia, conform unui ziar local citat de Reuters.

Pe aceeași temă

„Două dintre aceste patru scurgeri sunt în zona economică exclusivă a Suediei”, a declarat Jenny Larsson, purtătoarea de cuvânt a pazei de coastă suedeze, miercuri. Celelalte două breșe sunt în zona daneză. Deși niciuna dintre conducte nu erau în uz în timpul exploziilor suspectate, ele erau pline cu gaz care, acum, se eliberează în mare.

A patra spărtură a fost detectată la Nord Stream 2, în apropiere de o spărtură mai mare la conducta Nord Stream 1 apropiată, a anunțat paza de coastă suedeză. Uniunea Europeană suspectează că un sabotaj ar fi provocat scurgerile la conductele subacvatice rusești și a promis un răspuns „robust” dacă este vorba de orice perturbare intenționată a infrastructurii sale energetice.

S-ar putea ca Nord Stream 1 și 2 să nu mai poată fi reparate

Agențiile germane de securitate se tem că Nord Stream va deveni inutilizabil pentru totdeauna, după infiltrații majore atât de la Nord Stream 1, cât și de la Nord Stream 2 în Marea Baltică, au declarat surse guvernamentale pentru cotidianul german Tagesspiegel, conform The Guardian.

Tagesspiegel citează surse guvernamentale care avertizează că mari cantități de apă sărată vor pătrunde în conducte și vor provoca coroziune dacă spărturile din cele două gazoducte nu vor fi reparate rapid.

Publicația germană mai scrie că, dată fiind complexitatea atacului, experții și oficialii din cercurile guvernamentale consideră că acesta ar fi putut fi executat doar de către un actor de stat.

Ministrul german al Apărării, Christine Lambrecht, a spus că Marina germană contribuie la ancheta privind scurgerile de gaz, adăugând că situația trebuie clarificată, iar responsabilii trebuie identificați rapid.

Patru scurgeri de gaz din conductele Nord Stream 1 şi 2 ce leagă Rusia de Germania prin Marea Baltică au fost semnalate în zonele economice exclusive ale Danemarcei şi Suediei, în apropierea insulei daneze Bornholm.

Livrările de gaz prin conducta Nord Stream 1 au fost oprite de Rusia luna aceasta, iar noul gazoduct Nord Stream 2 nu a fost dat în exploatare în urma sancţiunilor europene impuse Rusiei după invazia în Ucraina. Deşi scoase din funcţiune, cele două conducte erau sub presiune, fiind pline cu gaz metan.

UE: Act deliberat de sabotaj

Uniunea Europeană a promis „cel mai ferm răspuns” la acest „sabotaj”, iar guvernul danez a calificat exploziile drept "acte deliberate".

De asemenea, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a acuzat miercuri că scurgerile de la conductele de gaze ce trec pe sub Marea Baltică sunt rezultatul unor acte de „sabotaj”.

Seismologii au raportat explozii subacvatice înainte de apariția scurgerilor de gaze Operatorii gazoductului Nord Stream 2 au avertizat că presiunea în conductă a scăzut, luni după-amiază. Drept urmare, autoritățile daneze au sfătuit navele să evite zona din jurul insulei Bornholm.

Marți, operatorul Nord Stream 1 a anunțat că conductele subacvatice au suferit daune fără precedent într-o singură zi. Gazoductul Nord Stream 1, compus din două conducte paralele, nu a mai furnizat gaz în Europa din luna august, când a fost închis de Rusia.

Autoritățile de la Moscova au spus că efectuează lucrări de mentenanță, însă Europa susține că Rusia încearcă să folosească livrările de gaze ca pe o armă. Nord Steam 1 se întinde pe o distanță de 1200 de kilometri pe sub Marea Baltică, de pe coasta Rusiei în nord-estul Germaniei. Proiectul gazoductului Nord Stream 2 a fost oprit când Rusia a invadat Ucraina.

Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, s-a declarat „foarte îngrijorat” de scurgeri, adăugând că nu poate fi exclus un atac intenționat. Seismologii au raportat explozii subacvatice înainte de apariția scurgerilor de gaze. Autoritățile daneze au publicat imagini cu bulele ridicate la suprafața apei în urma scurgerilor din conducte, cel mai mare cerc de bule având diametrul de un kilometru. „Nu există nicio îndoială că a fost vorba de explozii”, a declarat Bjorn Lund de la Centru Național de Seismologie din Suedia. Operatorii gazoductelor au spus că nu pot estima când va fi reparată infrastructura sistemului de transport de gaze.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22