Pe aceeași temă
Iernile dure i-au ajutat pe ruși să îi învingă pe Napoleon și pe Hitler, iar Putin mizează acum pe faptul că prețurile uriașe la energie și posibilele probleme cu încălzirea pe timpul iernii vor forța Europa să convingă Ucraina să accepte un armistițiu agreat de Moscova, scrie Reuters.
Aceasta este singura posibilitate pe care Moscova mizează în acest moment pentru a obține un acord de pace cu Ucraina, în condițiile în Kievul refuză orice negociere până când trupele nu se vor retrage integral de pe teritoriul ucrainean, inclusiv din Peninsula Crimeea ocupată în 2014, potrivit unor surse apropiate de conducerea de la Kremlin.
„Avem timp, putem aștepta”, a spus una dintre surse care este apropiată de autoritățile din Rusia și care a preferat să rămână anonim pentru că nu era autorizat să se adreseze presei. „O să fie o iarnă dificilă pentru europeni. Am putea vedea proteste, nemulțumire. Unii lideri europeni s-ar putea să se gândească de două ori înainte să își continue sprijinul pentru Ucraina și să realizeze că a venit timpul pentru o înțelegere.” Moscova spune că a observat deja fracturi între membri UE și se așteaptă ca acest proces să se accelereze odată cu dificultățile economice și sociale cu care se va confrunta Europa în această iarnă.
"Va fi cu adevărat greu dacă (războiul) se prelungește până la toamnă și iarnă. Așa că există speranță ca ei (ucrainenii) să ceară pace", a spus sursa.
Nu a existat un răspuns imediat din partea Kremlinului, care neagă că Rusia folosește gazele naturale ca armă politică, la solicitarea făcută de Reuters.
Până acum, conducerea de la Kiev și cei mai aprigi susținători ai săi din Occident spun că nu intenționează să cedeze la șantajul energetic al Rusiei, iar oficiali americani, vorbind sub protecția anonimatului, spun că nu văd semnale de slăbire a sprijinului pentru Ucraina.
Zeci de miliarde de dolari pentru Ucraina
Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a scris într-un tweet adresat ucrainenilor de Ziua Independenței că „UE a fost alături de voi în această luptă încă de la început. Și vom fi atâta timp cât va fi nevoie”.
Ucraina se bazează pe ajutoarele militare și financiare de zeci de miliarde de dolari oferite de guvernele occidentale precum și pe informațiile secrete privind mișcările trupelor ruse care le permit să lanseze atacuri asupra unor ținte strategice care demoralizează armata invadatoare și care speră să le ofere șansa de a schimba soarta războiului.
„Pentru ca negocierile cu Rusia să fie posibile, este nevoie ca status quo-ul de pe linia frontului să se schimbe în favoarea Forțelor Armate ale Ucrainei”, a transmis pentru Reuters Mihailo Podoliak, consilier al lui Volodimir Zelenski. „Este necesar ca armata rusă să sufere înfrângeri tactice semnificative”.
Generalul în retragere Ben Hodges a spus că Moscova se bazează pe posibilitatea ca Occidentul să își piardă interesul pentru război odată cu alegerile generale din SUA, cursa pentru un nou prim-ministru în Marea Britanie și grija alarmantă pentru asigurarea rezervelor de gaze necesare Germaniei pentru a trece iarna.
„Războiul este un test al logisticii și al voinței”, a spus Hodges, care crede că testul suprem se va da între voința Occidentului contra voinței Kremlinului. „Cred că va fi o provocare.”
Sursele Reuters au declarat că Kremlinul pentru a accepta un acord de pace, condițiile sunt: garanții ferme privind neutralitatea Ucrainei și concesii teritoriale care să conțină întreaga regiune minieră a Donbasului și recunoașterea apartenenței la Rusia a Crimeii.
Zelenski: Vom recuceri toate teritoriile ocupate de ruși
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a spus marți că Ucraina nu va accepta nicio propunere prin care se caută înghețarea liniei frontului pentru a „calma” Moscova. Podoliak a spus că Occidentul aprovizionează Ucraina cu destul armament pentru a preveni colapsul total, dar nu destul pentru a câștiga războiul, precizând că este nevoie de mai mult sprijin. „Ambele părți cred că pozițiile lor vor deveni mai puternice cu timpul” Șeful unui centru de cercetare din domeniul relațiilor internaționale apropiat de ministerul rus de externe (RIAC) a spus că niciuna dintre părți nu pare că va ceda prea curând. „Se pare că ambele părți cred că pozițiile lor vor deveni mai puternice cu timpul”, a spus Andrei Kortunov, de la RIAC. „În mod realist, este foarte dificil de crezut că se va ajunge la o înțelegere politică în curând”. Armata rusă a suferit multe pierderi în Ucraina și se confruntă cu o lipsă de personal, astfel că Rusia a câștigat foarte puțin teren în ultima lună în estul Ucrainei în urma unor lupte grele.
Konrad Muzyka, un analist militar din Polonia, a spus că forțele ruse au preluat inițiativa în câteva locuri din estul Ucrainei, dar că este greu de crezut că una dintre părți ar putea să o copleșească pe cealaltă fără o suplimentare majoră a echipamentului și a numărului de soldați. „Cine poate să facă asta va câștiga războiul”, a spus Muzyka. Randamentul Ucrainei pe câmpul de luptă de acum și până la iarnă va determina direcția războiului, a spus și Neil Melvin, analist al think-tank-ului RUSI de la Londra. „Ucraina trebuie să își convingă susținătorii occidentali că poate câștiga [în bătălie] și că are inițiativa. Dacă pot să arate în această perioadă că pot să îi împingă pe ruși înapoi și că pot să își păstreze avântul, va fi o victorie”.
Val de proteste așteptate la iarnă în Europa
Dar cu cât războiul se întinde mai mult, cu atât crește riscul apariției divizării Occidentului în privința Ucrainei pe măsură ce efectul creșterii prețurilor la combustibili, gaze, electricitate și alimente se va face tot mai simțit. „Toți factorii economici devin negativi acum. Va fi mai greu să îi motivezi pe oamenii care tremură în apartamentele lor [să accepte aceste dificultăți] dacă Ucraina nu pare că poate câștiga”, a spus Melvin, care a precizat că presiunea asupra statelor UE și NATO va crește pentru a se ajunge la un acord politic. Fostul ambasador britanic la Moscova, Tony Brenton, a spus că Occidentul ar putea „la un moment dat” să îi „forțeze pe ucraineni [să accepte] niște compromisuri destul de inconfortabile” dacă Kievul nu reușește să obțină un progres semnificativ.
Teritorii contra pace
Brenton a avertizat că Rusia, un stat care dispune de arme nucleare, ar putea să își intensifice eforturile militare dacă se va confrunta cu posibilitatea unui eșec umilitor. Dacă Rusia va avea de ales între purtarea unui război care nu poate fi câștigat și în urma căruia regimul lui Putin ar cădea și „un fel de demonstrație nucleară, nu aș paria că [rușii] nu ar opta pentru o demonstrație nucleară”, a spus Brenton. Dacă Ucraina nu va schimba dinamica războiului, s-ar putea să fie nevoită să se lipsească de aproape un sfert din teritoriul său care va fi controlat de Rusia, a spus și Samir Puri, autorul cărții „Russia's Road to War with Ukraine”.
Alții se arată mai optimiști: „Dacă Occidentul, condus de SUA și Marea Britanie, continuă să livreze ceea ce am zis că vom livra... cred că Ucraina ar putea să îi împingă pe ruși înapoi la linia de pe 23 februarie până la finalul anului”, a spus generalul Hodges.