Pe aceeași temă
"Nu există nicio îndoială că există o prezență puternică rusă în estul Ucrainei. Există forțe ruse, echipamente rusești, iar Rusia continuă să-i antreneze și să-i susțină pe separatiști", a spus seful NATO intr-un interviu pentru AFP, citat de Agerpres.
In ciuda armistitiului aplicat in zona de conflict, incepand cu septembrie, Stoltenberg crede ca “mai este o cale lunga de parcurs (…) pana cand sa putem spune ca acordul (de incentare a focului de la Minsk – n.r.) este pe deplin respectat”.
Secretarul general al Aliantei Nord-Atlantice a mai explicat ca situatia din Ucraina se prezinta de asa natura incat e dificil sa faci diferenta intre separatisti si soldatii rusi: “Vorbim de fapt de aceleasi forte”, potrivit sursei citate.
Kievul aplica noi sanctiuni
In 18 Septembrie, autoritatile de la Kiev au aprobat un document care impune sanctiuni impotriva a circa 400 de persoane si 90 de organizatii si companii. Decretul a fost semnat de presedintele Porosenko, fiind publicat pe site-ul presedintiei de la Kiev.
Pe lista figureaza jurnalisti rusi de la agentiile de presa oficiale ale Kremlinului, dar si ziaristi din Marea Britanie, Spania, Israel, Germania, Elvetia sau Polonia.
Este vorba despre un set nou de sanctiuni la adresa celor implicati, potrivit autoritatilor de la Kiev, in anexarea de catre Rusia a Peninsulei Crimeea si in conflictul din Donbas..
Pe lista apar de asemenea figuri marcante din Rusia, precum ministrul Apararii Serghei Soigu sau presedintele Ceceniei, Ramzan Kadarov. Exista si doi „mari absenti”: fostul presedinte ucrainean, Viktor Ianukovici si fostul premier Mikola Azarov.