Pe aceeași temă
"Cerem guvernului turc sa mentina cele mai inalte standarde ale respectului pentru institutiile democratice ale tarii si pentru statul de drept", a spus Kerry, luni, in cadrul unei conferinte de presa comune cu Inaltul Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe si Politica de Securitate, Federica Mogherini, scrie The Independent.
In plus, potrivit The Washington Post, Kerry le-a spus reporterilor prezenti ca "NATO are de asemenea o cerinta privind respectarea democratiei", sugerand astfel ca daca Turcia nu indeplineste aceasta conditie locul sau nu mai este in Alianta.
Insa oficialul amerian a mentionat ca ministrul turc de Externe, Mevlut Cavusoglu, l-a asigurat de mai multe ori ca guvernul va respecta democratia si legea. Discutia dintre cei doi a avut loc sambata.
Kerry a subliniat ca America este "de partea conducerii alese a Turciei" si ca sustine tragerea la raspundere a celor responsabili de tentativa de lovitura de stat, insa nu va tolera abuzuri.
"Cu siguranta vom sustine aducerea autorilor loviturii de stat in fata justitiei, insa de asemenea atragem atentia impotriva unei abordari care merge dincolo de asta", a mai spus oficialul american.
La randul sau, Federica Mogherini a avertizat Turcia sa nu-i execute pe cei care au participat la lovitura de stat, subliniind ca tarile care au pedeapsa cu moartea nu se pot alatura Uniunii Europene, asa cum intentioneaza Turcia.
Premierul turc: Relatia de prietenie cu SUA, pusa sub semnul intrebarii
In schimb, premierul turc Binali Yildirim a spus luni ca autoritatile turce ar putea pune sub semnul intrebarii relatia de prietenie cu SUA, in contextul solicitarii Ankarei de extradare a clericului Fethullah Gulen, considerat "creierul" tentativei de lovitura de stat, scrie Hurriyet Daily News: "Chiar si punerea sub semnul intrebarii a prieteniei noastre poate fi pusa aici pe agenda".
Evenimentele din Turcia, de vineri noaptea si sambata, soldate cu cel putin 290 de morti, au alarmat atat Uniunea Europeana, cat si SUA.
Premierul Binali Yildirim a anuntat ca o factiune militara a incercat sa preia puterea printr-o lovitura de stat. Confruntarile armate intre factiunea care a vrut sa rastoarne regimul si fortele guvernamentale au durat toata noaptea. Armata a doborat un elicopter al pucistilor, cladirea Parlamentului a fost bombardata, explozii au zguduit atat Ankara cat si Istanbulul si tancurile au blocat strazile principale.
Sambata dimineata, soldatii au inceput sa se predea iar putin inainte de miezul noptii, la 24 de ore de la izbucnirea violentelor, guvernul a anuntat ca a preluat complet controlul asupra tarii. Au fost facute mii de arestari si demiteri.