Alexis Tsipras propune un buget de austeritate bazat pe masurile planului international

Paul Cristescu | 06.10.2015

Guvernul condus de Alexis Tsipras a propus un buget de austeritate pentru 2016, respectand in mod strict masurile planului international de salvare.Tsipras a declarat ca va face tot posibilul pentru reducerea datoriilor tarii sale.

Pe aceeași temă

 

Proiectul de buget a fost prezentat de Tsipras in parlament impreuna cu programul politic pe patru ani al noului sau guvern. Conform proiectului, economia greaca va ramane in recesiune anul viitor, in scadere cu 1,3%, dupa o contractie de 2,3% in 2015, inainte de revenirea la crestere in 2017, transmite Agerpres.
    

Guvernul Tsipras a fost reales pe 20 septembrie dupa ce a acceptat un plan de salvare de 86 miliarde de euro (96,1 miliarde dolari) in schimbul unor reduceri de cheltuieli, cresteri de impozite si reforme economice sub supraveghere stricta externa. Tsipras a declarat in fata parlamentarilor ca se va zbate pentru a negocia reducerea datoriilor. 
    

Bugetul contine un total de 6,4 miliarde de euro de masuri de austeritate in acest an si anul viitor, din care 4,34 miliarde in 2016. 
    

Ministrii de finante din zona euro au fost de acord sa discute o restructurare limitata a datoriilor, dar nu o stergere, daca Grecia incheie cu succes o prima revizuire a noului program de salvare pana la sfarsitul acestui an, ceea ce presupune reforme ale impozitarii, pensiilor si administratiei publice, aminteste Reuters. 
    

CITITI SI: Grecia: Syriza castiga alegerile parlamentare. Alexis Tsipras, reconfirmat in functia de premier

 

Tsipras a declarat ca guvernul va trece toate legile necesare pentru a realiza o revizuire de succes a planului de salvare si deschide usa pentru renegocierea datoriei, cruciala pentru redresarea economica."Vom propune o extindere a imprumuturilor scadente, o reducere a ratelor dobanzilor si o conversie la dobanda fixa", a spus el. 
    

El a mai spus ca obiectivul guvernului este sa restabileasca accesul pe piata de capital in termen de 20 de luni pana in prima jumatate a anului 2017 si ca se asteapta la revenirea cresterii economice de la mijlocul anului viitor. Economistii afirma ca ambele tinte par optimiste, daca nu imposibile, noteaza Reuters. Partidul lui Tsipras SYRIZA si partenerul sau mai mic de coalitie Grecii Independenti controleaza 155 de locuri in legislativul de 300, iar bugetul este de asteptat sa fie aprobat.

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22