Pe aceeași temă
Rezultatele nu vor fi cunoscute decât după câteva zile, dată fiind modalitatea de numărare a voturilor, una deosebit de complicată.
Scrutinul pentru alegerea primarilor și a consiliilor locale nu va avea loc în teritoriile din estul separatist al Ucrainei, zonă controlată de rebelii proruși, unde conflictul dintre trupele guvernamentale ucrainene și combatanții proruși s-a soldat cu peste 8.000 de morți în 18 luni.
Secțiile de votare pentru alegerile locale nu s-au deschis duminică dimineață la Mariupol, oraș din sud-estul Ucrainei, din cauza lipsei buletinelor de vot.
Autoritățile ucrainene au decis din motive de securitate să nu organizeze alegeri în 122 de localități pe care le controlează de-a lungul liniei frontului.
Conform unui recent sondaj de opinie, 71% dintre ucraineni dezaprobă acțiunile lui Poroșenko, ales președinte în urmă cu mai puțin de doi ani încă din primul tur de scrutin, cu 54,7% din voturi. Analiștii politici de la Kiev estimează că aceste alegeri vor fi urmate de o remaniere guvernamentală.
Aliații fostului președinte prorus Viktor Ianukovici, înlăturat de la putere în februarie 2014 după trei luni de manifestații proeuropene reprimate violent, sunt bine plasați în sondajele de opinie pentru a câștiga scrutinul în zonele industriale Harkov și Dniepropetrovsk, dar și la Odesa, port la Marea Neagră.
Peste 1.500 de observatori internaționali vor monitoriza desfășurarea procesului de votare.
Președintele Petro Poroșenko, a cărui popularitate este în scădere din cauza modului de gestionare a crizei din estul Ucrainei și acuzat că nu face nimic pentru combaterea corupției, a declarat vineri că speră ca 'cei care doresc să destabilizeze situația din țară să nu fie susținuți de popor'.
Partidul premierului Arseni Iațeniuk, membru important al coaliției guvernamentale alături de Blocul Poroșenko și de partidul Batkivșcina, este creditat cu mai puțin de 2% din intențiile de vot și în acest context nu participă la aceste alegeri.
Opoziția prorusă, dar și Batkivșcina, formațiunea fostului premier Iulia Timoșenko, mizează pe decepția ucrainenilor afectați masiv de criza economică și expuși majorărilor fiscale impuse de creditorii internaționali.
Pentru puterea de la Kiev, cea mai mare amenințare la aceste alegeri vine din regiunile rusofone din sud-estul țării, din partea Blocului de Opoziție, succesorul Partidului Regiunilor al lui Viktor Ianukovici.
La Odesa, lupta electorală se dă între primarul în exercițiu, Ghenadi Truhanov, care a fost susținut de proruși, și Sașa Borovik, un german de origine ucraineană, licențiat al Universității Harvard și fost jurist la Microsoft, care a obținut recent cetățenia ucraineană. Borovik este sprijinit de președintele Poroșenko și de guvern.