Audierea lui Mark Zuckerberg din Congresul SUA, o gură de oxigen pentru acțiunile Facebook

Redactia | 11.04.2018

Co-fondatorul Facebook Inc., Mark Zuckerberg, a apărat tip de 5 ore rețeaua socială în fața Congresului SUA și a promis să-și corecteze greșelile, senatorii reproșându-i că nu și-a îndeplinit promisiunile făcute de ani de zile că va asigura confidențialitatea datelor utilizatorilor.

Pe aceeași temă

 

 

Co-fondatorul și directorul executiv al Facebook, Mark Zuckerberg, a stat marți in fața Congresului SUA timp de cinci ore în care a oferit numeroase explicații, dar a lăsat și mai multe intrebări fără răspuns. 

 

„Oamenii intră pe Facebook, Instagram, Whatsapp, Messenger de aproximativ 100 de miliarde de ori într-o zi pentru a împărtăși cu un anumit set de prieteni a unui conținut sau un mesaj ", a spus Zuckerberg despre marți serviciile companiei sale la o audiere comună a Comisiilor reunite de Comerț și Justiție ale Senatului. Partea principală a companiei „pare să funcționeze destul de bine".

 

Dar parlamentarii au fost mai puțin convinși de regretele exprimate de către miliardarul de 33 de ani „a fost greșeala mea pentru care îmi pare rău”, a spus Zuckerberg și a promis că va îndrepta lucrurile pe care nu a reușit să le facă pentru a preveni folosirea necorespunzătoare a rețelei sociale pentru difuzarea de fake news, a promovării mesajelor care incită la ură sau interferențe ale postacilor ruși în alegerile prezidențiale din SUA.

 

„După mai mult de un deceniu de promisiuni că securitatea datelor va fi îmbunătățită, de ce să fie scuzele de astăzi diferite?", a spus Senatorul John Thune, președintele republican al Senatului Commerce. "Și de ce ar trebui să mai avem încredere în Facebook că o să facă schimbările necesare pentru a asigura confidențialitatea utilizatorilor și pentru a oferi oamenilor o imagine mai clară a politicilor dvs. de confidențialitate?" a întrebat John Thune.

 

Senatorul Thune a mai spus că Zuckerberg are responsabilitatea de a se asigura că visul său „nu devine un coșmar al vieții private" pentru milioane de americani.

 

"Am văzut adevărate turnee pentru scuze", a criticat senatorul democrat Richard Blumenthal de Connecticut. El a spus că Facebook a negat "chiar și o încălcare etică" a unui decret din 2011 al Comisia Federală pentru Comerț privind protecția informațiilor personale ale utilizatorilor.

 

Vizita lui Zuckerberg la Washington a venit după ce săptămâni la rând au tot apărut rapoarte privind lacunele de securitate ale Facebook. Co-fondatorul Facebook și adjuncții săi au prezentat dovezi în apărarea lor, cu două zile înainte de audierile din congres. Miercuri sunt programate audierile în fața Comisiei pentru energie și comerț din Camera Reprezentanților.

 

Acțiunile Facebook au crescut, după ce Zuckerberg a răspuns la întrebările senatorilor, închizând cu 4,5% mai mult în tranzacțiile din New York. Ele s-au apreciat pentru cea mai mare parte a zilei după ce au scăzut cu aproximativ 1% imediat după începerea tranzacționărilor de marți. Acțiunile au scăzut cu 11%, după ce s-au publicat rapoartele privind recoltarea de către Cambridge Analytica a datelor Facebook pentru scopuri politice au apărut în luna martie.

 

Presat de senatori, dacă Facebook va depinde și de acum înainte de veniturile din publicitate, care se bazează pe datele personale ale utilizatorilor, Zuckerberg a vorbit despre pentru o versiune fără anunțuri dar pentru care se va percepe o taxă. "Va exista însă întotdeauna o versiune a Facebook care este gratuită", a spus el.

 

"Va fi nevoie de timp pentru a efectua toate schimbările necesare, pentru a limita aceste abuzuri”, a adăugat el, recapitulând măsurile anterioare sau viitoare pentru remedierea problemelor.

 

"V-ați împărtăși cu noi numele hotelului în care ați rămas aseară?" l-a întrebat senatorul democrat Dick Durbin pe seful Facebook. Surprins de această întrebare, dar evident amuzat, Mark Zuckerberg a răspuns "aaa.. nu ...", provocând râsul audienței.

 

"Cred că suntem în miezul problemei: dreptul la confidențialitate, la limitele dreptului la confidențialitate (...) Este întrebarea asupra informațiilor pe care Facebook le colectează, cui le trimite și dacă a cerut mai întâi permisiunea să facă acest lucru ", și-a explicat gluma senatorul dmeocrat. "Cred că toată lumea ar trebui să poată controla modul în care sunt utilizate informațiile," a răspuns Zuckerberg.

 

Date ale utilizatorilor Facebook au fost vândute de Kogan şi altor companii, în afară de Cambridge Analytica: Întrebat de senatorul Tammy Baldwin dacă Kogan a vândut date colectate prin Facebook şi altor companii, în afară de Cambridge Analytica, Mark Zuckerberg a răspuns afirmativ. "Da, am vândut date şi altor companii”, a spus CEO-ul Facebook, menţionând compania Eunoia, dar precizând că au fost şi altele, pe care le va menţiona în declaraţia lui completă.

 

Cei peste 87 de milioane de utilizatori afectaţi sunt victime. Acest lucru s-a întâmplat şi s-a întâmplat sub nasul nostru”, a spuns co-fondatorul Facebook.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22