Atentatul sinucigaș de la Kabul s-a soldat cu peste 90 de morți. ISIS a revendicat atacul terorist

Laurentiu Gheorghe | 27.08.2021

Numărul morților după cele două atacuri sinucigașe de joi din apropierea aeroportului din Kabul se apropie de 100, inclusiv 13 militari americani și peste 150 de raniti, transmite CNN.

Pe aceeași temă

Conform unui oficial al Ministerului Sănătății din Afganistan, citat de CNN, Printre decedați se află atât cetățeni afgani cât și 28 de talibani.

Președintele Joe Biden a ieșit într-o conferință de presă la Casa Albă și a reacționat joi, după atentatul de la Kabul, cu un mesaj ferm adresat teroriștilor: „Nu vom uita, nu vom ierta, vă vom vâna și vă vom face să plătiți!”.

Pe de altă parte, el a spus că operațiunile de evacuare vor continua până la termenul stabilit, 31 august, și nu a exclus posibilitatea de a trimite forțe suplimentare în interiorul Afganistanului, dacă asta îi vor cere militarii în încercarea de a scoate cât mai mulți oameni din țară.

Drapelele în Statele Unite vor fi coborâte în bernă, iar președintele va vorbi personal cu familiile militarilor căzuți la datorie, a anunțat ulterior purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Jen Psaki.

Atacurile de joi de pe aeroportul din Kabul sunt cea mai grea pierdere pentru trupele americane din Afganistan din ultimii zece ani. În august 2011, un elicopter care transporta forțe speciale americane a fost doborât de trupele talibane în Valea Tangi, la aproximativ 97 km sud-vest de Kabul. 30 soldați americani au fost uciși în acea zi.

Stat Islamic revendică atentatul de la aeroport

Gruparea teroristă Stat Islamic a revendicat atentatul de la aeroportul din Kabul, scrie BBC. Anunțul a fost făcut pe contul lor media de pe canalul Telegram.

Gruparea a arătat că un atacator sinucigaș - pe care l-au identificat - a detonat o vestă cu explozivi în mijlocul trupelor americane și al afganilor de la aeroport.

Și oficialii militari americani declaraseră că principalul suspect în cazul exploziilor este aripa locală a grupării Stat Islamic.

Evacuarea civililor este acum accelerată, a comentat un oficial american pentru Reuters, care a adăugat că zborurile continuă să plece regulat. Toate forţele străine în Afganistan au ca obiectiv evacuarea cetăţenilor şi personalului ambasadelor până pe 30 august, a declarat un diplomat NATO. Alerta privind alte atacuri teroriste este menţinută.

În ţară se află încă 1.500 de cetăţeni americani, în jur de 400 de britanici şi 200 de germani, după cum a fost estimat. Nu este clar dacă în Afganistan se mai află cetăţeni francezi, însă Franţa a anunţat că va încheia operaţiunea vineri seară. Aeroportul internaţional din Kabul este singurul deschis din ţară.

Un număr de cel puţin 28 din cei 60 de afgani ucişi în afara aeroportului din Kabul erau membri ai talibanilor, potrivit oficialului taliban.

Nu există motive pentru a prelungi termenul-limită pentru forţele străine să părăsească Afganistanul, a adăugat el.

Stirea initiala

Exploziile de lângă aeroportul din Kabul s-au soldat cu cel puțin 13 morți, scrie Reuters, citând un oficial taliban.

La Spitalul de urgență din Kabul au fost internați circa 60 de răniți în urma exploziei, potrivit unui ONG.

O a doua explozie a avut loc lângă aeroport, informează CNN și Fox News.

Potrivit Fox, explozia a vut loc la hotelul Baron, situat în imediata apropiere a aeroportului, lângă intrarea Abbey.

Un oficial american a spus că există răniți în rândul afganilor, dar nu există încă informații despre vreo victimă din rândul militarilor americani..

Purtătorul de cuvânt al Pentagonului, John Kirby, a confirmat că s-a produs o explozie în afara aeroportului. "Putem confirma o explozie în afara aeroportului din Kabul. Numărul victimelor este neclar în acest moment. Vom oferi detalii suplimentare atunci când vom putea", a scris el într-un tweet.

Oficialii americani au declarat joi dimineață că îngrijorările cu privire la securitatea din jurul aeroportului au crescut după „o serie de amenințări specifice”.

Principalul diplomat american din Kabul, ambasadorul Ross Wilson, a declarat joi că nu poate intra în detalii privind amenințarea la adresa securității din afara aeroportului din Kabul precizată într-o alertă transmisă de ambasadă, dar a menționat că „era considerat în mod clar ca fiind credibilă, iminentă, și foarte probabilă”.

Președintele SUA, Joe Biden, a fost informat despre explozia din fața aeroportului din Kabul, a mai declarat un oficial de la Casa Albă.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2022 Revista 22