Pe aceeași temă
Rogozin a fost nevoit vineri, în timpul zborului, să-şi anuleze o vizită oficială în Republica Moldova, unde urma să se întâlnească cu preşedintele moldovean Igor Dodon. În timp ce avionul de tip S-7 se apropia de România, autorităţile române nu i-au permis intrarea în spaţiul aerian, a declarat vicepremierul întrun interviu pentru postul pro-Kremlin NTV. Aeronava, care mai avea puţin carburant, a fost nevoită să aterizeze în Belarus.
Rogozin l-a atacat miercuri pe omul de afaceri Vladimir Plahotniuc, liderul Partidului Democrat (PD) moldovean, pe care l-a acuzat că se află în spatele incidentului din România. Plahotniuc, un politician proeuropean, a îndemnat la retragerea trupelor ruse din regiunea separatistă Transnistria, situată în estul Republicii Moldova. Ministerul rus de Externe şi-a exprimat îngrijorarea faţă de faptul că ”nu doar oficiali ruşi de rang înalt şi pacificatori, ci şi cetăţeni obişnuiţi din ambele ţări sunt ţintele unor provocări”.
Moscova a apreciat că ”asemenea acţiuni periculoase pot avea un impact destabilizator grav asupra situaţiei per ansamblu în regiune şi în întreaga Europă” şi a adăugat că anumite forţe din establishmentul politic moldovean încearcă să submineze o soluţionare paşnică a conflictului îngheţat din Transnistria.
În urma anexării Peninsulei ucrainene Crimeea, în 2014, Uniunea Europeană (UE) le-a impus, interdicţii de călătorie pe teritoriul european, vicepremierului rus Rogozin şi altor oficiali ruşi de rang înalt.