A treia zi de negocieri pentru funcțiile de conducere din UE, care vor fi deținute până în 2025

Dora Vulcan | 02.07.2019

Liderii celor 28 de state UE vor relua marți, la Bruxelles, discuțiile pentru funcțiile de conducere de la nivelul Uniunii Europene.

Pe aceeași temă

Negocierile cu privire la ocuparea posturilor cheie din conducerea UE au eșuat luni. Acestea vor fi deținute până în 2025.

Liderii europeni încearcă să găsească un echilbru atât în ceea ce privește reprezentarea politică a grupurilor din PE, cât și proveniența geografică și raportul femei/bărbați la nivelul funcției de președinte al Comisiei Europene, președinte al Consiliului European, președinte al Parlamentului European, șeful politcii externe și de securitate a UE, cât și directorul Băncii Central Europene, explică Hotnews.ro într-o analiză pe subiect.


Prima rundă de negocieri a durat 20 de ore, însă, deși păreau că sunt aproape de un acord privind numirea socialistului Frans Timmermans în fruntea Comisiei Europene, șefii de stat și de guvern din cele 28 de țări membre nu au bătut palma, situație fără precedent care l-a făcut pe Emmanuel Macron să vorbească despre un eșec care afectează imaginea Consiliului European și Europa, dând vina pe ”ambițiile” unora.

Postul de președinte al Comisiei europene era revendicat (în baza sistemului spitzenkandidat-capul de listă al grupului politic care deține majoritatea) de Manfred Weber de la PPE. Macron a fost cel care s-a opus cel mai vehment, reproșându-i lipsa de expertiză la nivel executiv.

Cedarea funcției în favoarea socialistului Timmermans ( care a deținut poziția de prim-vicepreședinte al Comisiei conduse de Jean Claude Juncker) ar fi fost agreată de cancelarul Germaniei Angela Merkel, ceea ce a strânit însă revolat popularilor, așa cum relatează politioc.eu. Desemnarea lui Timmermans ar pune capăt unei domninații a dreptei care a ocupat funcțiile de top în mai bine de un deceniu.

Unii lideri au ațipit, epuizați, la finalul lungilor ore de negocieri care s-a încheiat cu Italia și state est-europene din fostul bloc comunist (Ungaria, Polonia, Cehia și Slovacia) blocând numirea lui Timmermans, scrie Reuters.

Este complet neobișnuit ca un summit european să se deruleze pe durata a trei zile, și asta în condițiile în care este al treilea summit în care liderii UE discută problema funcțiilor de top.

Incapacitatea de a ajunge la un consens a alimentat criticile naționaliștilor anti-sistem și afectează imaginea Uniunii, care se confruntă deja cu multiple alte provocări din partea Rusiei, SUA, Iranului sau Chinei.

Liderii UE au suspendat luni la prânz din nou negocierile pentru ocuparea posturilor de conducere la nivelul blocului comunitar până marți. Asta deși surse diplomatice citate de Reuters spuneau că liderii europeni erau la un pas de a ajunge la un acord.

Surse diplomatice precizau pentru Reuters că actualul prim-vicepreședinte al Comisiei, socialistul Frans Timmermans, ar fi totuși propunerea pentru înlocuirea lui Jean Claude Juncker, liderii europeni fiind aproape de un acord, la finalul unor negocieri care au durat toată noaptea, cu o pauză în această dimineață.

De asemenea, potrivit surselor citate Kristalina Georgieva, politician bulgar de centru-dreapta, care a deținut poziția de director la Banca Mondială, ar fi favorită pentru funcția de președinte al Consiliului European, în locul polonezului Donald Tusk. Ulterior, aceasta a fost retrasă din cursă.

Actualul premier al Belgiei, Charles Michel, era susținut puternic pentru postul de Înalt Reprezentant al UE pentru afaceri externe și securitate, deținut până acum de Federica Mogherini.

Manfred Weber, candidatul popularilor pentru postul de președinte al Comisiei Europene, ar putea ocupa funcția de președinte al Parlamentului European, spuneau aceleași surse.

De asemenea, liberala Margrethe Vestager ar fi favorită pentru ocuparea postului de prim-vicepreședinte al Comisiei Europene, funcție deținută în vechiul mandat de Frans Timmermans.

O variantă de lucru pentru conducerea Pralamentului European era Guy Verhofstadt.

Eșecul lui Weber de a obține sprijinul liderilor europeni pentru a-i succeda lui Jean Claude Juncker la șefia executivului european este văzut ca o victorie a președintelui francez Emmanuel Macron și o înfrangere pentru Angela Merkel.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22