Austria: Taieri de bani pentru statele care nu accepta refugiatii. Ciolos, reactie ferma

Tudor Despina | 21.12.2015

Austria nu va accepta mai mult de 100.000 de refugiati in 2015, a spus luni Vice-Cancelarul Reinhold Mitterlehner. Afirmatia vine la cateva zile dupa ce Cancelarul austriac a avertizat statele central si est-europene cu reducerea fondurilor daca nu accepta cotele de migranti.

Pe aceeași temă

 

Sute de mii de oameni, multi fugind de conflictele din Orientul Mijlociu, Afghanistan si Africa, au trecut prin Austria, in 2015, in drumul lor spre Germania si statele europene nordice. Totusi, Viena asteapta in continuare in jur de 95.000 de aplicatii pentru azil in acest an, adica echivalentul a mai mult de 1% din populatia austriaca.

 

In jur de 90-100.000 – mai multi nu pot fi posibili”, a spus in context Vice-Cancelarul Mitterlehner pentru un post de radio local, citat de Reuters, cu privire la efortul pe care tara sa il poate face. Afirmatia sa vine la scurt timp dupa ce Cancelarul austriac, Werner Faymann, a cerut solidaritatea statelor central si est-europene membre ale Uniunii Europene in chestiunea refugiatilor. El a avertizat cu reducerea fondurilor comunitare pentru tarile care nu accepta migrantii conform cotelor de distribuire.

 

Solidaritatea nu este un drum cu un singur sens. Cine primeste fonduri din bugetul Uniunii Europene nu poate pur si simplu sa refuze distribuirea proportionala a refugiatilor. Cine risca sa puna sub semnul intrebarii intreaga schema bugetara europeana, (…) fiind dificil de crezut ca va putea beneficia in continuare de aceste fonduri”, a spus Faymann pentru Die Welt, citat de Gandul. De altfel, nu e prima data cand Cancelarul Austriei adopta acest discurs. In Septembrie, Faymann critica dur tarile est-europene care se opuneau cotelor obligatorii de migranti.

 

In replica, premierul Romaniei a declarat ca solidaritatea europeana in problema refugiatilor “nu poate fi castigata prin amenintari”, iar Bucurestiul nu accepta amenintari. “Sigur, eu inteleg ca e nevoie de mai multa solidaritate si, din punctul asta de vedere, Romania a fost clara ca e solidara in anumite conditii, in conditiile in care se trateaza problema migrantilor la radacina, ca sa oprim acest flux migratoriu necontrolat. Insa eu, personal, nu cred ca solidaritatea poate fi castigata prin ameintari indiferent din partea cui ar veni si e clar ca facem parte din categoria statelor care nu accepta astfel de amenintari pentru a rezolva probleme pe care trebuie sa le rezolvam impreuna”, a spus Dacian Ciolos inainte de cea de-a doua sesiune de lucru a Consiliului European, potrivit Stirile Pro TV.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2022 Revista 22