Alegerile parlamentare din Spania: Partidul Popular a obținut majoritate absolută

Fara Autor | 21.11.2011

Partidul Popular spaniol al lui Mariano Rajoy a câștigat, duminica seară, majoritatea absolută în Parlament. Astfel, Partidul Socialist al lui Jose Luis Rodriguez Zapatero, care a stat la putere încă din 2004, se vede somat de populație pentru măsurile dure de austeriate, somajul record și criza care pare că nu se mai sfârșește, transmite Hotnews.  

Pe aceeași temă

Partidul Popular spaniol al lui Mariano Rajoy a câștigat, duminica seară, majoritatea absolută în Parlament. Astfel, Partidul Socialist al lui Jose Luis Rodriguez Zapatero, care a stat la putere încă din 2004, se vede somat de populație pentru măsurile dure de austeriate, somajul record și criza care pare că nu se mai sfârșește, transmite Hotnews.

 
Formațiunea politică condusă de Rajoy a câștigat 186 de locuri în Camera Inferioară a parlamentului, după numărarea a 90% din voturi, în timp ce Partidul Socialist (PSOE) a obținut doar 111 locuri, fiind cel mai slab rezultat înregistrat de aceștia de la instaurarea democrației în Spania (1975).
 
Liderul popular, aclamat de susținători, a promis un că va face un efort comun pentru a face față crizei, dar a recunoscut că nu va avea loc nici un miracol, în contextul unei situații economice extrem de dificile.
 
"Voi avea drept dușman criza economică, șomajul, deficitul, datoria excesivă, stagnarea economică și tot ceea ce va menține țara în această situație critică ", a spus Rajoy, citat de Hotnews.
 
"Nu este un secret faptul că vom guverna în cele mai dificile condiții pentru Spania, din ultimii 30 de ani", a adăugat el.
 
A cincea țară europeană cu noi lideri
 
Cu toate că guvernul lui Zapatero a introdus o serie de măsuri de austeritate încă din luna mai a anului trecut, economiștii susțin că noul guvern va trebui să facă reduceri de cheltuieli de miliarde de euro, pentru a redresa economia spaniolă și a o aduce tot mai aproape de îndeplinirea obiectivelor de reducere a deficitului stabilit pentru următorii ani.
 
Prima de risc a Spaniei cerută de investitori, pentru achiziționarea obligațiunilor de stat, a depășit-o vineri pe cea a Italiei, o altă economie din zona euro cu probleme majore. 
 
Prim-ministrii, atât din Italia, cât și Grecia au fost forțați, în ultimele săptămâni, să demisioneze, fiecare cedând în fața unui cabinet de uniune națională, care intenționează să ia măsuri nepopulare, dar urgente și apoi să organizeze noi alegeri.
 
Astfel, Spania devine cea de-a cincea țară europeană care își schimbă liderii din cauza crizei din zona euro, după Grecia, Portugalia, Irlanda și Italia.
 
Prin acest vot, "se va definitiva procesul, nici scris și nici planificat, de înlocuire a tuturor guvernelor economiilor europene considerate periferice: Grecia, Irlanda, Portugalia, Italia si Spania", spun analiștii de la Bankinter. Însă noile măsuri de austeritate care se creionează deja vor stârni din nou nemulțumiri sociale. 
 
Noul șef al guvernului va trebui să acționeze rapid pentru a redresa economia a cărei nivel de șomaj a depășit 21%, cel mai mare de până acum în rândul țărilor industrializate.
 
Viitorul guvern al lui Rajoy va intra în funcție după 20 decembrie, imediat după instalarea celor două camere al Parlamentului, care ar urma să aibă loc la 13 decembrie, dar fără alianțe cu partidele naționaliste regionale.
 
Începând cu mai 2010, spaniolii au fost supuși la politici de austeritate - scăderea cu 5% a salariilor funcționarilor, înghețarea pensionarilor sau majorarea vârstei de pensie de la 65 la 67 de ani.
 
Alegerile au avut loc acum deoarece șeful guvernului, Jose Luis Rodriguez Zapatero, s-a resemnat, în cele din urmă, să devanseze cu patru luni alegerile prevăzute inițial în martie 2012. 
 
TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22