Pe aceeași temă
Întâlnirea dintre Vladimir Putin și prințul saudit Muhammad bin Salman, prinț moștenitor adjunct și ministru al Apărării, în contextul Forumului Economic Internațional de la St. Petersburg (18-20 iunie), confirmă tendința din ultimii ani a conducerii de la Riad de a nu se mai orienta exclusiv spre Washington.
Apropierea de Rusia pare a deține un rol important pe agenda noului regim de la Riad. În cele câteva luni de când regele Salman a preluat puterea (ianuarie 2015), intensificarea dialogului cu Moscova, începută de succesorul său, regele Abdullah, a devenit evidentă. Convorbirea telefonică din aprilie dintre noul suveran și Putin a fost intens promovată în spațiul public saudit, iar Mihail Bogdanov, trimisul special al liderului de la Kremlin, s-a bucurat de toată atenția autorităților saudite în timpul vizitei acestuia la Riad din luna mai, acțiune precedată de numirea unui nou ambasador saudit la Moscova, în persoana lui Abdulrahman Al-Rassi (până de curând ambasadorul Arabiei Saudite la București).
Discuțiile purtate de fiul regelui Salman, prințul Muhammad bin Salman, cu Vladimir Putin privind situația din Siria, Yemen, lupta împotriva Statului Islamic, Procesul de Pace și acordurile semnate cu această ocazie (unul dintre ele vizând chiar sectorul nuclear) reflectă preocupările care domină agenda Arabiei Saudite. Modul în care Washingtonul a ales să gestioneze criza din Siria și toleranța de care a dat dovadă în procesul de negociere privind dosarul nuclear iranian nu au răspuns așteptărilor Riadului, generând nemulțumirea și frustrarea autorităților saudite care, sub presiunea exercitată de efectele directe din ce în ce mai vizibile pe care crizele regionale le au asupra regatului, caută noi soluții.
Apropierea de Rusia rămâne pentru moment una de conjunctură. Miza acestor demersuri nu se referă la testarea independenței Riadului față de Washington, cu atât mai puțin o „pedepsire“ a Administrației americane, fiind exclusă o ruptură între cele două state. Este vorba mai degrabă de o încercare a regimului saudit de a se poziționa favorabil în raport cu evoluțiile crizelor din regiune, având în vedere că demersurile Riadului au rămas fără ecou la Washington.
Așteptările Riadului de la Moscova vizează, în primul rând, dosarul sirian, înlăturarea de la putere a lui Bashar al-Assad fiind un obiectiv major pentru regimul saudit. Principalul subiect al negocierilor saudito-ruse va continua să fie retragerea suportului pe care Rusia îl acordă lui al-Assad, înclinând astfel balanța în favoarea grupărilor de opoziție. La fel de important pentru Arabia Saudită la ora actuală este modul în care evoluează criza din Yemen, Riadul fiind principalul susținător al președintelui Hadi în lupta împotriva grupărilor rebele houthi. Noul ambasador saudit la Moscova deja a exprimat public aprecierea Riadului față de Moscova, care nu s-a opus adoptării Rezoluției 2216 a Consiliului de Securitate al ONU privind încetarea conflictului din Yemen. Poziția Rusiei, chiar dacă a fost de fapt una de abținere, este privită la Riad drept o legitimizare a președintelui Hadi, conform ambasadorului Al-Rassi.
Semnarea acordului privind folosirea pașnică de tehnică nucleară susține retorica saudită referitoare la cursa înarmării nucleare în regiune și pune presiune suplimentară asupra negociatorilor occidentali în dosarul nuclear iranian. Recent, ambasadorul saudit la Londra, prințul Mohammed bin Nawaf Al Saud, afirma că Riadul este pregătit să dezvolte arme nucleare dacă ambițiile Iranului nu vor putea fi limitate de o negociere diplomatică. „Iranul nu merită un acord nuclear“, anunța la începutul anului Saud al-Faisal, fostul ministru de Externe saudit, exprimând opinia tranșantă a regimului de la Riad, care consideră Teheranul drept principalul destabilizator în regiune.
Oferta Arabiei Saudite pentru Rusia pare a fi în principal una financiară. Dacă în 2013 Moscova a refuzat un acord militar în valoare de 15 miliarde de dolari, oferit de Riad în schimbul încetării susținerii lui Bashar al-Assad, vizita prințului Muhammad bin Salman va aduce Fondului Direct de Investiții rus o contribuție saudită în valoare de 10 miliarde de dolari. Un alt domeniu care oferă Riadului un atu la masa tratativelor este cel energetic, determinarea Arabiei Saudite de a nu reduce cantitatea de petrol extrasă în condițiile scăderii prețului barilului a generat pierderi consistente pentru Moscova.
Generozitatea saudită nu se limitează doar la domeniul investițiilor. Acceptarea de către regele Salman a invitației de a vizita Rusia, în condițiile în care a absentat de la reuniunea organizată la Camp David de președintele Obama pentru liderii din Golf în luna aprilie, indică disponibilitatea Riadului de a face un pas înainte spre Kremlin în detrimentul Washingtonului.
Apropierea Arabiei Saudite de Rusia nu este un drum fără întoarcere, în special în ceea ce privește impactul asupra relației cu SUA, dialog care nu se află pentru prima dată sub presiune. Rămâne însă de văzut disponibilitatea Rusiei de a satisface condițiile Arabiei Saudite, mulțumirea Riadului având capacitatea de a atrage și alte state din regiune spre Moscova, mai ales că Emiratele Arabe Unite sau Egiptul deja arată un anumit interes pentru dialogul cu Kremlinul.
* Mihai Pătru este resident fellow la Centrul pentru Relații Transatlantice, Universitatea Johns Hopkins/SAIS, și cercetător nerezident în cadrul Institutului Diplomatic Român.